SPORT 2022-08-10 KL. 13:03

Talangen klar för basketligan

Av Carl Schöndell

Trots fyra år av skadehelvete så har Lovisa Ejbyfeldt imponerat såpass mycket i Onsala Pirates att 19-åringen skrivit kontrakt med Eos Lund i basketligan.
– Det är jättekul att ta ett steg uppåt, säger Lovisa Ejbyfeldt.

Talangen klar för basketligan
Klar. Lovisa Ejbyfeldt lämnar Onsala Pirates för spel i basketligan och Eos Lund. FOTO: Carl Schöndell

BASKET. Hon har alltid varit en stor talang och har representerat Sverige i flera olika ungdomsnivåer. Men flera skadebekymmer, bland annat en korsbandsskada på vardera knä, har hindrat hennes utveckling.

– Jag har ju missat fyra år så jag ligger lite efter. Men jag känner att jag inte är klar ännu, säger Ejbyfeldt.

Och efter en imponerande vår i Onsala Pirates i basketettan så tar nu den 1,95 långe Lovisa Ejbyfeldt ett första steg utanför kommungränserna i hennes basketkarriär. Och hon har haft Eos på känn ett tag.
– Jag var där nere i våras och provtränade. Och det kändes jättebra. Jag tackade nej först för att jag inte kände mig redo. Men sen pratade jag lite mer dem, då blev det klart, säger Ejbyfeldt.

Hon imponerade på tränaren och sportchefen känner hon sen tidigare via landslaget. Och även om det fanns andra erbjudanden så föll valet naturligt på Lund.
– Jag fick en bra känsla när jag var där och tränade. Och jag har behållt kontakten med sportchefen. Och även när de fick ny tränare så ville dem ha mig, säger Ejbyfeldt.

I och med flytten får hon även en egen lägenhet i Lund, som klubben betalar för. Ett steg uppåt som gör möjligheten att satsa på basketen fullt ut ännu större.

– Det är det jag tänker. Med de möjligheterna så kommer jag inte behöva jobba så mycket. Jag ska försöka hålla knäna hela och komma tillbaka till den spelförståelsen jag gått miste om med senaste skadan, säger Ejbyfeldt som spenderade ett år utanför baskethallen.

Hon tog studenten förra sommaren och sen dess har det utöver jobbet varit fullt fokus på basketen. Och hon har varit en del av framgångssagan Onsala Pirates under de senaste säsongerna.

I år gjorde både hon och Pirates debut i basketettan och man började knackigt.
– I början var det riktigt dåligt. Men jag var nervös första halvåret eftersom jag inte spelat på två år. Och sen komma tillbaka till en högre nivå än sist jag spelade.

Men på våren gick det desto bättre både för Ejbyfeldt och Pirates. Ejbyfeldt snittade 10.8 poäng och 16.6 returer under hela säsongen och då var siffrorna betydligt bättre under våren. Det är också anledningen till att Eos Lund valt att värva henne, samt ge henne speltid.

– Jag hoppas få speltid. Tränaren har sagt att hon vill ge mig speltid. Min storlek gör att jag kommer kunna ta returer, säger Ejbyfeldt.
Vad behöver du jobba på för att bli så bra som möjligt?
– Jag hade velat jobba på skottet. Jag står ju under korgen och lägger i den. Jag skulle vilja bli ”fyra” och röra mig lite mer, säger Ejbyfeldt.

Hon lämnar därmed klubben som hon har spelat i under hela sin basketkarriär, från basketskolan till division 1.
Känner man att man sviker dem litegrann?
– Jag kände lite så. Jag har varit där sen jag var barn och spelat i division 2 och 1. Det hade varit kul att ta sig till högsta serien med dem. Men jag ville testa på detta innan jag blir alldeles för gammal, säger 19-åringen och skrattar.

Hon berättar också att det funnits en dialog mellan henne och sportchef/tränaren Henric Löfvenborg. Och Löfvenborg fastställer också att han är väldigt glad för hennes skull.

– Jag är jätteglad för hennes skull. Det är jättekul för henne och hon behöver det för sin utveckling, säger Löfvenborg.SENASTE TV-NYHETERNA

”Konst hör hemma i det öppna rummet”
FAMILJ 2022-09-28 KL. 11:00

”Konst hör hemma i det öppna rummet”

Föreningen som vill nå ut med konst och stötta konstnärer

Kungsbacka tappar i ny företagsranking
NYHETER 2022-09-28 KL. 09:17

Kungsbacka tappar i ny företagsranking

Släng-Inge och Inga Svinn på besök
NYHETER 2022-09-28 KL. 08:00

Släng-Inge och Inga Svinn på besök

Detta ska du tänka på med eldstäder
NYHETER 2022-09-28 KL. 07:00

Detta ska du tänka på med eldstäder

Räddningstjänsten utökar satsning på kontroller

Talangens lugnande besked efter den otäcka smällen
HANDBOLL 2022-09-27 KL. 21:57

Talangens lugnande besked efter den otäcka smällen

Minnen väcks till liv inför gymnasiets jubileum
NYHETER 2022-09-27 KL. 20:30

Minnen väcks till liv inför gymnasiets jubileum

Klart med fyra nya år för Alliansen
POLITIK 2022-09-27 KL. 15:49

Klart med fyra nya år för Alliansen

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Fler nyheter