Annons

Ökad efterfrågan på videobesök

Vårdcentralerna i Halland märker en ökad efterfrågan på digitala vårdbesök med anledning av covid-19.

Vård | 20 Maj 2020 09:22

Så ser ökningen ut

Regionen som helhet: Från 100 besök via video mars och april 2019 till 2250 besök via video samma period i år (inräknat vårdcentralerna, men även sjukhusen, ungdomsmottagning etc).

 

På Regionens Vårdcentraler: Från ett tiotal per månad före Covid-19 till 400 senaste 4-veckorsperioden (vecka 17-20). Under april har också flera nya användare fått behörighet till applikation och utbildats i systemet så ett antal användare har ännu inte kommit igång helt i systemet.

Källa: Närsjukvården Region Halland

– Vi försöker möta behovet och nya tider läggs ut dagligen, säger Axel Storckenfeldt (M), ordförande i Närsjukvårdens driftsnämnd.

Anledningen till den ökade efterfrågan kan bero på att att vissa i riskgruppen är extra försiktiga nu. Men inte enbart.

– Jag  tror att det finns en ökad mottaglighet för digitala lösningar överlag. Vi har fått en annan syn på det vilket blir en naturlig följd av den trenden, säger Axel Storckenfeldt (M), ordförande i Närsjukvårdens driftsnämnd.

Precis som vid ett vanligt besök på vårdcentralen bokas en tid för videobesöket antingen via 1177.se eller vårdcentralen. För att kunna genomföra mötet med läkaren, sjuksköterskan, arbetsterapeuten eller den profession som efterfrågas behöver patienten ladda ner appen ”Vårdcentralen Halland”.

– Du bokar tid och genomför besöket via appen. Först sitter du i ett virtuellt väntrum och när det är din tur och sjukvårdspersonalen är redo att ta emot kopplas samtalet upp, säger Axel Storckenfeldt.

­Totalt i Region Halland har 1154 medarbetare fått utrustning och utbildning för att möta patienter digitalt.

– De har fått en en introduktion rent praktiskt och hjälp med det tekniska.

Axel Storckenfeldt upplever att vårdpersonalen är positiva till videobesöken och menar att möjligheten till digitala vårdcentralsbesök ger en likvärdig kvalitet och är ett komplement till fysiska besök.

– Detta är ju den ordinarie vårdcentralen och bara ett nytt sätt att träffa till exempel den läkare du alltid träffat. Som exempel kan man efter en provtagning på vårdcentralen kanske göra uppföljningen via ett videobesök. Skulle någonting upptäckas kan du fysiskt träffa samma läkare som du talat med via appen, säger Axel Storckenfeldt.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Sporadisk jakt efter delta-viruset

Nyheter Än så länge finns inget konstaterat fall av delta-varianten av coronaviruset i Halland. Men helt säker kan man ...

Digital reservlista i gång

Nyheter Den digitala reservlistan för dem som med kort varsel kan ta dos ett av coronavaccinet är nu i gå...

Regionalt pengaregn över länets konstnärer

Jobb & Pengar 25 000 kronor rikare. Det kan 15 yrkesverksamma halländska konstnärer bli efter att Region Halland extrautlyst ett antal arbetsstipendier. Inga sä...
Annons