NYHETER 2022-01-12 KL. 17:30

Tioårsjubileum för Missing People

Av John Skoglund

Missing People firar tioårsjubileum i år. Från att varit en liten och regional företeelse så har organisationen blivit rikstäckande och en viktig del av det svenska samhället.

Tioårsjubileum för Missing People
Magnus Reinhold är verksamhetsledare för Missing People i Halland. Foto: Privat

I Halland finns det 4602 namn på skallgångslistan – de som kan få ett sms när ett sök av en människa blir aktuellt.
- Av dessa är cirka 50 personer utbildade av oss och har specialkompetenser, säger Magnus Reinhold verksamhetsledare i Halland.
Missing Peoples jour tog emot 473 ärenden 2021 i Sverige. Av alla som eftersöks hittas 80 procent vid liv.
- Det är en fantastisk känsla, man känner att man gör en skillnad. I dagens samhälle lever man allt längre men det gör också att demens blir till ett större problem och där ökas insatserna av sökning av försvunna personer. Även den psykiska ohälsan är en stor anledning till insatser.
Det är en stor blandning av människor som är med Missing People vid sökinsatser, unga som äldre och organisationen är en del av en välfungerande ”apparat” som sätts i gång när det behövs.
- Vi har en jättebra kontakt med polisen, det är dom som ansvarar för försvunna personer i landet. Vi hjälper dom med att söka såklart men även med att se till att exempelvis hundpatruller och helikopterinsatser kan arbeta ostört utan att massa folk springer kors och tvärs.
När beslut om start av insats kan det gå fort och många människor kallas till en plats och då krävs en färdig uppdaterad logistisk plan för hur det ska gå till.
- När en insats startar är det mycket att tänka på, oftast behöver vi en lokal i området och det behövs parkeringar till alla som kommer för att hjälpa till. Vi vill ju inte orsaka trafikproblem så att exempelvis räddningsfordon får problem att ta sig fram. Ofta när insatser pågår kontaktar de lokala företagen oss och ställer upp med mat, dryck och andra förnödenheter, säger Magnus Reinhold
Den största och mest uppmärksammade sökinsatsen i Missing Peoples historia var när Dante från Falkenberg försvann 7 november 2018. Hela hallands styrka från Missing People och många från Kungsbacka deltog - även från andra delar från Sverige. Polis, kustbevakning, frivilliga och militärer sökte Dante. Två dagar senare hittades Dante död i ett vattendrag.
Missing People och Magnus Reinhold har ett råd till oss alla.
- Publicera inga egna efterlysningar på sociala medier utan att de finns hos Missing People eller polisen. Personer kan ibland ha skyddande identiteter. Vi har som regel att alltid ha godkännande från två närstående personer och från polismyndigheten innan vi startar en insats. Man kan anmäla sig till skalgångsregister på organisationens hemsida om man vill hjälpa till, säger Magnus.
Hur firandet kommer gå till är inte riktigt klart, men det kommer att firas.
Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Fängelse för stöld hos äldre par
NYHETER 2022-08-11 KL. 19:00

Fängelse för stöld hos äldre par

Utsedd till Årets inspiratör
NYHETER 2022-08-11 KL. 16:00

Utsedd till Årets inspiratör

Åtalas för hot under vansinnesfärd
NYHETER 2022-08-11 KL. 11:49

Åtalas för hot under vansinnesfärd

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal
NYHETER 2022-08-11 KL. 09:30

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.