NYHETER 2022-01-12 KL. 17:30

Tioårsjubileum för Missing People

Av John Skoglund

Missing People firar tioårsjubileum i år. Från att varit en liten och regional företeelse så har organisationen blivit rikstäckande och en viktig del av det svenska samhället.

Tioårsjubileum för Missing People
Magnus Reinhold är verksamhetsledare för Missing People i Halland. Foto: Privat

I Halland finns det 4602 namn på skallgångslistan – de som kan få ett sms när ett sök av en människa blir aktuellt.
- Av dessa är cirka 50 personer utbildade av oss och har specialkompetenser, säger Magnus Reinhold verksamhetsledare i Halland.
Missing Peoples jour tog emot 473 ärenden 2021 i Sverige. Av alla som eftersöks hittas 80 procent vid liv.
- Det är en fantastisk känsla, man känner att man gör en skillnad. I dagens samhälle lever man allt längre men det gör också att demens blir till ett större problem och där ökas insatserna av sökning av försvunna personer. Även den psykiska ohälsan är en stor anledning till insatser.
Det är en stor blandning av människor som är med Missing People vid sökinsatser, unga som äldre och organisationen är en del av en välfungerande ”apparat” som sätts i gång när det behövs.
- Vi har en jättebra kontakt med polisen, det är dom som ansvarar för försvunna personer i landet. Vi hjälper dom med att söka såklart men även med att se till att exempelvis hundpatruller och helikopterinsatser kan arbeta ostört utan att massa folk springer kors och tvärs.
När beslut om start av insats kan det gå fort och många människor kallas till en plats och då krävs en färdig uppdaterad logistisk plan för hur det ska gå till.
- När en insats startar är det mycket att tänka på, oftast behöver vi en lokal i området och det behövs parkeringar till alla som kommer för att hjälpa till. Vi vill ju inte orsaka trafikproblem så att exempelvis räddningsfordon får problem att ta sig fram. Ofta när insatser pågår kontaktar de lokala företagen oss och ställer upp med mat, dryck och andra förnödenheter, säger Magnus Reinhold
Den största och mest uppmärksammade sökinsatsen i Missing Peoples historia var när Dante från Falkenberg försvann 7 november 2018. Hela hallands styrka från Missing People och många från Kungsbacka deltog - även från andra delar från Sverige. Polis, kustbevakning, frivilliga och militärer sökte Dante. Två dagar senare hittades Dante död i ett vattendrag.
Missing People och Magnus Reinhold har ett råd till oss alla.
- Publicera inga egna efterlysningar på sociala medier utan att de finns hos Missing People eller polisen. Personer kan ibland ha skyddande identiteter. Vi har som regel att alltid ha godkännande från två närstående personer och från polismyndigheten innan vi startar en insats. Man kan anmäla sig till skalgångsregister på organisationens hemsida om man vill hjälpa till, säger Magnus.
Hur firandet kommer gå till är inte riktigt klart, men det kommer att firas.
SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-