NYHETER 2022-08-06 KL. 18:00

Skolpersonal får jobba ensamma med barn

Av Christina Wagner

Det finns inga regler för skolverksamheterna i Kungsbacka om att personal inte får arbeta ensam med ett barn. Politikerna i skolnämnden förlitar sig på att verksamheten har koll.

Skolpersonal får jobba ensamma med barn

I kölvattnet av Norra Hallands serie om sexualbrott mot barn blev vi tipsade om att kommunen inte har några riktlinjer för att personal inte ska vara ensamma med barn i skolan. Så är till exempel ofta fallet på skola eller fritids vid hämtning och lämning. Det har inte varit uppe i nämnden för Förskola och skola för diskussion.

– Som jag ser det så är det en fråga om rimlighet. Om det bara är några få barn kvar så är det knappast rimligt med mer än en anställd. Beträffande just sexförbrytelser så får ju ingen komma in som anställd utan att uppvisa ett fläckfritt registerutdrag från polisen, säger nämndordförande Anders Ekström (M).

Orosanmälan
Vice ordförande Johan Tolinsson (S) ser skolornas hantering av orosanmälan som en väg att gå. Han har tagit upp det vid flertalet möten, då nämndens arbetsutskott träffat personal från verksamheten.

– Barn är ju väldigt öppna, det kan tangera allt möjligt. Men man har en skyldighet längs linjen att anmäla. Nu vet professionen om att det är politiken som är ansvarig och vi förutsätter att man kan hantera det utifrån sitt ansvar, säger Johan Tolinsson.

Men det råder delade meningar om orosanmälan är rätt sätt att angripa problemet. Anders Ekström säger att det inte har med saken att göra.

– De har ingen som helst koppling till sexualbrott mot barn. Orosanmälan är en skyldighet som våra anställda har, då tar de kontakt med socialtjänsten. Men en chef som är orolig för anställda måste vidta andra åtgärder, en orosanmälan kan inte finnas på den kartan.

Verksamheten ska omedelbart skicka hem en olämplig person från jobbet.

– Jag räknar med att det är det uppdrag man har, en person som är olämplig ska omedelbart skiljas från sin uppgift. Ibland kan det till och med innebära avgångsvederlag, men det spelar ingen roll. Personen ska från sitt arbete direkt, inte fredag eller nästa vecka utan nu.

Inte bara Kungsbacka
Situationen ser likadan ut i andra kommuner. Anders Ekström har själv varit chef i skolverksamheten tidigare och minns ett fall från 1999 där sexualbrott mot barn inträffade i kommunen. Där hade det inte hjälpt med registerutdrag.

– I just det fallet hade det inte hjälpt med någon arbetsledningsåtgärd, därför att det hände hos en dagmamma. De är ju ensamarbetare per defintion, och det var inte dagmamman utan dagmammans vuxne son.

Han vet att verksamheten håller stenhårt på att begära registerutdrag, och gör vad de kan för att förhindra att övergrepp kan inträffa.

– Jag känner mig trygg med att man gör allt man kan, men inser också att det i en stor verksamhet finns risker. Människor förändras över tid, det som varit en oförvitlig människa på måndag är inte säkert att det är det på fredag. Det går inte att utesluta något.

Johan Tolinsson känner likadant efter att ha pratat med rektorer i kommunen.

– En rektor hade en erfarenhet från Marks kommun med faktiska fall. Det finns ju sekretess runt det, men han sa så mycket som att ”jag vet exakt nu när jag varit med om det, och märker av. Här anmäler vi för barnens bästa och tar ingen hänsyn till vem”. Som fritidspolitiker får man känna sig trygg med det.Anders Ekström (M). Arkivfoto: Norra HallandJohan Tolinsson (S). Arkivfoto: Norra HallandSENASTE TV-NYHETERNA

Tre nya poäng i svängig match
FOTBOLL 2022-08-14 KL. 13:41

Tre nya poäng i svängig match

Misstänkt påverkad förare
BLÅLJUS 2022-08-14 KL. 10:15

Misstänkt påverkad förare

Förlust i cuppremiären:
HANDBOLL 2022-08-13 KL. 17:21

Förlust i cuppremiären: "Usel match"

KD snabbast med paddeln
NYHETER 2022-08-13 KL. 16:26

KD snabbast med paddeln

Delad pott i slätstruket derby
FOTBOLL 2022-08-13 KL. 16:10

Delad pott i slätstruket derby

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet
KULTUR & NÖJE 2022-08-13 KL. 14:00

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet

Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.