Populär restaurang får nygammal ägare
Av Carl Schöndell
Siam takeaway återupptar med nya ägare inom kort. Men det är inte vilken ägare som helst. Somsavanh Douangvilay köpte lokalen för snart 20 år sen och nu ska hennes dotter driva den.
– Det blir främst thailändsk mat men också lite udda maträtter, säger Somsavanh Doungvilay.
Somsavanh Douangvilay har varit borta från Kungbacka men är tillbaka där det började för snart 20 år sen. FOTO: Carl Schöndell
När Somsavanh Douangvilay sålde Siam takeaway för 14 år sedan lovade nya ägaren att höra av sig när det blev dags för henne att sälja vidare. Och för några månader sen fullbordades löftet när Somsavanh Douangvialy fick samtalet att restaurangen var till salu.
– Hon ringde mig och frågade om jag ville köpa och efter en liten diskussion i familjen så bestämde vi oss för att göra det, säger Somsavanh.
Restauranger inom familjenAtt driva restaurang är liksom en egenskap som rinner i blodet. Somsavanhs föräldrar drev själva restaurang i Laos när hon var liten.
– Jag fick hjälpa till med allting redan då. Jag minns en gång när jag ville gå på bio med mina vänner och behövde fem kronor. Då fick mamma mig att ställa mig och skära citrongräs för att göra röd curry.
Hon flyttade till Sverige redan 1986 men den 23 december 2003 öppnade hon Siam takeaway för första gången. Ett vägarbete höll gästerna borta i ett tidigt skede men efter ett tag så vände det.
– Efter sex månader var de klara, och vi serverade över 200 gäster per dag. På den tiden kostade kycklingrätterna 49 kronor, säger Somsavanah och skrattar. Utöver driva restaurangen så erbjöd man även catering. Och med bara tre anställda så blev det för mycket jobb.
– Det tog mycket av ens kraft. Vi sålde och då sa jag till den nya ägaren att kontakta mig när hon ville sälja.
Fler framgångarMen hon kunde sig inte hålla sig borta från restaurangbranschen och öppnade Thai Oriental i Göteborg som gick som tåget, dels priset men också det unika utbudet lockade gäster.
– Vi hade lite billigare än närmaste konkurrenten. Men vi serverade också laotisk mat bland annat med klibbigt ris som du inte kunde hitta någon annanstans, säger Somsavanh och fortsätter:
– Vi lockade många gäster från Östasien, säger hon.
Och det unika utbudet kommer även finnas på Siam takeaway.
– Vi kommer främst servera traditionell thailändsk mat men även laotisk och östthailändsk mat som skiljer sig från det vanliga.
Vad är skillnaden?– Thailändsk mat baseras oftast på soya och ostronsås medan laotisk mat använder kokosmjölk som grund.
Men det kommer inte vara Somsavanh som driver restaurangen utan hon kommer finnas med i bakgrunden. Istället är det dottern Thalason som blir restaurangchef. Man hoppas öppna inom kort men väntar på att banken ska göra kortbetalning möjlig.
– Vi har ägt lokalen i en och en halv månad nu och behöver betala hyra. Men det går inte att öppna för vi kan inte ta betalt, säger Somsavanh.