NYHETER 2022-09-14 KL. 11:45

Elever blir sena när fullsatt buss kör förbi

Av Anton Lorentzson

Linjebuss 720 går mellan Kullaviks hamn och Kungsbacka station. Bor man i Kullavik eller Särö och åker kollektivt är det den enda bussen man kan ta. Men redan vid Särö centrum blir bussen ofta full och kör förbi hållplats efter hållplats. Per Helgessons son Elias har vid flera tillfällen sett bussen köra förbi utan att stanna.
– Denna veckan har vår son ringt två-tre gånger och berättar att bussen bara kört förbi. Eleverna kommer försent till skolan flera gånger i veckan, säger Per Helgesson.

Elever blir sena när fullsatt buss kör förbi
Linjebuss 720 blir snabbt full på mornarna och kör förbi flera hållplatser och resenärer. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Arkivfoto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

I augusti drogs skolorna igång igen och många elever gick från högstadie till gymnasieskola. Per Helgessons son Elias gick innan sommaren i skola i Särö och nu på en gymnasieskola i Kungsbacka. Hans ett år äldre kompisar åkte skolbuss från Särö till Kungsbacka så sent som i våras, men den linjen verkar ha dragits in, enligt Per Helgesson.
– Vi hittade ingen information om den linjen. Så linjebuss 720 var alternativet. Den går förbi vår hållplats, Guntofta, klockan 07.57. Men linjen blir ofta fullsatt redan vid Särö centrum och kör bara förbi de nästkommande sju-åtta hållplatserna. Vår son får vänta, oavsett väder, i en halvtimme på nästa 720 - och det är han inte ensam om. Det håller inte att våra barn blir försenade till skolan varje dag. Problemet har uppdagats nu efter att skolan började.

Han berättar att han bland annat har ringt Västtrafiks kundtjänst för att uppmärksamma dem om problemet.
– De säger att de ska ta tag i problemet, men det vet man ju inte hur lång tid det tar. Jag har även pratat med KE:s buss som trafikerar linjen. De menar att kommunen och Hallandstrafiken drog in skolbussen med kort varsel och att de inte kan göra så mycket åt det. De har inga bussar över att sätta in för att lösa problemet, säger Per Helgesson.

Han skrev en tråd i Facebookgruppen "Nytt i Särö/Budskär" och det visade sig att han och hans son inte var ensamma. Ytterligare ett tiotal föräldrar svarade att de upplevde samma problematik.
– Problemet verkar ju vara att de dragit in skolbussen som gick här tidigare. Någon skrev i tråden att de återinfört skolbusslinje 21 från Särö Skola till Varlaskolan, men den linjen fanns inte vid terminstart. Det hjälper dock inte oss eftersom vi inte bor i närheten av var den bussen passerar.

Hur ska man lösa det här problemet tycker du?
– För det första så borde ju bussbolaget ha koll på att en av deras linjer är fullsmockad på mornarna. De måste ju sätta in en extrabuss som går samma tid från Särö centrum. Att den går bakom den vanliga bussen och tar med de som inte får plats. Alla åker samma tid i en peak där på morgonen, så de får öka sin kapacitet helt enkelt, med en förstärkningsbuss, säger Per Helgesson.

Västtrafik känner till problematiken på linje 720.
– Vi förstår att det är en jobbig situation för våra resenärer. Bakgrunden är att det skett en översyn av skoltrafiken som körs av Hallandstrafiken som i sin tur påverkar beläggningen på linje 720. Vi har nu en nära dialog med Hallandstrafiken och vi arbetar för att lösa situationen med hjälp av fler bussar, skriver Mette Ramquist, presschef på Västtrafik, i ett mail.

Trots att Västtrafik har koll på problematiken så lär Elias Helgesson och andra elever få stå ut med situationen ett tag till.
– På grund av praktiska omständigheter kan det dessvärre dröja ett par veckor (innan situationen är löst). Tills dess ber vi våra resenärer hålla ut och, om man har möjlighet, ta en tidigare tur för att vara säker på att komma fram i tid, skriver Mette Ramquist i mailet.TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.