DEBATT 2022-09-08 KL. 14:00

Debatt: Vem tar ansvar för äldreomsorgen efter valet?

Debatt: Vem tar ansvar för äldreomsorgen efter valet?

När Kolla äldreboende som drivs av Vardaga drabbades av många dödsfall fick de massiv kritik av anhöriga och boende i pressen och anmälningar strömmade in till IVO och vård och omsorg. En mycket noggrann långdragen utredning på Vardagas fyra boenden utfördes av Ernst&Young. Utredningen, som presenterades i oktober 2021, visar på stora brister – som riskerat kunders liv och hälsa och dessutom utsatt personalen för stor fara och stress. Dessutom har det varit flera anmälningar för vanvård både hos IVO, Vård och omsorg och Bygg o miljö. Utöver det har Kungsbacka kommun blivit lurad på pengar.

Med all fakta tar nämnden för Vård och omsorg ändå ett beslutet att inte kräva skadestånd och inleda en rättsprocess med motiveringen att det skulle dra ut på tiden. Dessutom får Vardaga sköta driften av Kolla och Blåvingens äldreboenden fram till november 2022. Ekhaga och Vickan får fortsätta och får en chans att bättra sig. Trots att det efter avslutad utredning framkommit till vård och omsorg flera fall av mycket grov långvarig vanvård på Ekhaga.

Även på Kolla har det framkommit klagomål från både personal, anhöriga och inträffat incidenter som absolut inte får förekomma på ett äldreboende. Trots all denna information beslutar nämnden för vård och omsorg att kommunen, alltså vi skattebetalare, skall betala en större del av kostnaden för utredningen – närmare bestämt cirka 2,6 miljoner kronor med våra skattepengar! Vardaga skall inte heller betala skadestånd för utebliven vård under alla år utan får fortsätta kamma hem mer vinster.

Alla förhandlingar som gjorts med Vardaga, Ernst &Young, Hravn Forsne (ordförande i nämnden för Vård och omsorg) och Karl Lundgren, tillförordnad förvaltningschef, är hemligstämplade för oss kommuninvånare, skattebetalare och hör och häpna även för nämnden. Trots detta fick dessa beslut godkänt av nästan alla partierna i nämnden. Moderaterna, Centern, Liberalerna, KD och SD godkände detta beslut.

Hade de läst hela Ernst&Young-rapporten och alla anmälningar till vård och omsorg? Fick de ta del av den ”hemligstämplade” förhandlingen där alternativen diskuterats eller togs beslutet utan att få ta del av all information?

Nu är det valtider och de allra flesta partier har äldreomsorgen högt upp på prioriteringslistan.
Hur skall det bli efter valet med äldreomsorgen? Hur blir det med alla löften? Skall vi fortsätta sälja ut äldreomsorgen till vinstdrivande företag som inte följer avtal och lagar?

Efter valet borde vi kommuninvånare och skattebetalare få större insyn i ”hemligstämplade” dokument och en ny prövning om Vardagabeslutet.
Dessutom behövs en Ernst &Young-utredning tillsättas omgående på alla äldreboenden i kommunen.
Våra äldre förtjänar en underbar tillvaro – det allra bästa.

Kristina BrännströmSENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter