DEBATT 2023-09-22 KL. 11:00

Debatt: Ser du vad som håller på att hända?

Debatt: Ser du vad som håller på att hända?
Ermin Skoric, (S).

TV-klipp och nyheter

Föreställ er ett parti som lovar mycket i en valrörelse. Det är ett fyrverkeri av (höger-)populistiska löften som syns över hela horisonten. Partiet lovar kraftigt sänkta drivmedelpriser och elkostnader som snarast ska tas om hand. Man till och med spelar in en självsäker partiledare vid pumpen som står och tankar och med en landsfaderblick lovar bättring – bara hen blir vald. Partiet utlovar i det närmaste politiska profetior (för somliga) som lösning på de svenska skjutningarna och lovar krafttag snarast. Allt detta lät ju så bra för så många, eller hur? Men vad hände?

Svaret är ingenting. Råder det fortfarande tvivel hos dig som läser?

Besked om hur elkostnader för hushåll och företag skulle hanteras dröjde hur länge som helst med tveksamma inslag som sekretess mot hur mycket en och var fick. Drivmedelpriserna är ”all time high”, gängskjutningarna fortsätter i oförminskad takt och nu låter det helt plötsligt som att ”detta tar tid att lösa”-jargong har börjat etablera sig... Det som lät som en ren politisk ledarskapsfråga innan valet ”bara ni röstar på oss så löser vi allt”-jargong har vänts till långsiktiga samhällsproblem av komplex karaktär (lite som de där Socialdemokraterna ihärdigt försökte förklara det hela…).

Men nu kommer det viktiga, vad gör man när politiken går i baklås? Jo, man tar fram en annan fråga. En fråga man känner sig trygg med och samtidigt kan man styra bort blickarna kring det egna partiets misslyckande som bärande del i dagens regeringsunderlag. Bokbål har förvandlats till en manifestation för frihet utan en eftertanke om vi behöver snabbutreda frågan om det kan röra sig om hets mot folkgrupp eller förargelseväckande beteende i en tid när vi behöver samla vuxna i rummet som kan ha flera tankar i huvudet samtidigt i en säkerhetspolitisk tid som är mer prövande än på flera decennier.

Samtidigt hyvlas välfärden bit för bit i det tysta med knappa statsbidrag och "effektiviseringar" och det är den enskilt största förändringen vi kommer att se med den nya politiken. Föräldrar med barn i förskola och skola, anhöriga till våra äldre och många andra grupper kommer att känna av den nya politiska verkligheten steg för steg.

Allt detta sker nu steg för steg, samtidigt och överallt.

Råder det fortfarande tvivel hos dig som läser detta? Ser du vad som håller på att hända?

Ermin Skoric, socialdemokratTV-klipp och nyheter

Hemtjänsten i Kungsbacka på plats 74
NYHETER 2023-12-06 KL. 11:45

Hemtjänsten i Kungsbacka på plats 74

Halmstad bäst i Sverige

Beslutet om tre sjukhus spikas
NYHETER 2023-12-05 KL. 20:00
Premium

Beslutet om tre sjukhus spikas

Klagomål på Vardaga diariefördes inte
POLITIK 2023-12-05 KL. 07:00
Premium

Klagomål på Vardaga diariefördes inte

Kommunens nya riktlinjer bröt mot lagen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2023-12-06 KL. 16:00
Äldre kvinna kritisk mot p-appar

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Förskolans utemiljöer ska hjälpa barn att lära

Förskolans utemiljöer ska hjälpa barn att lära

Utemiljöerna i Kungsbackas förskolor ska utvecklas. Enligt Anna Alexandersson, som leder projektet, ska barnens utemiljöer stimulera till rörelse, lärande, kreativitet och lekglädje. Hon menar att behovet av att jobba med detta i kommunen är stort. – Det här är så viktigt, säger hon.