DEBATT 2023-01-30 KL. 11:00

Debatt: Nu är det upp till bevis

Debatt: Nu är det upp till bevis
Magdalena Sundqvist är en av socialdemokraterna bakom debattartikeln. Arkivbild: Norra Halland.

TV-klipp och nyheter

Under sommaren 2019 flyttade de första familjerna in på Södra Annebergsvägen. Det var beslutat att kontrakten för de nyanlända familjerna skulle gälla i två år. Under 2021 började första utflyttningarna och personal på Älvsåkersskolan och engagerade invånare skickade redan då signaler om ett dåligt mående bland de barn som tvingades flytta. Barnfamiljer tvingades återigen flytta in i skolsalar på Alléskolan. Situationen granskades av kommunrevisionen och det fastslogs att Barnkonventionen ej fått råda vid flytten. Kritiken som framfördes var stark.

Nu är det dags igen. Den här gången har Trygghetsteamet på Älvsåkersskolan larmat till alla ledamöter i kommunfullmäktige via en skrivelse.

De första barnen måste flytta från sina bostäder redan den 31 januari och skolan vädjar nu till styrande politiker att de ska tänka om och inte rycka upp barnen mitt under en termin. Skolan skriver också att det är rimligt att Kungsbacka tar efter andra kommuner som ligger steget före, och ändrar etableringstiden från två år till fyra år.

De barn som nu berörs är kvotflyktingar, det vill säga de nyanlända som har några av de allra svåraste bakgrunderna. Skolan beskriver för ledamöterna att många av barnen bär på trauman och så kallad posttraumatisk stress.

Älvsåkersskolan har två gånger rustat sin verksamhet för nyanlända med olika behov. Man bygger upp verksamheten med personal som behövs, kartlägger behov och gör individuella insatser för de behov som föreligger. När Socialdemokraterna tog upp arbetssituationen för ledning och personal för två år sedan, lovade de styrande politikerna att inte göra Älvsåkersskolan till en ”genomgångsskola”.

Nu är det är upp till bevis för den moderatledda alliansen. Låt Barnkonventionen råda och ge ledning och personal på Älvsåkersskolan de förutsättningar som behövs för att fortsätta med de insatser och åtgärder som de byggt upp och arbetar med.

Socialdemokraternas kommunfullmäktigeledamöter:
Magdalena Sundqvist
Johan Tolinsson
Ann-Louise Lundqvist
Ermin Skoric
Shabnam Zamani
Lars Ericsson
Susann Petrusson
Per-Axel Landström
Maj-Britt Rane Andersson
Per Gunnarsson
Elisabeth Lyckevall
Jan Byvik


TV-klipp och nyheter

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinan åtalas för ofredande efter Tindermöte

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna
Premium | NYHETER 2024-04-17 KL. 14:30
Får inte pengar för inställd resa
Premium | BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
"Jag är inte en kaninkokerska"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.