DEBATT 2023-01-30 KL. 11:00

Debatt: Nu är det upp till bevis

Debatt: Nu är det upp till bevis
Magdalena Sundqvist är en av socialdemokraterna bakom debattartikeln. Arkivbild: Norra Halland.

Under sommaren 2019 flyttade de första familjerna in på Södra Annebergsvägen. Det var beslutat att kontrakten för de nyanlända familjerna skulle gälla i två år. Under 2021 började första utflyttningarna och personal på Älvsåkersskolan och engagerade invånare skickade redan då signaler om ett dåligt mående bland de barn som tvingades flytta. Barnfamiljer tvingades återigen flytta in i skolsalar på Alléskolan. Situationen granskades av kommunrevisionen och det fastslogs att Barnkonventionen ej fått råda vid flytten. Kritiken som framfördes var stark.

Nu är det dags igen. Den här gången har Trygghetsteamet på Älvsåkersskolan larmat till alla ledamöter i kommunfullmäktige via en skrivelse.

De första barnen måste flytta från sina bostäder redan den 31 januari och skolan vädjar nu till styrande politiker att de ska tänka om och inte rycka upp barnen mitt under en termin. Skolan skriver också att det är rimligt att Kungsbacka tar efter andra kommuner som ligger steget före, och ändrar etableringstiden från två år till fyra år.

De barn som nu berörs är kvotflyktingar, det vill säga de nyanlända som har några av de allra svåraste bakgrunderna. Skolan beskriver för ledamöterna att många av barnen bär på trauman och så kallad posttraumatisk stress.

Älvsåkersskolan har två gånger rustat sin verksamhet för nyanlända med olika behov. Man bygger upp verksamheten med personal som behövs, kartlägger behov och gör individuella insatser för de behov som föreligger. När Socialdemokraterna tog upp arbetssituationen för ledning och personal för två år sedan, lovade de styrande politikerna att inte göra Älvsåkersskolan till en ”genomgångsskola”.

Nu är det är upp till bevis för den moderatledda alliansen. Låt Barnkonventionen råda och ge ledning och personal på Älvsåkersskolan de förutsättningar som behövs för att fortsätta med de insatser och åtgärder som de byggt upp och arbetar med.

Socialdemokraternas kommunfullmäktigeledamöter:
Magdalena Sundqvist
Johan Tolinsson
Ann-Louise Lundqvist
Ermin Skoric
Shabnam Zamani
Lars Ericsson
Susann Petrusson
Per-Axel Landström
Maj-Britt Rane Andersson
Per Gunnarsson
Elisabeth Lyckevall
Jan ByvikSENASTE TV-NYHETERNA

Barnmarknad lockade massvis med folk
NYHETER 2023-04-01 KL. 15:00

Barnmarknad lockade massvis med folk

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över
KRÖNIKOR 2023-04-01 KL. 12:00

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över

Turistinformationen har koll på sportfisket
NYHETER 2023-04-01 KL. 09:30

Turistinformationen har koll på sportfisket

Första april är sportfiskarnas julafton
NYHETER 2023-04-01 KL. 08:45
Premium

Första april är sportfiskarnas julafton

Succésäsongen ett faktum:
HANDBOLL 2023-03-31 KL. 23:02
Premium

Succésäsongen ett faktum: "Helt fantastiskt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2023-04-02 KL. 12:42
En offensiv defensiv gav utdelning
Premium | NYHETER 2023-04-01 KL. 16:45
Hanhals Holme renstädad av Team Spirit

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.