VÅRD 2022-03-07 KL. 12:45

Arbetspass i vården åter på agendan

Av Christina Wagner

Förslag på kortare arbetspass på natten har just orsakat stora protester bland vårdpersonal i Varberg och Falkenberg. Där stoppades kommunernas planer, men i Kungsbacka som haft liknande modell sedan 2017 hörs inte längre några protester bland vårdpersonalen.

Arbetspass i vården åter på agendan
Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Kritiken som framförts i grannkommunerna handlar om att arbetspassen på det stora hela blir fler och återhämtningen mindre. Samma kritik framfördes i Kungsbacka när det begav sig, något som Norra Halland tidigare skrivit om.
– Nattpersonalen är missnöjda över de ändrade arbetstiderna, men också viss dagpersonal eftersom effekten blir att de får jobba längre, sa dåvarande ordföranden i Kommunal Kungsbacka, Helena Jonason 2019.
Ett av förslagen då för att förbättra arbetsvillkoren var att sänka heltidsmåttet för personal med nattarbetspass i kommunen. Nu införs det via kollektivavtal i april, för att möjligheterna till återhämtning och ett hållbart arbetsliv ska öka.
– Från den 1 april får nattmedarbetarna en arbetstidsförkortning, då blir det 34 timmar och 20 minuter i veckoarbetstid istället för 36 timmar och 20 minuter per vecka. Då sänks heltidsmåttet, de får högre lön och tjänstgöringsgrad, säger Helene Ljungqvist, verksamhetschef för boenden på kommunen.

Alltid hett
Schemaläggning väcker alltid känslor, men några större diskussioner i Kungsbacka har det inte varit på senare tid, menar Helene Ljungqvist.
– Jag tänker att schemat alltid är ett hett ämne, det skulle jag vilja säga. Vi lägger scheman utifrån verksamhetens behov, när de vi servar har behov av våra tjänster. Sen är det alltid en utmaning att tillgodose medarbetares önskemål, en del vill till exempel komprimera jobbet till 12-timmarspass. Men vi utgår från verksamhetens behov när vi schemalägger, säger hon.

Tyst i Kungsbacka
Kommunal i Kungsbacka följer utvecklingen i de andra kommunerna i Halland, men hör inte mycket från medlemmarna i Kungsbacka. I Kungbacka har man hållbara scheman med heltid som norm, och skyddsombudet ska göra riskbedömning innan man går ut med färdigt schema.
– Det är lite för tyst, tycker jag. Förutom från de privata, där är det en del samtal, säger Kommunal i Kungsbackas ordförande Marie Johansson.
Det är medlemmar hos Vardaga som vill gå upp till heltidstjänst, men nekas.
– Några av dem får inte gå upp på hundra procent på Vardaga. Det är det som jag ser idag, säger hon.
Slitsamt
Troligen är det kommande pension som gör att man vill jobba heltid.
– Man blir väldigt drabbad om man inte jobbar heltid. I våra yrken finns inga höginkomsttagare, det är svårt att lägga undan till eget pensionssparande och därför behöver man komma upp.
Problemet är att arbetsmiljön är tung i omsorgen, därför är det svårt att orka med.
– Felet i dag är att man kanske inte jobbar 100 procent, så man får plocka extrapass vid sjukluckor. Det är det som är så slitsamt. Ibland bör arbetsgivaren tänka på arbetsmiljöarbetet först och främst, resonerar Marie Johansson och fortsätter:
– Om man har lägre sysselsättningsgrad så borde man ha ha färre timmar och dagar i månaden. Det är huvudena som saknas, så även i Kungsbacka. Men vi nekas inte 100 procent i Kungsbacka, bara på Vardaga.

TV-klipp och nyheter

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret
FOTBOLL 2023-11-29 KL. 18:00
Premium

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret

Sportchefen om den nya ekonomiska verkligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.