SPORT 2022-07-12 KL. 10:00

Gräppås kliver in i golfens finrum

Av John Skoglund

Elitserien, nationella seriespelet eller lag-SM. Kärt barn har många namn, även golfens lagtradition i Sverige. Flera klubbar i kommunen har drömmar om framgångar.

Gräppås kliver in i golfens finrum
Gräppås coach Anders Claesson slår ut under ett träningsvarv tillsammans med Marcus Warenius, Fabian Wennerlöf och Felix Asper-Karlsson. Foto: John Skoglund

Under en vecka mitt i sommaren samlas golfarna för att representera sina hemmaklubbar. Det finns europatourspelare som spelat den lägsta divisionen år efter år med stolthet för att representera sin klubb. Europas viktigaste golftävling, The Open ligger alltid på samma vecka och detta gör att merparten av de svenska proffsen ute på tourerna är spellediga och kan då medverka hemma i Sverige på seriespelet. Förra året lyckades Gräppås GK ta steget upp till högsta serien genom att vinna division 1. Ytterligare anmärkningsvärt var det att klubben var nykomlingar i division 1.
– Det är oerhört stort och betyder massvis, säger Marcus Warenius 36 år, som är ”åldermannen” i laget och jobbar på klubben som PGA professionell.

"Coachen tror på mig"
Marcus Warenius som redan 2007 vann på svenska touren och har kvalat till de stora tourerna både i Asien och Europa samt även hunnit med att plocka tio klubbmästerskap på Gräppås GK.
– Jag gillar att tävla i lag, det är roligt att mitt spel fortfarande håller och coachen tror på mig, säger Marcus Warenius och fortsätter att berätta att det har funnits en tro i många år att de ska kunna ta sig upp hela vägen till högsta serien. Det har funnits en kärntrupp som sedan utökats med förmågor från klubbens fina juniorverksamhet.

Marcus Warenius har spelat många seriespel för Gräppås GK. Han och de yngre killarna har en rolig uppgift framför sig i Uppsala. Foto: John Skoglund


SM för klubblag och högsta divisionen spelas 13–16 juli på Upsala GK. Gräppås åker till Uppland under måndagen, spelar nio hål för att sedan på tisdagen spela in banans alla 18 hål inför tävlingsstart på onsdag. Man spelar sex rundor under de fyra dagarna i olika tävlingsformer, både i parspel och individuellt. Laget består av sex golfare, Marcus Warenius, Felix Asper-Karlsson, Lukas Axén, Elias Johansson, Fabian Wennerlöf och Simon Hovdal. Reserv är Mårten Löfås och coach är klubbens head-pro Anders Claesson.

Lägst antal slag vinner
Förutsättningarna är enkla för de 18 klubbarna som spelar Lag-SM, lägst antal slag vinner guldet och de fem klubbar som slår flest golfslag åker ur och får spela division 1 2023.
– Målet är ju såklart att vi ska vara kvar, det är ju jättebra. Men vi tittar uppåt, varför inte top-7, säger Anders Claesson som även tillägger att det blir en ”jäkla grej” för spelarna att ha med i sina framtida individuella karriärer.
Ingen klubb från kommunen har vunnit Lag-SM som startade 1975. Men så sent som förra året hade Kungsbacka kommun en spelare i det vinnande laget i damklassen. Amanda Linnér, Onsalatjejen som i början av sin karriär representerade Vallda G&CC vann med Hills GK.

Senast en klubb från Kungsbacka var i högsta serien var 2015 då Forsgårdens GK herrar var endast fyra slag att klara sig kvar efter tävlingarna på Barsebäck GCC. De hade vunnit division 1 året innan på Öijared GK.
För att hitta senaste gången en klubb från kommunen höll sig kvar i det som då hette Elitserien får vi backa tiden tillbaka till 2009 och det var Gräppås GK damer som spelade bra. Tävlingarna på Isaberg i Småland gav nytt kontrakt och först 2010 blev det respass under tävlingarna på Barsebäck GCC.

Klubbar med ambitioner att kliva upp
I pyramiden nedanför högsta nivån hittar vi division 1 som spelar 14–16 juli. Bland damerna som spelar på Flommens GK i Skåne hittar vi Forsgårdens GK. Herrarnas division 1 avgörs i Vänersborg på Onsjö GK, där har vi Kungsbacka GK och Sjögärde GK att hoppas på. Notera att Kungsbacka GK, har i de två senaste försöken i division 1-herrar kommit tvåa och missat uppflyttning till högsta serien och att Sjögärde är nykomlingar efter succé i division 2 2021.

Division 2 spelas 15–16 juli. Damerna tävlar på Partille GK och där startar Kungsbacka GK och Gräppås GK. Till Gullbringa G&CC mellan Kungälv och Marstrand åker Forsgårdens GK och Särö GC i herrarnas division 2.

Lag-SM Upsala GK
Onsdag 18 hål foursome + 18 hål fyrboll
Torsdag 18 hål individuellt
Fredag 18 hål foursome + 18 hål fyrboll
Lördag 18 hål individuellt

Division 1 Flommens GK och Onsjö GK

Torsdag 18 hål foursome+18 hål individuellt
Fredag 18 hål foursome + 18 hål fyrboll
Lördag 18 hål individuellt

Division 2 Partille GK och Gullbringa G&CC

Fredag 18 hål foursome + 18 hål fyrboll
Lördag 18 hål foursome+18 hål individuellt

Foursome: Varje klubb startar med två par. Spelarna slår ut först på vartannat hål. Sen slår man bollen vartannat slag till den är i koppen.

Fyrboll: Varje klubb startar med två par. Spelarna spelar sina egna bollar, sen väljs det bästa resultatet på varje hål.

Individuellt: Varje klubb startar med fyra spelare.


Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Fängelse för stöld hos äldre par
NYHETER 2022-08-11 KL. 19:00

Fängelse för stöld hos äldre par

Utsedd till Årets inspiratör
NYHETER 2022-08-11 KL. 16:00

Utsedd till Årets inspiratör

Åtalas för hot under vansinnesfärd
NYHETER 2022-08-11 KL. 11:49

Åtalas för hot under vansinnesfärd

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal
NYHETER 2022-08-11 KL. 09:30

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.