NYHETER 2022-11-14 KL. 19:30

Välbesökt när Nina Rung föreläste på Kungsbacka Teater

Av Johanna Simonsson

Föreläsningen "Du duger!" med Nina Rung på Kungsbacka Teater var välbesökt på måndagseftermiddagen. Kvällens mål var att stärka unga tjejer.
– Jag hoppas de går härifrån och känner sig peppade, säger initiativtagare Sofia Arvidsson.

Välbesökt när Nina Rung föreläste på Kungsbacka Teater
"Det är livsviktigt att prata med tjejer om deras verklighet", säger föreläsarens Nina Rung. Foto: Johanna Simonsson

TV-klipp och nyheter

Kvällen var gratis och riktade sig till tjejer mellan tretton och tjugo år. Föreläsningen var första träffen av forumet "Tjejer emellan".
– Vi såg att psykisk ohälsa ökade bland unga och vill därför skapa ett sätt att främja unga tjejers välmående, säger Sofia Arvidsson, utvecklare på Ung i Kungsbacka och initiativtagare till forumet.
Hon har haft en fokusgrupp med tjejer i högstadiet och gymnasiet för att ta reda på vilka ämnen de vill beröra.
– De har fått berätta hur det är att vara ung tjej år 2022. De upplever bland annat en stor press hela tiden gällande hur man ska vara och se ut. Andra ämnen som sociala medier, våld online, normer och jämställdhet har också lyfts.
Soussi är en av tjejerna som varit med i fokusgruppen och som besökte teatern på måndagen.
– Det ska inte vara så svårt för oss tjejer att stå upp för oss själva. Det är viktigt att det sprids hur situationen är för oss. Vi ska kunna prata om normer och utsatthet så vi kan stötta och hjälpa varandra. Tjejer ska kunna känna sig trygga.
Arvidsson tycker att Nina Rung berör många av ämnena som lyfts.
– Eftersom Nina Rung är så kunnig inom tjejers utsatthet tyckte vi att hon var jättebra att ha med. Denna föreläsning riktar hon till just unga tjejer. Fokus ligger främst på normer i samhället och hur vi skapar sunda relationer, säger Arvidsson.


Alva och Siri tyckte att det som lockade med kvällen var att det var riktat mot yngre tjejer. Foto: Johanna Simonsson


Mingel

Innan föreläsningen blev det mingel. På plats fanns representanter från Ung i Kungsbacka, polisen, ungdomsmottagningen, Tigerlilja, Trygga Barnen och från biblioteket.
– Eftersom detta är startskottet för "Tjejer emellan" vill vi uppmärksamma delar vi kommer beröra under forumets gång.
Arvidsson tyckte att de har nått ut bra inför kvällen.
– Vi har ett fotbollslag som ställt in sin träning för att komma hit. En skola kompenserar eleverna som går med tid. Från Älvsåkerskolan har de gått tillsammans i en manifestation.
En av de 53 tjejerna som gått i manifestationen var Tilda Kronholm.
– Jag tycker det är viktigt att vara här. Kvinnor ska ha lika mycket rättigheter som män. Vi har även pratat om situationen i Iran och aborträtter i USA. Det får en att tänka på hur viktigt det är att behålla de rättigheterna kvinnor har i Sverige.
Flera av tjejerna på plats tyckte det var viktigt att prata om problemen och lägga fokus på kvinnors rättigheter.
– Jag tycker det är viktiga budskap. Jag hoppas även att man får lära sig mer om relationer. Sånt som man kanske inte lär sig i skolan, säger Olivia Rondolph.
– Det är också trevligt att träffa andra tjejer i Kungsbacka som man inte hade träffat annars, säger Tilde Tylander.
Nina Rung kom också ut och minglande innan föreläsningen.
– Det är livsviktigt att prata med tjejer om deras verklighet. Något det kanske inte alltid kan göra i skolan eller hemma. Jag vill belysa jargonger, utsatthet online och normsystemet som tjejerna växer upp i, säger hon.
Hon hoppas föreläsningen ska stärka tjejerna.
– Många tjejer mår inte bra och detta är en superbra möjlighet att bidra till en bättre hälsa. Jag vill att de ska gå härifrån med mer kunskap om vad vad som är okej och inte. Att de vet att saker som händer dem inte är deras fel. Jag hoppas de får en boost och hittar stöttning i varandra.
Efteråt var Arvidsson nöjd med kvällen.
– Det kom över 200 tjejer. Efter föreläsningen har vi fått till oss att tjejer verkligen uppskattade kvällen och att de nu vågar söka hjälp och anmäla brott det varit med om. Det visar behovet av att forum som Tjejer emellan finns.


Liv, Alicia och Astrid innan föreläsningen. "Det känns skönt att det bara är tjejer här. Man känner sig inte ensam när fler kan relatera till samma sak," säger Liv. Foto: Johanna SimonssonTV-klipp och nyheter

Klik venligst
Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.