NYHETER 2022-01-02 KL. 10:00

Skogsbacke kan bli solcellspark

Av Kristian Alm

Det var en långdragen process att få till vindkraftverk vid Iglasjön. Men det har inte avskräckt från en ny satsning. Nu håller en av markägarna på att fylla ut ett stort område som i framtiden ska kunna bli en solcellspark.

Skogsbacke kan bli solcellspark
80 000 kubikmeter jordmassor ska fylla ut området för att skapa mark för en framtida solcellspark söder om Iglasjön. Det innebär runt 4 500 lastbilstransporter.

TV-klipp och nyheter

Vindkraftpionjärerna i Kungsbacka hade det inte lätt. Rymdobservatoriet i Råö stoppade alla projekt eftersom de menade att vingarnas reflexer störde strålningsmottagningen. Kommunen var också långsam med att peka ut lämpliga områden.
Men till slut slog domstol fast att Råös makt inte var oinskränkt. Så 2016 kunde företaget Eolus efter flera turer bygga åtta kraftverk vid Iglasjön, söder om Torpa rastplats.
Nu har de alltså snurrat i fem år, och nyligen har en konsultrapport slagit fast att man inte kan se någon dramatisk effekt på fågellivet under åren som gått, vilket ornitologer hade fruktat.
Eolus har under tiden sålt parken till ett finansbolag med säte i München, men sköter fortfarande driften. Tyskland har stora behov av el sedan man bestämt sig för att stänga kärnkraftverken. Men investmentbolag kan inget om vindkraftsdrift, så det har alltså Eolus avtal om.
Nu är ett nytt energiprojekt på gång intill vindkraftparken. Det är Thomas Breitfeld som äger marken där två av kraftverken står, som planerar en solcellspark på sluttningen öster om kraftverken (fastigheten Solryd 1:7).

Stort område

Men det krävs en rejäl förändring av marken för att det ska fungera. Tidigare i år fick han därför tillstånd att fylla ut ett område stort som tre fotbollsplaner där parken i framtiden ska kunna stå.
– Det är skogsmark i ojämn terräng med upp till åtta meters höjdskillnad, så det krävs mycket massor och kommer att ta ett par år. Sen får det sätta sig och sjunka ihop innan det kan bli aktuellt att bygga solcellsparken, säger Thomas Breitfeld.
Han har haft kontakt med företaget Eolus som alltså driftar vindkraftparken, och de är även intresserade av solcellsprojektet.
Det är inte främst för vinsten Thomas Breitfeld satsar, utan det ligger ett intresse för energi och miljö bakom. Vindkraftverken ger en inkomst för honom och alla markägare inom ett visst avstånd, men det är inga stora summor.
Hur solcellsparkens ekonomi ser ut om fem år är svårt att sia om, eftersom elpriserna varierar så enormt just nu. Men att det är fortsatt elbrist är väl inget orimligt antagande.
Breitfeld har avtal med Viavest om markberedningen.
– De sköter hela utfyllnaden och jag får en viss summa för det.

Kritik

Kommunen har fått in ett par arga synpunkter där någon hävdar att det inte är enbart rena massor som läggs dit.
– Jag har inte fått någon sådan synpunkt själv. Enligt avtalet med Viavest ska det vara KM-massor som är godkända för känslig markanvändning, och det tas prover från alla de ställen där massorna hämtas, och stickprover från lasten. Dessutom besiktigas varje last på plats av maskinisten som tar emot.
En annan synpunkt som kommit in till kommunen handlar om varför inte allmänheten fått veta att utfyllnaden är på gång. Projektet fick marklov i maj, men enligt kommunen behövdes det egentligen inte, så därför har inte grannars synpunkter varit nödvändiga. Men angränsande markägare har fått brev om planerna. Viavest och Thomas Breitfeld har även gjort en anmälan om så kallad miljöfarlig verksamhet, vilket det alltid klassas som när man tillför jordmassor, oavsett hur rena de är.
Så alla papper är i ordning, så länge Viavest sköter sitt åtagande. Men eftersom det kommit in synpunkter till kommunen på utfyllnaden, kommer det nu att bli en granskning, meddelar bygglovschef Hanna Ståhl.
Thomas Breitfeld tar det hela med ro och tycker man borde vara positivt inställd till energisatsningar.
– All ny energi kommer att behövas. Det här är dessutom en park som ska stå på otillgänglig bergsmark, inte åkermark där man kan odla livsmedel. Så jag hoppas att parken kan byggas här om fem år.TV-klipp och nyheter

Säröburgaren är tillbaka
NYHETER 2024-07-24 KL. 07:00
Premium

Säröburgaren är tillbaka

Nypremiär för golfrestaurangen efter segdragna konflikten

Daniel berättar om matcher med ärkerivalen
SPORT 2024-07-23 KL. 20:00
Premium

Daniel berättar om matcher med ärkerivalen

"Kan förstå att fansen var frustrerade"

Första starten för Beckman
FOTBOLL 2024-07-23 KL. 15:00
Premium

Första starten för Beckman

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar
NYHETER 2024-07-23 KL. 11:45
Premium

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar

Allt fler drabbas av romansbedrägerier i Kungsbacka

Tält när stjärnorna gästar slottet
NYHETER 2024-07-22 KL. 21:40
Premium

Tält när stjärnorna gästar slottet

– De tycker om att det är enkelt

Succé för vintersport på is även i juli
NYHETER 2024-07-22 KL. 16:00
Premium

Succé för vintersport på is även i juli

"Första sommaren som vi inte smälter isen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-07-24 KL. 07:00
Säröburgaren är tillbaka
Premium | FOTBOLL 2024-07-23 KL. 15:00
Första starten för Beckman

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.