NYHETER 2022-01-02 KL. 10:00

Skogsbacke kan bli solcellspark

Av Kristian Alm

Det var en långdragen process att få till vindkraftverk vid Iglasjön. Men det har inte avskräckt från en ny satsning. Nu håller en av markägarna på att fylla ut ett stort område som i framtiden ska kunna bli en solcellspark.

Skogsbacke kan bli solcellspark
80 000 kubikmeter jordmassor ska fylla ut området för att skapa mark för en framtida solcellspark söder om Iglasjön. Det innebär runt 4 500 lastbilstransporter.

TV-klipp och nyheter

Vindkraftpionjärerna i Kungsbacka hade det inte lätt. Rymdobservatoriet i Råö stoppade alla projekt eftersom de menade att vingarnas reflexer störde strålningsmottagningen. Kommunen var också långsam med att peka ut lämpliga områden.
Men till slut slog domstol fast att Råös makt inte var oinskränkt. Så 2016 kunde företaget Eolus efter flera turer bygga åtta kraftverk vid Iglasjön, söder om Torpa rastplats.
Nu har de alltså snurrat i fem år, och nyligen har en konsultrapport slagit fast att man inte kan se någon dramatisk effekt på fågellivet under åren som gått, vilket ornitologer hade fruktat.
Eolus har under tiden sålt parken till ett finansbolag med säte i München, men sköter fortfarande driften. Tyskland har stora behov av el sedan man bestämt sig för att stänga kärnkraftverken. Men investmentbolag kan inget om vindkraftsdrift, så det har alltså Eolus avtal om.
Nu är ett nytt energiprojekt på gång intill vindkraftparken. Det är Thomas Breitfeld som äger marken där två av kraftverken står, som planerar en solcellspark på sluttningen öster om kraftverken (fastigheten Solryd 1:7).

Stort område

Men det krävs en rejäl förändring av marken för att det ska fungera. Tidigare i år fick han därför tillstånd att fylla ut ett område stort som tre fotbollsplaner där parken i framtiden ska kunna stå.
– Det är skogsmark i ojämn terräng med upp till åtta meters höjdskillnad, så det krävs mycket massor och kommer att ta ett par år. Sen får det sätta sig och sjunka ihop innan det kan bli aktuellt att bygga solcellsparken, säger Thomas Breitfeld.
Han har haft kontakt med företaget Eolus som alltså driftar vindkraftparken, och de är även intresserade av solcellsprojektet.
Det är inte främst för vinsten Thomas Breitfeld satsar, utan det ligger ett intresse för energi och miljö bakom. Vindkraftverken ger en inkomst för honom och alla markägare inom ett visst avstånd, men det är inga stora summor.
Hur solcellsparkens ekonomi ser ut om fem år är svårt att sia om, eftersom elpriserna varierar så enormt just nu. Men att det är fortsatt elbrist är väl inget orimligt antagande.
Breitfeld har avtal med Viavest om markberedningen.
– De sköter hela utfyllnaden och jag får en viss summa för det.

Kritik

Kommunen har fått in ett par arga synpunkter där någon hävdar att det inte är enbart rena massor som läggs dit.
– Jag har inte fått någon sådan synpunkt själv. Enligt avtalet med Viavest ska det vara KM-massor som är godkända för känslig markanvändning, och det tas prover från alla de ställen där massorna hämtas, och stickprover från lasten. Dessutom besiktigas varje last på plats av maskinisten som tar emot.
En annan synpunkt som kommit in till kommunen handlar om varför inte allmänheten fått veta att utfyllnaden är på gång. Projektet fick marklov i maj, men enligt kommunen behövdes det egentligen inte, så därför har inte grannars synpunkter varit nödvändiga. Men angränsande markägare har fått brev om planerna. Viavest och Thomas Breitfeld har även gjort en anmälan om så kallad miljöfarlig verksamhet, vilket det alltid klassas som när man tillför jordmassor, oavsett hur rena de är.
Så alla papper är i ordning, så länge Viavest sköter sitt åtagande. Men eftersom det kommit in synpunkter till kommunen på utfyllnaden, kommer det nu att bli en granskning, meddelar bygglovschef Hanna Ståhl.
Thomas Breitfeld tar det hela med ro och tycker man borde vara positivt inställd till energisatsningar.
– All ny energi kommer att behövas. Det här är dessutom en park som ska stå på otillgänglig bergsmark, inte åkermark där man kan odla livsmedel. Så jag hoppas att parken kan byggas här om fem år.



TV-klipp och nyheter

Moderaten som brinner för välfärden
POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Premium

Moderaten som brinner för välfärden

Men att vara i opposition är inget för Ulrika Jörgensen

ISHOCKEY 2024-04-24 KL. 15:00
Premium

"Någon rivalitetsvinkling kan du inte skriva"

Kullavikvännernas söner gör upp i SM-finalen

Unga i Kungsbacka mår sämre
NYHETER 2024-04-24 KL. 12:45
Premium

Unga i Kungsbacka mår sämre

Suparkompisar åtalas för sexköp
BLÅLJUS 2024-04-24 KL. 09:00
Premium

Suparkompisar åtalas för sexköp

Stal narkotika i hemtjänsten
NYHETER 2024-04-24 KL. 07:45
Premium

Stal narkotika i hemtjänsten

Gymnasiegatan avstängd
TRAFIK 2024-04-23 KL. 19:30
Premium

Gymnasiegatan avstängd

Gasol och bensin sprängde huset
BLÅLJUS 2024-04-23 KL. 16:30
Premium

Gasol och bensin sprängde huset

Så gick till det i attentatet mot hemtjänsten

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte
SPORT 2024-04-23 KL. 15:45
Premium

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte

Förvaltningschefen: "Vi kommer inte presentera några lösningar"

Signalfel i tågtrafiken
TRAFIK 2024-04-23 KL. 14:35
Premium

Signalfel i tågtrafiken

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-04-24 KL. 19:30
Hon skrev årets halländska bok
Premium | POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Moderaten som brinner för välfärden
Premium | NYHETER 2024-04-24 KL. 12:45
Unga i Kungsbacka mår sämre
Premium | BANDY 2024-04-24 KL. 11:36
FBK värvar doldis som inte velat satsa

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.