NYHETER 2021-12-07 KL. 17:00

Pris för naturligt och modernt hus

Av Christina Wagner

Kungsbackas arkitekturpris gick till bostadshus i Åsa och idrottsparken i stan.

Pris för naturligt och modernt hus
Huset som vann årets arkitekturpris i Kungsbacka kommun ligger i Åsa och smälter in fint med skogstomten genom design och materialval. Foto: Privat.

Det anrika priset utsågs för första gången 1993, men bostadshuset som vann året arkitekturpris i Kungsbacka kan vara det första som inte är ritat av arkitekter. Robin Jacobson, som byggt och ritat huset tillsammans med sin sambo Mikaela Keinander, tog emot årets pris i fredags på prisutdelningen på Tjolöholms slott. Att det är Robin som står som arkitekt på priset beror på att han ansökt om bygglovet, fast paret har gjort ritningarna tillsammans.
– Tyvärr deltog inte Mikaela för hon var på utbildning i Stockholm. Så det var jag och de som äger huset nu, för vi flyttade därifrån när det var klart. De var med och tog emot den lilla skylten som man får, berättar Robin Jacobson.
Under tre års tid pågick husbygget på Åsa Rundväg, Robin Jacobson och Mikaela Keinander utgick från den ursprungliga sommarstugan på tomten för både ombyggnation och tillbyggnad. Trots att huset blev som de ville valde paret att sälja, nu bygger de ett nytt hus i Åsa i närheten av det gamla.
– Vi hittade en fantastisk tomt. Vi kände väl att huset vi hade byggt hade lite begränsningar, på grund av att vi renoverade en sommarstuga till att börja med och byggde med utgångspunkt från stugan. Nu har vi köpt en tomt, rivit och byggt vårt helt egna hus som vi inte haft större begränsningar på förutom detaljplan, säger han.

Elegant och modernt
Huset på Åsa Rundväg får arkitekturpriset för att det har "eleganta välavvägda volymer och ett modernt formspråk". Bland annat har "tidsenliga material som järnvitriolbehandlad träpanel och cortenplåt" använts.
– Det ser väldigt trevligt ut, det blir en levande fasad. Sen är det miljövänligt och mer eller mindre underhållsfritt, så länge panelen sitter på plats, säger Robin Jacobson som den här gången valt bränd furufasad med cortenplåtdetaljer på nya huset.
– Med åren åldras den med väder och vind. Det vi tar med oss från det gamla huset är enkelheten, det rena på fasaden. Den ska vara enhetlig med allt runtomkring.

Bekräftelse på god smak
Robin Jacobson har alltid varit intresserad av unika hus och är i grunden snickare. Nu jobbar han som produktionschef på Skanska, sambon Mikaela jobbar med bostadsutveckling och planlösningar så båda har stor nytta av sin kunskap på området. Ingen av dem är däremot arkitekt.
– Priset betyder jättemycket för oss. Det blir en liten bekräftelse på att det man gör uppskattas, som vi tycker är väldigt kul. Det var inte grundtanken att vi skulle bygga för den saken skull, vi bygger för något vi tycker om men tycker andra också det är fint så är det en bonus. Sen är det förstås kul att ha vunnit ett arkitektpris när man inte har arkitektutbildning. Det visar att allt går om man bara har vilja, kunskap och god smak, hahaha.
Det nya huset i Åsa är lite mer vågat än det förra, så Robin Jacobson vågar inte hoppas på nästa års pris.
– För de som inte är inne i husbranschen eller gillar arkitektur så kanske detta huset är svårare, vi har lekt lite mer med former och vinklar på huset.

Smakfullt tillskott

Arkitekturpriset delades även ut i kategorin Stadsmiljö, och vanns av arkitektfirman Pontarius för Kungsbacka idrottspark. En del av motiveringen var att parken är "ett smakfullt tillskott till Kungsbackas stad, väl genomtänkt med en mängd möjligheter till rekreation".SENASTE TV-NYHETERNA

Säröfamilj förlorade tomtstrid
NYHETER 2022-01-27 KL. 07:36

Säröfamilj förlorade tomtstrid

Tvingas betala 270 000 kronor

Doris älskar sina dockor och nallar
FAMILJ 2022-01-26 KL. 20:00

Doris älskar sina dockor och nallar

Skapandet viktigt för Onsalaprofilen

Delar av Göteborg Horse Show flyttar till Kungsbacka
SPORT 2022-01-26 KL. 15:47

Delar av Göteborg Horse Show flyttar till Kungsbacka

Patient fick vänta sex timmar
VÅRD 2022-01-26 KL. 15:29

Patient fick vänta sex timmar

"Orsaken är brist på ambulanser i Kungsbacka"

Asperot stannar i elitettan
FOTBOLL 2022-01-26 KL. 09:00

Asperot stannar i elitettan

Reningsverket försenas - krav på ny utredning
NYHETER 2022-01-26 KL. 06:40

Reningsverket försenas - krav på ny utredning

Hanhals föll efter galen andra period
ISHOCKEY 2022-01-25 KL. 22:10

Hanhals föll efter galen andra period

Facklig oro för sommarsemestrar
NYHETER 2022-01-25 KL. 20:00

Facklig oro för sommarsemestrar

Men kampanj i december gav resultat

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-