NYHETER 2021-11-29 KL. 20:00

”Kommunen ser inte vår potential”

Sedan januari 2021 driver ett gäng gymnasieungdomar projektet Du är unik. Kärnan är att stärka ungas psykiska hälsa, och kommunen har under året stöttat med 100 000 kronor. Men nu är det slut på finansieringen, något ungdomarna inte förstår anledningen till.

”Kommunen ser inte vår potential”
Lowe Lilliehorn, Nelly Aliyar och Arvid Bell vill kunna fortsätta driva sitt projekt. Foto: Ingrid Ramberg

Lowe Lilliehorn, Nelly Aliyar och Arvid Bell är tre av namnen bakom ungdomsföreningen, eller rörelsen som de själva helst kallar den. Under hashtagen #duärunik på sociala medier publicerar de filmklipp och bilder som ska inspirera ungdomar att må bra och vara sig själva. De har även en podcast vars innehåll syftar till samma sak: att lyfta fram ungdomar från Halland men också från hela världen, för att visa på olikheter och stärka andra.
– Vår approach är att lyfta mental hälsa, inte bara genom att prata om just mental hälsa utan också genom att på andra sätt göra folk glada och visa att alla är unika, säger Arvid Bell.
Sedan starten för snart ett år sedan har projektet finansierats av Kungsbacka kommun, LLUK (Lokalt ledd utveckling Halland) och Unga landsbyggare. Kommunen har varit den största finansiären; de har bidragit med omkring 100 000 kronor.
– Nu står folk i kö för att vara med i våra filmer, och vi vill verkligen satsa. Då väljer kommunen att inte stötta oss längre, säger Lowe Lillehorn.
Inget mer ekonomiskt stöd, är alltså beskedet från kommunens sida. Lowe, Nelly och Arvid har svårt att förstå varför. Kommunen vill ju satsa på ungas psykiska hälsa, och Du är uniks Instagramkonto har nått ut till omkring 50 000 personer de senaste 90 dagarna, säger de.
– Vi är jätteglada för det vi har fått, men det vi fick till oss nu var att de inte har råd. Vi når rätt in i målgruppen visar vår rapport och kan verkligen göra skillnad. Kommunen ser inte vår potential, säger Lowe Lilliehorn.

Inget föreningsstöd

En annan besvikelse är att de inte kan få något föreningsstöd.
– För att vi inte tar någon medlemsavgift. Det tycker vi är märkligt. Vi vill vara öppna för alla, och alla har inte råd att lägga de pengarna, säger Lowe Lilliehorn.
Projektets huvudsakliga utgift är kostnaderna för marknadsföring, produktion och kreation.
Är det ett alternativ att driva projektet ideellt och producera filmklippen på egen hand?
– Då får vi inte samma genomslag, gilla-markeringarna droppar av. Vi har märkt att det krävs mycket för att nå genom mediabruset, kvalitet är väldigt viktigt i filmerna och allt annat vi gör, det har vi bland annat sett i resultatrapporten som vi har gjort, svarar Lowe Lilliehorn.
Om ni inte får finansiering från kommunen, kommer ni att lägga ner projektet då?
– Vi söker finansiering överallt, men vi står handfallna just nu. Vi vill ta täten kring psykisk hälsa och arbeta preventivt mot psykisk ohälsa. Vi vill inspirera och influera människor till ett bättre liv, som man kan se i vår framtidsvision, säger Lowe.
– Det här är något vi brinner för. Det har påverkat mig väldigt mycket personligen. Tidigare vågade jag inte vara mig själv, jag var rädd för massa saker som jag inte är rädd för nu. Det betyder väldigt mycket att ha den här gemenskapen, säger Nelly.
– Det är just det vi vill göra för andra också, så vi hoppas verkligen att vi ska kunna fortsätta, säger Arvid.

Corona-pengar

Något fortsatt ekonomiskt stöd blir det inte från kommunen. De 100 000 kronor som satsades på projektet var så kallade ”corona-pengar” och en tillfällig insats.
– Ja, det stämmer, det var extra pengar som vi fick i kölvattnet efter corona och som vi delvis använt till den här verksamheten. De har anlitat en filmare och lärt sig hantverket. Det var ett pedagogiskt lärande i det som vi tyckte var intressant och gjorde det lämpligt att gå in. Jag tycker de är jätteduktiga och värda en eloge. Men vi har varit tydliga med att detta var en engångssumma, säger Astrid Bayard, enhetschef på Kultur och fritid.
Hanna Sjölander som är enhetschef på Ung i Kungsbacka kan inte heller ge något ekonomiskt stöd till projektet.
– Det började som en aktivitetsgrupp inom Ung i Kungsbacka som nu blivit självgående. Vi kan inte ge något ekonomiskt stöd men ska ta kontakt med dem och se hur vi kan hjälpa dem vidare, säger hon.

Ingrid Ramberg
Christina NordwallSENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-