NYHETER 2022-04-22 KL. 16:00

GoKungsbacka - nytt frivilligcenter i staden

Av Anton Lorentzson

Frivilligverksamheten i Kungsbacka kommun ska samordnas genom frivilligcentret GoKungsbacka. Projektet startar idag, fredag, och målet är att underlätta för folk som vill bidra till samhället men som ännu inte hittat ett sätt att göra det.
– Vi vill skapa en ny kultur där man hjälper varandra lite mer, säger Linda Nilsson, verksamhetschef på GoKungsbacka.

GoKungsbacka - nytt frivilligcenter i staden
Linda Nilsson, verksamhetschef GoKungsbacka. Foto: Anton Lorentzson

Linda Nilsson har många strängar på sin lyra. Hon har varit med och anordnat Kungsbacka River, Lygnern runt och Kungsbackaloppet. För en tid sedan fick hon en projektanställning på kommunen, med uppdraget att hitta nya former för att engagera ideella krafter i Kungsbacka kommun. Hon ville göra något större - ett frivilligcenter.

– Jag såg att det här kan bli hur stort som helst och det kan bli riktigt bra för hela kommunen, säger Linda Nilsson.

Tanken är att jobba gränsöverskridande med kommunen, föreningar och företag i Kungsbacka kommun där alla pusselbitar stöttar varandra. Frivilligcentret GoKungsbacka ska fungera som samordnaren mellan de olika instanserna.

– Det som skiljer oss mot många andra är att vi inte kommer göra något för egen räkning. Alla är välkomna här och vi skickar ut dem på uppdrag för att hjälpa andra. Vi är slussen som hittar olika möten och sammanhang, kanske mellan gammal och ung, kanske mellan kulturer. Vi blir en slags knutpunkt för de frivilliga, säger Linda Nilsson.

Projektet GoKungsbacka sjösätts idag, fredag. Eftersom det är ett nytt sätt att jobba på så vet ingen riktigt hur det kommer att bli. Det kan bli både högt och lågt, menar Linda Nilsson.

– Vi har ju inte testat detta. Men det kommer bli jättespännande. Det handlar om att vara lyhörd och följa människorna och deras behov. Så fort det blir publikt så börjar vi jobba på att få in frivilliga. Sedan måste det komma in uppdrag som de frivilliga kan tänkas ta. Det börjar idag, men jag tänker att vi är "up and running" på riktigt till hösten, säger hon.

Alla frivilliga kommer att utbildas. Det är inte så att de kommer sitta i skolbänken. Snarare kommer de att få utbildning i bland annat hur man ska bemöta olika sorters människor, hur man har det goda samtalet och hur man kör en rullstol. Tanken är att både höja kompetens och låta människor prova på helt nya uppgifter. De frivilliga kommer sedan att kallas för KungsVänner och bära en id-bricka. KungsVännerna kan själva bestämma hur mycket de vill hjälpa till.

– Ena dagen kanske du hjälper till på en hockeymatch eller delar ut medaljer på något event. Andra dagen kanske du är en samtalsvän och följer med en senior och handlar. Man ska kunna planera hur man vill hjälpa till utefter sin egen förmåga, sitt egna intresse och sitt eget tidschema, säger Linda Nilsson.

Vad vinner Kungsbacka på det här?
– I längden, att folk mår bättre. Det blir ett mer öppet samhälle, tillsammans. Om en person mår dåligt och hör av sig till oss så får man både någon att prata med, men kanske också en vettig uppgift, en sysselsättning. Den personen kanske hade behövt uppsöka vård, eller fortsatt vara sjukskriven. Men kommer de till oss så ger de frivilligt tillbaka till samhället efter egen förmåga. I slutändan handlar allt om att människor i Kungsbacka ska må bra.

Fakta: GoKungsbackas visioner:
- Frivilligcenter ska bidra till att öka livskvaliteten för både frivilliga och de som är mottagare av tjänsterna.
- Ska vara en central kontaktpunkt som främjar social gemenskap, delaktighet, mångfald, inkludering och nätverksbyggande.
- Frivilligcenter erbjuder personligt bemötande för att stödja och uppmuntra personer som söker kontakt och vill berika sina liv genom social gemenskap.


Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

SENASTE TV-NYHETERNA

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.