NYHETER 2023-03-19 KL. 11:00

Frivilliga seniorer får testa digitala tjänster

Av Anton Lorentzson

Digitala och tekniska tjänster och hjälpmedel riktade till äldre är en del av framtiden inom vård och omsorg. För att motivera omsorgstagare och patienter i kommunen att våga testa digitala hjälpmedel skapades Testpatrullen. Det är ett gäng frivilliga seniorer som testar, utvärderar och betygsätter produkterna.

Frivilliga seniorer får testa digitala tjänster
Medarbetare på Vård och Omsorg demonstrerar en medicingivare. Foto: Pressbild

Förvaltningen för Vård och Omsorg i Kungsbacka genomgår en stor förändring- och omställningsresa. Andelen äldre som är i behov av Vård och Omsorgs verksamheter ökar. För att effektivisera verksamheterna och hänga med i utvecklingen är det därför viktigt att införa digitala och tekniska hjälpmedel. Kommunen tar nu hjälp av ett gäng frivilliga seniorer, kallade Testpatrullen.
– Det är viktigt att få våra omsorgstagare att vilja pröva digitala hjälpmedel och de tjänster som vi kan erbjuda. En konsekvens av denna osäkerhet är att tillgänglig teknik inte kommer till användning, säger Arian Faily, förvaltningschef för Vård & Omsorg, i ett pressmeddelande.

Testpatrullens uppgift är att testa produkter och tjänster som bland annat riktar sig till seniorer. De utvärderar bland annat användarvänligheten och hur vettig produkten eller tjänsten är. Därefter betygsätter de produkten eller tjänsten.
– Det finns en allmän rädsla bland seniorer för det okända och oprövade. Erfarenheter från idag och det vi har lärt oss tar vi med oss tillbaka till våra respektive pensionärsorganisationer. Och vem bättre än en senior kan prata med andra seniorer, säger Calle Hagman, medlem i Sveriges Pensionärsförbund Åsa (SPF), i pressmeddelandet.

Under den första träffen fick Erik Altenstedt, 84, Calle Hagman, 75, Agneta Anderberg, 81, Ulla Liedén, 76, och Sivert Jonsson, 77, testa och utvärdera medicingivare, trygghetskamera och VR-glasögon. Detta gjorde de tillsammans med medarbetare från Vård och Omsorg.
– Vi kommer inte kunna bedriva framtidens vård och omsorg på samma sätt som tidigare. Med det sagt, behoven kommer fortsatt att bli tillgodosedda men med andra lösningar än idag. Testpatrullen medskapar denna utveckling och deras insats kan också bidra till en ökad förståelse för digitala och tekniska hjälpmedel, säger Arian Faily.

Ulla Liedén ingår i Testpatrullen och testar här VR-glasögon. Foto: Pressbild

SENASTE TV-NYHETERNA

Barnmarknad lockade massvis med folk
NYHETER 2023-04-01 KL. 15:00

Barnmarknad lockade massvis med folk

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över
KRÖNIKOR 2023-04-01 KL. 12:00

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över

Turistinformationen har koll på sportfisket
NYHETER 2023-04-01 KL. 09:30

Turistinformationen har koll på sportfisket

Första april är sportfiskarnas julafton
NYHETER 2023-04-01 KL. 08:45
Premium

Första april är sportfiskarnas julafton

Succésäsongen ett faktum:
HANDBOLL 2023-03-31 KL. 23:02
Premium

Succésäsongen ett faktum: "Helt fantastiskt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2023-04-02 KL. 12:42
En offensiv defensiv gav utdelning
Premium | NYHETER 2023-04-01 KL. 16:45
Hanhals Holme renstädad av Team Spirit

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.