NYHETER 2023-03-19 KL. 11:00

Frivilliga seniorer får testa digitala tjänster

Av Anton Lorentzson

Digitala och tekniska tjänster och hjälpmedel riktade till äldre är en del av framtiden inom vård och omsorg. För att motivera omsorgstagare och patienter i kommunen att våga testa digitala hjälpmedel skapades Testpatrullen. Det är ett gäng frivilliga seniorer som testar, utvärderar och betygsätter produkterna.

Frivilliga seniorer får testa digitala tjänster
Medarbetare på Vård och Omsorg demonstrerar en medicingivare. Foto: Pressbild

TV-klipp och nyheter

Förvaltningen för Vård och Omsorg i Kungsbacka genomgår en stor förändring- och omställningsresa. Andelen äldre som är i behov av Vård och Omsorgs verksamheter ökar. För att effektivisera verksamheterna och hänga med i utvecklingen är det därför viktigt att införa digitala och tekniska hjälpmedel. Kommunen tar nu hjälp av ett gäng frivilliga seniorer, kallade Testpatrullen.
– Det är viktigt att få våra omsorgstagare att vilja pröva digitala hjälpmedel och de tjänster som vi kan erbjuda. En konsekvens av denna osäkerhet är att tillgänglig teknik inte kommer till användning, säger Arian Faily, förvaltningschef för Vård & Omsorg, i ett pressmeddelande.

Testpatrullens uppgift är att testa produkter och tjänster som bland annat riktar sig till seniorer. De utvärderar bland annat användarvänligheten och hur vettig produkten eller tjänsten är. Därefter betygsätter de produkten eller tjänsten.
– Det finns en allmän rädsla bland seniorer för det okända och oprövade. Erfarenheter från idag och det vi har lärt oss tar vi med oss tillbaka till våra respektive pensionärsorganisationer. Och vem bättre än en senior kan prata med andra seniorer, säger Calle Hagman, medlem i Sveriges Pensionärsförbund Åsa (SPF), i pressmeddelandet.

Under den första träffen fick Erik Altenstedt, 84, Calle Hagman, 75, Agneta Anderberg, 81, Ulla Liedén, 76, och Sivert Jonsson, 77, testa och utvärdera medicingivare, trygghetskamera och VR-glasögon. Detta gjorde de tillsammans med medarbetare från Vård och Omsorg.
– Vi kommer inte kunna bedriva framtidens vård och omsorg på samma sätt som tidigare. Med det sagt, behoven kommer fortsatt att bli tillgodosedda men med andra lösningar än idag. Testpatrullen medskapar denna utveckling och deras insats kan också bidra till en ökad förståelse för digitala och tekniska hjälpmedel, säger Arian Faily.

Ulla Liedén ingår i Testpatrullen och testar här VR-glasögon. Foto: Pressbild

TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-09-23 KL. 15:02
Sagaloppet stöttar Barncancerfonden
Premium | KULTUR & NÖJE 2023-09-23 KL. 12:00
Ny fotoutställning om livet
Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.