NYHETER 2022-06-28 KL. 14:00

Brobyggande för teknikintresserade tjejer

Av Embla Starke Sundén


I drygt tio år har Teknikcollege i samarbete med Kungsbackas teknikprogram organiserat Teknikcamp, en satsning som syftar till att uppmuntra fler unga tjejer att söka sig till den tekniska linjen.

Brobyggande för teknikintresserade tjejer
Annika Söfelde och Louis Georgy med deltagarnas nybyggda "Da Vinci-bro".

I nuläget utgör tjejerna knappt 30 procent av eleverna på teknikprogrammet på Aranäsgymnasiet och Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka.

Kungsbackas kommun har ett samarbete med Teknikcolleges Göteborgsregion för att tidigt visa tjejer i grundskolan vad man kan syssla med om man väljer en teknisk inriktning.

Teknikcollege är en regional organisation som främjar samarbetet mellan industrisektorn och arbetstagare. De verkar bland annat för att de gymnasiala och eftergymnasiala utbildningarna ska möta branschens efterfrågan vad gäller kompetens inom olika områden. De är med och lägger upp utbildningar och utformar skolplaner i samarbete med skolor i kommunerna.

På tisdagen var Teknikcollege på plats för sin workshop på Aranäsgymnasiet. I år var det 13 tjejer i sjunde och åttonde klass som anmält sig till Teknikcamps workshop i Kungsbacka.

– Det finns så mycket man kan göra inom teknik. Man kan jobba med allt från mediateknik, samhällsbyggande teknik eller teknisk design. Det är inte bara robotar och maskiner, förklarar Annika Söfelde, lärare på teknikprogrammet.

Annika och kollegan Louis Georgy håller i tisdagens workshop utanför Aranäsgymnasiet. De började dagen med att visa hur man konstruerar mindre broar och berätta om den samhällsbyggande teknikinriktningen. Därefter får deltagarna bygga en egen Da Vinci-bro med hjälp av träkonstruktioner som byggprogrammet snickrat ihop.

– Att bygga en sån här bro är både ett exempel vad man kan göra inom teknik som är samhällsbyggande och en samarbetsövning. De testar sig fram för att se hur den ska konstrueras, säger Louis Georgy.

Tjejerna som precis satt fast den sista delen av bron turas nu om att klättra över den medan de andra greppar om kanterna för att hålla bron upprätt.
SENASTE TV-NYHETERNA

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor
POLITIK 2022-08-19 KL. 09:00

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Medmänsklig jubilar firar 30 år
NYHETER 2022-08-18 KL. 20:00

Medmänsklig jubilar firar 30 år

MP vill ha kommunalt artansvar
POLITIK 2022-08-18 KL. 18:00

MP vill ha kommunalt artansvar

Snart dags att rösta - så gick det 2018
NYHETER 2022-08-18 KL. 12:20

Snart dags att rösta - så gick det 2018

Bergands EM är över för denna gången
SPORT 2022-08-18 KL. 11:00

Bergands EM är över för denna gången

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.