NYHETER 2022-06-28 KL. 14:00

Brobyggande för teknikintresserade tjejer

Av Embla Starke Sundén


I drygt tio år har Teknikcollege i samarbete med Kungsbackas teknikprogram organiserat Teknikcamp, en satsning som syftar till att uppmuntra fler unga tjejer att söka sig till den tekniska linjen.

Brobyggande för teknikintresserade tjejer
Annika Söfelde och Louis Georgy med deltagarnas nybyggda "Da Vinci-bro".

TV-klipp och nyheter

I nuläget utgör tjejerna knappt 30 procent av eleverna på teknikprogrammet på Aranäsgymnasiet och Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka.

Kungsbackas kommun har ett samarbete med Teknikcolleges Göteborgsregion för att tidigt visa tjejer i grundskolan vad man kan syssla med om man väljer en teknisk inriktning.

Teknikcollege är en regional organisation som främjar samarbetet mellan industrisektorn och arbetstagare. De verkar bland annat för att de gymnasiala och eftergymnasiala utbildningarna ska möta branschens efterfrågan vad gäller kompetens inom olika områden. De är med och lägger upp utbildningar och utformar skolplaner i samarbete med skolor i kommunerna.

På tisdagen var Teknikcollege på plats för sin workshop på Aranäsgymnasiet. I år var det 13 tjejer i sjunde och åttonde klass som anmält sig till Teknikcamps workshop i Kungsbacka.

– Det finns så mycket man kan göra inom teknik. Man kan jobba med allt från mediateknik, samhällsbyggande teknik eller teknisk design. Det är inte bara robotar och maskiner, förklarar Annika Söfelde, lärare på teknikprogrammet.

Annika och kollegan Louis Georgy håller i tisdagens workshop utanför Aranäsgymnasiet. De började dagen med att visa hur man konstruerar mindre broar och berätta om den samhällsbyggande teknikinriktningen. Därefter får deltagarna bygga en egen Da Vinci-bro med hjälp av träkonstruktioner som byggprogrammet snickrat ihop.

– Att bygga en sån här bro är både ett exempel vad man kan göra inom teknik som är samhällsbyggande och en samarbetsövning. De testar sig fram för att se hur den ska konstrueras, säger Louis Georgy.

Tjejerna som precis satt fast den sista delen av bron turas nu om att klättra över den medan de andra greppar om kanterna för att hålla bron upprätt.



TV-klipp och nyheter

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinan åtalas för ofredande efter Tindermöte

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna
Premium | NYHETER 2024-04-17 KL. 14:30
Får inte pengar för inställd resa
Premium | BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
"Jag är inte en kaninkokerska"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.