NATIVE 2022-03-28 KL. 11:18

Kryptobrytning i Sverige ger rätt till subventionerad el


En datorhall som används för att bryta kryptovaluta får samma energiskatt som andra datorhallar. Det vill säga en reducerad energiskatt. Det har högsta förvaltningsdomstolen slagit fast. Det är oklart om detta kommer att ge någon långsiktig effekt på kryptohandeln.

Kryptobrytning i Sverige ger rätt till subventionerad el
Foto: Unsplash

TV-klipp och nyheter

All form av el- och bränsleförbrukning i Sverige är belagt med en energiskatt. Vissa typer av verksamheter och anläggningar kan skatta för ett lägre belopp eller göra avdrag för energiskatten. Exempel på det sistnämnda är jordbruk, skogsbruk och datorhallar.

Sedan innevarande månad har Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att även datorhallar för brytning av kryptovaluta ska räknas in under definitionen datorhall, vilket betyder avdragsrätt för den som betalar elräkningen för datorhallen där kryptobrytning pågår.

Huruvida detta kommer att ge någon effekt för den som väljer att handla med kryptovalutor på olika handelsplatser är i dagsläget oklart. För konsumenten är det enklast att gräva i detta genom att kontakta de handelsplatser som vederbörande är intresserad av att använda. En bra väg in till olika handelsplatser är https://cryptomeister.com/se/recensioner.

Kryptobrytning likställs med informationsbehandling
För datorhallar avser lagen en anläggning där ett företag eller bolag i första hand bedriver en verksamhet som kan klassas som “informationsbehandling”. Även om det inte finns någon närmare vägledning till förarbetena till lagen om vad begreppet informationsbehandling är har Högsta förvaltningsdomstolen valt att låta kryptobrytning kategoriseras in under den definitionen.

Konkret betyder det att ägare av datorhallar där det pågår kryptobrytning har rätt att nyttja skatteavdrag. Den el som hallen förbrukar ger rätt till avdrag eller återbetalning med 0.6 öre per kilowattimme. Det vill säga den el som förbrukas ger rätt till återbetalning med skillnaden mellan gällande skattesats och 0,6 öre per kilowattimme.

Beslutet framkallat av företag inom kryptobrytning
Domen följer en ansökan om förhandsbesked som lämnades in av ett företag som bryter krypotvalutor. Ansökan om förhandsbesked lämnades först in hos Skatterättsnämnden, och gick senare vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för beslut.

Av domen framgår det att domstolen saknar en exakt definition av begreppet informationsbehandling. För vägledning har domstolen använt definitionerna från Nationalencyklopedin och Svenska Akademiens ordbok. Domstolen har också baserat sitt domslut på om anläggningen omfattar IT-utrustning med installerad effekt som övergår 0,1 megawatt, exklusive den effekt som tas upp av kyl- och fläktanläggningar.

Lägre elkostnader - högre lönsamhet
Eftersom kryptobrytning är mycket energikrävande, och elpriset kan bli mycket högt, är beslutet sannolikt högst uppskattat bland företag som bryter krytpovalutor genom serverhallar i Sverige.

Att mina eller bryta kryptovaluta är ett slag digital guldgrävande. Likt guldbrytning kräver kryptobrytning mycket energi och resurser, men genom datorkraft och el. Istället för guldbitar genererar kryptobrytningen en digital resurs. Så länge kostnaderna, det vill säga elförsörjningen, för mining understiger värdet av belöningarna går det att tjäna pengar på processen.

Svårighetsgraderna varier dock. Det beror dels på den mängd datorer som jobbar på att “lösa pusslet” samt att energiförbrukningen kan vara oförutsägbar.

Stora pristapp på respektive kryptovaluta kan likväl göra brytningen olönsamt på kort sikt. Att digitala gruvarbetare fortsätter att mina en kryptovaluta som tappat stort i värde beror på att det finns en sannolikhet för att den ska stiga i värde på sikt.



TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.