NATIVE 2022-01-19 KL. 07:10

Konkurserna minskade med 12 procent för svenska företag

Trots att pandemin fortgått så blev 2021 ett ljust år för företagen i Sverige. Konkurserna minskade med 12 procent jämfört med 2020. Konkursnivån är faktiskt den lägsta på fyra år, visar siffror från UC, och pekar ut flera anledningar som kan ha bidragit till det.

Konkurserna minskade med 12 procent för svenska företag

Under december månad 2021 var minskningen hela 19 procent jämfört med samma månad året innan. Detta, menar UC, är ett tecken på att Sveriges ekonomi stabiliseras.

Företagslån ett vanligt alternativ
Att konkurserna har minskat beror på flera faktorer, menar UC. Inte minst vaccinet mot covid-19 som majoriteten av svenskarna nu tagit. Dessutom har företagen kunnat ta del av olika stödåtgärder, samtidigt som tillväxten har ökat igen. Till exempel är företagslån vanligt bland både enskilda näringsidkare och aktiebolag. Företagslånen används ibland för att betala av skulder eller undvika konkurs, men också för att göra nya satsningar i verksamheten och fortsätta växa.

Intresset för låneförmedlare är stort, då dessa hjälper både små och stora företag att kostnadsfritt hitta rätt företagslån genom att jämföra olika långivare digitalt. Ett exempel är Creddo som sedan starten 2019 har tagit emot flera tusen ansökningar från svenska företag som vill låna pengar, bland annat inom branscher som restaurang som haft det extra tufft under pandemin. Nätet har med andra ord gjort det enklare än någonsin för entreprenörer och bolagsägare som vill ansöka om lån.

Lägsta siffrorna på fyra år
Statistiken från UC:s årliga sammanfattning visar att antalet konkurser under 2021 var i nivå med 2017. Konkursnivån för 2021 var 12 procent lägre än 2020 då pandemin först slog till. Det gäller både för aktiebolag och enskilda firmor. Tittar man på varje enskilt län så har vissa län ett ökat antal konkurser, men alla av storstadslänen hade en minskning med 10 till 17 procent.

Pandemistöden har varit en viktig faktor i att hjälpa företag att överleva och därmed hålla nere konkurserna under året. Richard Damberg, utbildare och kreditexpert på UC, säger i ett pressmeddelande från UC att tillväxten kan förväntas avta något under 2022. Detta som följd av att pandemistöden avvecklas, samtidigt som det finns andra risker för svenska företag.

Risk för fler konkurser utan pandemistödet

– Skenande energipriser, komponentkrisen, arbetskraftsbrist, hushållens skuldsättningsgrad samt nya virusmutationer är potentiella hot, men de flesta bedömare är överens om att vi är på väg mot ett normalläge för ekonomin, globalt och i Sverige, säger Richard Damberg.

Han menar att siffran för antal konkurser i stort sett kommer att vara fortsatt låg, men att det trots allt kan ske en viss ökning när verksamheter som har fått akut hjälp genom pandemistöd inte kan stå sig i konkurrensen.

Läget skiljer sig också åt mellan olika branscher, då en del är mer motståndskraftiga och vissa till och med har blomstrat trots det annorlunda läget. Medan kontaktnära branscher som restauranger, kaféer, pubar och hotell har blivit negativt påverkade av pandemin, så har byggbranschen istället gått framåt. Mer tid spenderad hemma och färre resor gjorde att många svenska hushåll ville renovera eller bygga i hemmet.

Restriktioner kan avgöra hur företag klarar sig 2022
Det återstår att se hur det går för Sveriges företag under 2022. Smittspridningen och olika restriktioner kan påverka tillväxten.
– Det har startats många nya företag under pandemin och risken för konkurs är alltid lite högre i den gruppen, men sammantaget ser framtiden ljus ut för även Sveriges entreprenörer, säger Richard Damberg.


SENASTE TV-NYHETERNA

Hjälp - vi har blivit med höns!
JOBB & PENGAR 2022-05-27 KL. 09:00

Hjälp - vi har blivit med höns!

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fjärås vände underläge till seger
FOTBOLL 2022-05-26 KL. 14:17

Fjärås vände underläge till seger

Veteranrally lockade många
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 11:20

Veteranrally lockade många

Framgångsrikt arbete mot barnfetma
NYHETER 2022-05-26 KL. 09:00

Framgångsrikt arbete mot barnfetma

Victor Palm satsar på film i Los Angeles
FAMILJ 2022-05-25 KL. 20:00

Victor Palm satsar på film i Los Angeles

”Mål behövs men resan är det viktiga”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00
Lanbit i gång igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.