NATIVE 2022-12-29 KL. 11:00

Från boktryckarkonst till iPhone

Det är ingen hemlighet att tekniken har utvecklats i en rasande takt de senaste åren.

Från boktryckarkonst till iPhone

TV-klipp och nyheter

Under 1800-talet uppfanns många tekniska under som ligger till grund för mycket av dagens teknik. Batteriet, dieselmotorn och boolesk algebra är bara några exempel. Boole är matematikern som lagt grunden för dagens programmering och digitala elektronik. Även telefonen uppfanns på 1800-talet.

Dagens samhälle använder med andra ord mycket av tekniken som uppfanns för över 200 år sedan, även om den givetvis har utvecklats mycket sedan dess. Alexander Graham Bell skulle nog bli väldigt förvånad om han kunde se att hans uppfinning idag finns i var mans ficka och dessutom används till mycket annat än bara telefonsamtal.

Ett annat viktigt årtal i teknikhistorien är 2007. Då kom den allra första iPhonen. Även om 2007 inte känns lika långt borta som 1800-talet har det hänt väldigt mycket sedan dess. Detta syns inte minst på iPhone. År 2008 fanns det 800 iOS-appar. Idag finns det över en miljon! Telefonerna har idag så många funktioner och möjligheter att information såsom Iphoneguidens senaste nyheter, behövs för att hjälpa användare att navigera i teknikdjungeln.

Internet förr och idag
Varken mobilerna eller Apple hade varit där de är idag utan internet. Experter brukar säga att internet föddes redan 1983, men det skulle dröja flera år innan det var tillgängligt för gemene man. När internet fortfarande var i sin linda var det inte på långa vägar så stort eller omfattande som det är idag. Faktum är att många människor som idag endast är i trettioårsåldern minns ett helt annat internet, som skiljer sig mycket från internet idag.

Sökmotorjätten Google var exempelvis inte det självklara valet för att leta efter information eller fakta på internet. Sociala medier, som idag är en självklarhet för många, fanns inte heller. Det skulle dröja ända till år 2004 innan Facebook lanserades. Och idag finns en mängd olika sociala medier, med olika målgrupper. Vilka appar du använder kan idag vara en tydlig åldersmarkör, och det pratas även i termer som “TikTok-generationen”.

Skeptiska röster och ny teknik
De flesta nya uppfinningar och tekniska framsteg har mötts av kritiker och nej-sägare. När Gutenberg utvecklade boktryckarkonsten fanns det många negativa röster som uttryckte oro över att skrivarnas arbeten skulle försvinna och ungdomarna skulle förslappas och bli bortskämda. Det här var alltså på 1400-talet, men det låter ändå väldigt bekant. Även andra “nymodigheter” som rockmusik, tv-spel och internet har varit omdebatterade, kontroversiella och ifrågasatta.

Om du är lite äldre minns du kanske hur vissa trodde att rockmusik gjorde unga människor till satanister. Eller debatten kring tv-spel och våld? Än idag möts nya saker av skepsis och misstänksamhet. Just appen TikTok har också varit väldigt omdiskuterad de senaste åren. Det verkar onekligen som att unga människors intressen alltid kommer att vara en het potatis, oavsett om det rör sig om tryckta böcker eller appar där ungdomar dansar och mimar.

Majoriteten av svenskarna använder internet

Internet är inte bara för de unga, utan används idag av i princip alla människor och företag. I en rapport från Internetstiftelsen framkommer det att 94 % av svenskarna använder internet och att de flesta gör det dagligen. Med tanke på att det i princip går att utföra alla ärenden och göromål via internet är siffran inte överraskande.

Du kan idag betala räkningar, skicka fakturor, handla mat och umgås med vänner med hjälp av internet. Det mesta kräver inte ens en dator, utan kan ordnas via din mobil.

Under pandemiåren blev internet många människors livlina och enda kontakt med omvärlden. Genom internet kunde även de som befann sig i karantän hålla kontakten med omvärlden och familjen. Idag pågår flera projekt för att förse äldreboenden och LSS-boenden med fiberuppkoppling, så att alla ska ha möjlighet att använda internet på ett snabbt och stabilt sätt.

Generationsklyfta inom teknikutbildning
I pedagogiska sammanhang talas det ofta om digitala infödingar. Det är en term som avser generationen som är född och uppvuxen med internet, mobiler och surfplattor. I dagens läroplan för både förskola och skola ingår vardagsteknik, digitalt kunnande och källkritik. Det innebär även att de flesta förskolor arbetar med till exempel surfplattor, green screen och programmering redan med de allra yngsta.

Inom skolvärlden syns en tydlig generationsklyfta gällande teknik. Många lärare och pedagoger har svårt att hänga med i den tekniska utvecklingen och behöver mycket vidareutbildning och diverse kurser för att lära sig det eleverna redan kan. Ett tydligt exempel på skillnaden mellan digitala infödingar och digitala invandrare.

Framtidens teknik
Det spekuleras kring vad som blir nästa stora fluga på internet och vad nästa steg i utvecklingen ska bli. Många tror att virtual reality (VR) inom några år kommer att revolutionera sättet människor umgås, reser och tillbringar sin vardag på. Andra spekulerar i en digital tillbakagång, där allt fler väljer ett liv “off grid” och utan internet.
Det finns redan nu en tydlig retrotrend gällande teknik och livsstil. Många spel som var populära för några år sedan har fått ett rejält uppsving. Du kan till exempel ladda ner en app som ser ut som att du spelar Snake på en Nokia 3310. Även tv-spel i 8-bit blir alltmer populära. Vissa tar retrotrenden ännu längre och väljer ett liv helt utan internet. Vissa producerar till och med sin egen el och odlar sin egen mat.

Kommer framtiden innebära VR eller skogsbruk och solceller? Den som lever får se.
Glenn gillar när det inte blir som han tänkt sig
KULTUR & NÖJE 2024-02-28 KL. 17:00
Premium

Glenn gillar när det inte blir som han tänkt sig

Här ser du Kungsbackakonstnärens verk

TV-klipp och nyheter

Nya regler ska styra politikers besök på skolor
NYHETER 2024-02-28 KL. 16:00
Premium

Nya regler ska styra politikers besök på skolor

Fler tillfällen ges för partier i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.