Annons

Mordrättegången är slut

Idag var det sista dagen i Varbergs tingsrätt i för den 52-årige man som åtalats och erkänt mordet på sin sambo.

Blåljus | 01 Juni 2020 20:15

Idag avslutades rättegången.

FOTO: Josefine Julén

Detta har hänt:

En 52-årig man har åtalats misstänkt för mord, mordförsök, alternativt förberedelse för mord, olovlig avlyssning, kränkande fotografering och rattfylleri.
Mannen har erkänt mordet men hävdar att han inte var vid sina sinnens fulla bruk.

Det var natten till annandag jul som han mördade sin sambo som tidigare bett honom att flytta ut. Med en hagelbössa sköt han sig in i hennes bostad, och sköt sedan henne med flera skott. Påverkad av alkohol och mediciner tog han hennes bil och körde för att leta upp en 47-årig man som han tänkt ta livet av. När han inte hittade 47-åringen ringde han själv till polisen, berättade vad han gjort och körde till polisstationen för att överlämna sig själv.

Förhandlingarna avslutades med pläderingar från åklagare Eva-Lotta Swahn och 52-åringens offentliga försvarare, Pontus Lindegren.

Eva-Lotta Swahn yrkar på ansvar för mord, mordförsök, kränkande fotografering, olovlig avlyssning och grovt rattfylleri.

Vill inte ta ansvar

52-åringen har erkänt mordet på sin före detta sambo, men vill inte ta ansvar för handlingarna, då han menar att brottet begåtts under påverkan av mediciner och alkohol.

Vad det gäller mordförsök på sambons manliga bekant, erkänner han förberedelse till mord, inte mordförsök.

Det har varit mycket känslomässiga förhandlingsdagar i tingsrätten när den mördade kvinnans anhöriga har berättat om förlusten, och om julhelgen, timmar före mordet.

Var likgiltig

52-åringen har själv i rätten berättat om hur förkrossad han blev när kvinnan bad honom att flytta ut, och hur han var bedövad av alkohol och tabletter under julhelgen.

– En väldigt mystisk känsla av likgiltighet. Det spelade liksom ingen roll, säger 52-åringen om hans sinnestillstånd strax före att han sköt kvinnan.

Efter att förhandlingarna avslutats är det dags för domare och nämndemän att besluta om påföljd för brotten. Åklagaren yrkar på livstids fängelse för mord och försök till mord. 52-åringens försvarare menar att 16 års fängelse, för dråp och förberedelse till mord räcker som straff för hans klient.

Domen kommer troligtvis senare i veckan.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Färre lokala konkurser – trots pandemin

Jobb & Pengar Antalet konkurser ökade i juli. Men Kungsbackas företag har hittills stått stadigt i coronakrisen. Enligt sajten Kreditrapporten minskade ...

Stekhett veckoslut på intåg

Nyheter Kontrollera att kylklamparna ligger på plats och sök skugga om du inte njuter av höga temperaturer och stekande ...

Ilsken älgko i motionsspåret

Nyheter En älgko med två kalvar rör sig på motionsspåret i Vallda Palta. Hon är aggressiv och vill ha ...
Annons