Annons

Mopedbilsföraren Alice: "Jag blir chockad när någon visar hänsyn"

Alice Almquist 17, har kört över 4 000 mil i sin mopedbil. Hon är inte imponerad av bemötandet från vuxna bilister i trafiken.
– Jag blir chockad när någon visar hänsyn i trafiken, vilket är tråkigt. Det borde vara tvärt om, säger hon.

Blåljus | 11 Augusti 2020 12:00

Hätska diskussioner i sociala medier om mopedbilar, fick Alice Almquist att vilja belysa sin sida av det hela. Bemötandet hon som mopedbilsförare i trafiken är hänsynslöst och farligt.

FOTO: montage. Bild: privat/Norra Halland

Som 15-åring tog Alice Almquist sitt körkort för mopedbil. Hon bor i Billdal, går i skola i Kungsbacka och hade tidigare sin häst i Fjärås.

– Det har betytt mycket för mig. Jag kan ta mig till stallet i alla väder och det är en trygghet även om mopedbilarna inte är helt säkra. Men det är bättre än att sitta på en moppe med två hjul mitt i vintern. Det är också lättare att ta med sig saker, man har ju en del i stallet, säger hon.

I sociala medier är kritiken mot mopedbilsförarna ständig. Efter fredagens heta diskussioner kring några mopedbilsförare i Onsala, skrev Alice själv ett inlägg.

Debatterade för sin sak på Facebook.

”Det finns knappt några inlägg om de personbilar som är en total livsfara i trafiken (…) Jag tycker själv att det finns moped- och mopedbilsförare som kör som idioter och inte borde ha körkort, men nu blir jag trött på alla vuxna som drar alla över en kam! Det finns idioter även i vanliga bilar och dom är mycket farligare”.

– Jag läste inlägg efter inlägg om alla mopedbilar och blev irriterad. Jag ville skriva om hur jag upplever det när jag kör mopedbil, det kan vara riktigt otäckt. Flera gånger har bilar som kört om mig varit nära att krocka, och i så fall så ryker ju jag också, säger Alice Almquist.

Farligt på väg 158

Sedan hon var 15 har hon kört över 4 000 mil i sin mopedbil. Ofta mellan Särö, Kullavik och Billdal, men även till skolan i Kungsbacka och stallet i Fjärås. En särskild utsatt sträcka är väg 158 mellan Bröndome och Vallda trekant.

– Det är ganska mycket heldraget där och mycket trafik. Men där gillar folk att köra om och då är det bara att lägga sig i diket. Ofta kör bilisterna om så extremt nära också, de håller inte ut svängen, säger hon.

“Vuxna ska vara förebilder”

I kommentarerna till hennes inlägg skrev en förälder om en 15-årig tjej som ringt föräldrarna och gråtit, för att bilisterna kört om så nära.

– Det är fruktansvärt. Vuxna ska vara förebilder för oss unga. När man precis har tagit sitt körkort är man ju ganska nervös i trafiken, säger Alice.

Även tunga fordon som lastbilar och bussar gör snäva och farliga omkörningar berättar hon. Hon var på väg till Åsa på Varbergsvägen och trafiken var tät.

– Då kom det en buss som absolut skulle köra om trots mötande trafik. Han tryckte sig i mellan mig och alla mötande bilar, säger hon.

Hon önskar att fler visade hänsyn i trafiken, oavsett vad man kör för fordon, oavsett vad man möter – häst, mopedist, bilist eller buss.

– Vi måste ha mer respekt för varandra, säger Alice Almquist.

Alice mopedbil.

 

Läs polisens kommentar i dagens papperstidning eller e-tidning

Tidigare om mopedbilar i NH:

Allt fler skaffar mopedbil

Stor kontroll av mopedbilar och a-traktorer

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

Läs Även

Stoppade lastbil – hittade tjuv med motorcykel

Blåljus När polisen kontrollerade en lastbil i natt, hittade de en misstänkt tjuv med en nystulen motorcykel i skå...

Älgolycka på E6

Blåljus Flera fordon har krockat på E6 mellan Kungsbacka och Sandsjöbacka. Det är mycket begränsad framkomlighet. Olyckan inträffade 06:16 ...

Halländsk bokmässa inställd

Nöje & Kultur För första gången på sju år ställs bokmässan i Halland in. Restriktionerna som följer ...
Annons