KULTUR & NÖJE 2019-11-15 KL. 17:07

Stor bredd på konstverken

Många har ansökt, men 27 konstnärer har valts ut av en jury att ställa ut i den första versionen av Vintersalongen. Resultatet: En salig blandning verk och uttryck av en brokig skara konstnärer fyller Kungsbacka konsthall.

Stor bredd på konstverken

TV-klipp och nyheter

Kroppar och natur avbildade på oljemålningar, objekt skapade av kärleksdikter och en rå video som skapats ur en aggression av hur folk möter folk med funktionsnedsättning. Variationen på de 48 konstverken är lika stor som variationen på konstnärerna – 18 kvinnor och 9 män, både etablerade och oetablerade konstnärer, med ett åldersspann mellan 28 och 90 år. Men en sak har de gemensamt – de har en anknytning till Kungsbacka.
– Det kan vara så att de har vuxit upp här, bott här eller jobbat här. De har på något sätt präglat eller präglats av Kungsbacka, säger Charlotta Hanno, utvecklare konst i Kungsbacka konsthall.

Stort intresse


Enligt henne har det varit ett högt tryck på ansökningar till Vintersalongen.
– 139 konstnärer har ansökt. Det har varit ett väldigt stort intresse. Den oberoende juryn som har utsett vilka som får ställa ut ett eller flera verk består av Fredrik Lindqvist, en konstnär som är verksam i tyska Bayern, och Gunhild Stensmyr, som är kraften bakom bland annat Konsthall Tornedalen och Skärets konsthall.
– Att det är en jury som väljer ut verken är ett sätt för konstnärer att nå ut med sin konst. Deras verk blir sedda av en från konstnärshållet och en från ett institution, säger Charlotta Hanno. Om det kommer finnas chans till att ansöka till andra omgångar av Vintersalongen vet man ännu inte.
– Vi testar i år och sedan får vi utvärdera det efteråt och se vad publiken och de från konsthållet tyckte, säger Charlotta Hanno.

Invigs på lördag


Årets Vintersalong pågår på Kungsbacka konsthallen mellan den 16 november och 12 januari. Det är Kristina Karlsson, ordförande i nämnden för Kultur och Fritid, som inviger utställningen på lördag.
– Det är en fantastisk bredd på verken och konstnärerna. Äntligen får vi en salong i Kungsbacka där en jury utser verken, säger Kristina Karlsson.

TV-klipp och nyheter

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Krönika: Jag vill ha sex!
KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Premium

Krönika: Jag vill ha sex!

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar
NYHETER 2024-02-23 KL. 06:34

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar

Polisen uppmanar att jobba hemma om det går

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans
FAMILJ 2024-02-22 KL. 20:00
Premium

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans

"Jag är präglad av min mors omtanke"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-02-24 KL. 18:18
Leo skapar dialog med känsla
Premium | NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Cirkulära fynd i Åsa
Premium | KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Krönika: Jag vill ha sex!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.