KULTUR & NÖJE 2019-11-15 KL. 17:07

Stor bredd på konstverken

Många har ansökt, men 27 konstnärer har valts ut av en jury att ställa ut i den första versionen av Vintersalongen. Resultatet: En salig blandning verk och uttryck av en brokig skara konstnärer fyller Kungsbacka konsthall.

Stor bredd på konstverken

Kroppar och natur avbildade på oljemålningar, objekt skapade av kärleksdikter och en rå video som skapats ur en aggression av hur folk möter folk med funktionsnedsättning. Variationen på de 48 konstverken är lika stor som variationen på konstnärerna – 18 kvinnor och 9 män, både etablerade och oetablerade konstnärer, med ett åldersspann mellan 28 och 90 år. Men en sak har de gemensamt – de har en anknytning till Kungsbacka.
– Det kan vara så att de har vuxit upp här, bott här eller jobbat här. De har på något sätt präglat eller präglats av Kungsbacka, säger Charlotta Hanno, utvecklare konst i Kungsbacka konsthall.

Stort intresse


Enligt henne har det varit ett högt tryck på ansökningar till Vintersalongen.
– 139 konstnärer har ansökt. Det har varit ett väldigt stort intresse. Den oberoende juryn som har utsett vilka som får ställa ut ett eller flera verk består av Fredrik Lindqvist, en konstnär som är verksam i tyska Bayern, och Gunhild Stensmyr, som är kraften bakom bland annat Konsthall Tornedalen och Skärets konsthall.
– Att det är en jury som väljer ut verken är ett sätt för konstnärer att nå ut med sin konst. Deras verk blir sedda av en från konstnärshållet och en från ett institution, säger Charlotta Hanno. Om det kommer finnas chans till att ansöka till andra omgångar av Vintersalongen vet man ännu inte.
– Vi testar i år och sedan får vi utvärdera det efteråt och se vad publiken och de från konsthållet tyckte, säger Charlotta Hanno.

Invigs på lördag


Årets Vintersalong pågår på Kungsbacka konsthallen mellan den 16 november och 12 januari. Det är Kristina Karlsson, ordförande i nämnden för Kultur och Fritid, som inviger utställningen på lördag.
– Det är en fantastisk bredd på verken och konstnärerna. Äntligen får vi en salong i Kungsbacka där en jury utser verken, säger Kristina Karlsson.

SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-