FAMILJ 2022-06-28 KL. 18:00

Nu är paret redo att fira 60-årig bröllopsdag

Av Embla Starke Sundén


Lennart och Ingalill firar sin 60-åriga bröllopsdag. Tillsammans har de, förutom sina två barn, en mängd gemensamma intressen samt aktiviteter de ger sig ut på med varandra. Något som de tror spelar en viktig roll i att ha ett långt äktenskap.

Nu är paret redo att fira 60-årig bröllopsdag
Lennart och Inga-Lill Nellemark. Bild: Embla Starke Sundén

TV-klipp och nyheter

Trädgården är fylld av växter och friskt grönt gräs. Det är tillräckligt varmt för att sitta ute på terrassen till parets hus. Huset har de bott i under majoriteten av deras gemensamma liv, i över 50 år.
Hur är det att fira 60-årsdag?
– Det är en konstig känsla, det slog mig först tidigare i år att det faktiskt gått 60 år. Vi har funkat så bra ihop och gjort mycket roligt tillsammans.
– Efter 60 år har vi slipat varandra på något sätt. Man lär sig mycket av att diskutera med varandra, resonerar Ingalill.

Möttes på dansbana
Paret träffades sommaren 1960 på Lyckorna, en restaurang i Ljungskile. Där samlades man och dansade med vänner och bekanta. De hade bekanta som kände till varandra, trots att Ingalill var från Uddevalla och Lennart bodde i Göteborg.
– Vi dansade det som man numera kallar pardans, förklarar Ingalill.
– Då kallade vi det bara dans. Mycket jazz- och swingmusik.
Paret förlovade sig ganska snabbt, redan på hösten någon månad efter att de träffades. Vid samma tid åkte Ingalill och studerade till textillärare i Malmö, medan Lennart var kvar i Göteborg. De träffades ofta, antingen tog Ingalill tåget eller så körde Lennart ner till Malmö i sin Volkswagen.
– Det var nog ganska bra att vi inte sågs hela tiden så att jag kunde fokusera på skoluppgifterna, det fanns inte tid för så mycket umgänge, säger Ingalill.
När Ingalill var färdigutbildad 1962 gifte de sig och något år senare hamnade de i Kungsbacka, där dottern Jessica och sonen Jan växte upp.

Många fritidsintressen
I trädgården finns en rabatt med rosor, varav många är utslagna redan. Det är Ingalill som sköter om växterna, men de uppskattar båda två att titta på dem. De konstaterar att det är dags att klippa gräset.
Sitter ni någonsin och bara slappar?
– Nej, det gör vi inte, svarar Lennart leende.
– Jag tror att det är bra att ha saker att göra, säger Ingalill.
Saker att göra har de inte ont om. Både Lennart och Ingalill engagerar sig i olika organisationer, och har gjort det genom hela livet. Lennart är sedan 16 års ålder mycket intresserad av politik, nu är han bland annat aktiv som ledamot i kyrkofullmäktige och medlem i Moderata seniorer. Ingalill var länge engagerad i Soroptomisterna, en organisation för kvinnor som syftar till att stärka kvinnans position i samhället.
Så hur får man ett äktenskap att hålla i 60 år?
Lennart ler och säger att han förstod att den frågan skulle komma. Det som tidigt band dem nära varandra var att de delade intresseområden med varandra. De har ett starkt intresse för kultur av olika slag. I sommar har de en mängd teater- och scenföreställningar inbokade. Ofta går de tillsammans med varandra, men ibland väljer de att hitta på aktiviteter på varsitt håll. Något som de menar är väldigt viktigt för att ha en bra relation.
– Man behöver ju alltid både output och input i allting, förklarar Lennart.
Ingalill fyller i:
– Man är iväg och tittar på en balettföreställning eller konstutställning, som man berättar om hemma sen. Det är ju ett sätt att få nya intryck och hålla igång. Man behöver vara aktiv. Lära sig saker. Vi har ju verkligen ett stort utbyte av varandra. Vi diskuterar mycket, både vardagliga saker och politiska frågor. Det gör nog att man kommer nära varandra. Unga idag kan nog ge upp förhållanden lite lättare. Det är klart att inte alla stunder har varit roliga, men det kan man inte förvänta sig heller.

Fest med nära och kära
Bröllopsdagen firas tillsammans med vänner och familj hemma hos dottern i Onsala. Lennart och Ingalill har själva valt vad som ska förtäras.
– Det blir grillning, fisk och kött. Och gott vin till det, säger Lennart.TV-klipp och nyheter

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret
FOTBOLL 2023-11-29 KL. 18:00
Premium

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret

Sportchefen om den nya ekonomiska verkligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.