DEBATT 2022-09-02 KL. 11:30

Debatt: Det finns annat än valkompasser

Med knappt en månad kvar till valet publiceras ett stort antal valkompasser med frågor som skall symbolisera respektive parti och sedan dras slutsatser av det. Det finns ett annat sätt som också kan ge vägledning.

Debatt: Det finns annat än valkompasser
Region Halland ligger oftast i topp vad gäller vårdkvalitet - det och annat menar debattörerna är en vägledning för väljarna på valdagen. Foto: Pixabay

Regionvalet påstås vara det glömda valet och en del förespråkar regionernas avskaffande ur det demokratiska systemet. Det regionerna ansvarar för bedöms samtidigt som bland det viktigaste av invånarna. Sjukvården är givetvis den allra viktigaste men även kollektivtrafik, infrastruktur, regional utveckling och utbildning/kultur har stor betydelse för människorna i Halland.

Hur ser det då ut i vår region? När oberoende bedömare granskar Halland finner man oftast att vi ligger i topp i Sverige när det gäller vårdkvalitet. Samma sak när det gäller tillgänglighet och köer till vården. Valfriheten inom sjukvården är stor. Vi är en del av kulturliv och utbildning i Halland med ansvar för Teater Halland, folkhögskolor och en gymnasieskola för gröna utbildningar och delansvar för länsmuseerna.

Kollektivtrafiken, som haft en god utveckling de senaste åren med undantag för pandemiåren, drivs av fossilfria bränslen och el. Förvärvsfrekvensen, det vill säga andelen av den yrkesverksamma delen av befolkningen som är i arbete, är bland de högsta i landet och arbetslösheten bland de lägsta i landet. Halland är ett attraktivt län att flytta till, vilket givetvis är ett betyg i sig. Regionens ekonomi är i mycket god ordning och regionskatten är lägre än genomsnittet i riket.

Det skrivna innebär givetvis inte att allt är perfekt, det blir det kanske aldrig. Men, utgångsläget är gott.
Val handlar om framtiden men när man tar ut kursen (går till val) kan även historien ge vägledning. Under de senaste 20 åren har Alliansen med M som största parti men i god samverkan med C, KD och L varit ansvariga för utvecklingen inom Region Halland. Vi har också eftersträvat en bred samsyn med andra partier i stora och långsiktiga frågor. Ett förhållningssätt som vi tror varit en värdefull del i den goda utvecklingen.

Om du som väljare tror att några andra kan göra det bättre är det en demokratisk rättighet i en demokrati att göra ett sådant val. Men det kan ändå vara till vägledning för dig att känna till hur det ser ut idag när du gör ditt val.
Även om vi anser att vi lever i en region med goda resultat är vi inte nöjda. Det finns mycket som kan bli bättre inom så gott som alla områden. Det är nu en orolig värld vi lever i och utmaningarna är många. Vi är beredda att arbeta hårt för att den goda utvecklingen i hela Halland skall fortsätta.

Mikaela Waltersson (M), 1:a namn Halmstad/Laholm
GunMarie Stenström (M), 1:a namn Falkenberg/Hylte
Gösta Bergenheim (M), 1:a namn Varberg
Axel Storckenfeldt (M), 1:a namn KungsbackaSENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter