DEBATT 2023-03-29 KL. 10:00

Debatt: Dags att handla smartare

Debatt: Dags att handla smartare
Debattören vill att vi gör smartare klädinköp. Foto: Pixabay.

TV-klipp och nyheter

Varje år dör nästan en halv miljon barn under fem år på grund av brist på rent dricksvatten. Unicef rapporterar att 2,1 miljarder människor i världen lider av brist på detta viktiga livsmedel. Många människor hämtar sitt vatten från öppna källor som sjöar och floder, vilket ofta är förorenat och kan leda till hälsoproblem som mag- och tarminfektioner.

Det är otroligt att det krävs hela 2 700 liter vatten för att tillverka en enda tröja. Detta vatten hade kunnat användas för att tillfredsställa viktiga behov för de människor som lider av brist på rent dricksvatten. Genom att köpa second hand-kläder istället för nyproducerade kan vi minska vattenförbrukningen i modeindustrin och bidra till en mer hållbar framtid.

Förutom att spara vatten är second hand-kläder också bättre för miljön än nyproducerade kläder. Textilindustrin är en av de mest förorenande industrier som står för ungefär tio procent av de globala utsläppen. Dessutom sprider avfallshantering farliga kemikalier genom luft, mark och vatten. Inandning av förorenad luft kan orsaka sjukdomar och förkorta livslängden.

När vi köper second hand bidrar vi också till att skapa en sysselsättning. Många människor, särskilt under pandemin, sökte efter en sysselsättning och fick idén att sälja sina gamla kläder på second hand-sajter som Plick och Sellpy. Detta kan bidra till att skapa en hållbar ekonomi och även ge en möjlighet att tjäna pengar på sina gamla kläder.

Många konsumenter är oroade över hygieniska problem med begagnade kläder, men de flesta har tvättats och är rena att använda. Om du känner dig osäker kan du enkelt tvätta kläderna innan du använder dem. Om det finns hål eller andra skador på kläderna är det lätt att åtgärda problemet genom att reparera dem.

Sammanfattningsvis är det viktigt att vi alla tar ansvar och väljer second hand istället för nyproducerade kläder för att bidra till en mer hållbar framtid. Genom att köpa begagnade kläder sparar vi vatten, minskar föroreningar och stödjer en hållbar ekonomi. Det är ett enkelt och effektivt sätt att göra en positiv förändring.

Ella Lidberg




TV-klipp och nyheter

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla
Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.