DEBATT 2024-10-01 KL. 10:00

Debatt: Dags att göra daglig verksamhet privat?

Debatt: Dags att göra daglig verksamhet privat?
Debattören riktar kritik mot daglig verksamhet och funderar på om en privatisering är att föredra. Arkivbild: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Daglig verksamhet (DV) är lagstadgad (LSS) kommunal sysselsättning för individer med funktionsvariation. DV i Kungsbacka upplevs sedan lång tid bristfällig av såväl anhöriga som vård.

Ett antal individer har beslut sedan länge om DV, men mår så dåligt av att inte få en fungerande DV att de sällan eller inte alls kan gå dit eller inte ens orkar leva längre.

Beslutsfattare förleds tro att allt är bra eftersom DV-kvalitetsundersökningar undantar de som mår dåligt då enbart de som är på plats på DV tillåts få svara. De svagaste av de svaga får inte ens sin röst hörd.

I en ansvarstagande kommun hade man tillsatt en särskild grupp som kontaktat dessa individer för att förstå i grunden vad som förhindrar att DV fungerar och sen tillsatt de resurser som krävs och utformat bra DV därefter.

DV har de facto inte de resurser och den inställning som krävs för dessa individer. Inom DV sägs att man gör ”allt man kan”– nej, det gör man inte.

Såsom anhörig och i professionen med kontakter med DV, anhöriga och individers psykiska lidande under många år, upplevs mycket liten förbättring av DV över tid. I kontakter med DV förvånas man över DV bristande förmåga/resurser att ta till sig vårdråd hur NPF behöver bemötas.

Professionell anhörig

Vården vet att DV brister, särskilt för de med NPF. DV upplevs utifrån ha samlade brister i förmåga till att ta till sig nya rön/kritik, resurser och ha lågt stöd ifrån beslutsfattare. Det upplevs meningslöst att förklara vilket stöd som krävs för individer eftersom DV har svårt att ta till sig och omsätta det i praktiken. Vården tvingas lägga stora resurser på att lindra lidande för att kompensera för DV brister.

Kungsbackas oförmåga att komma till rätta med bristerna gör att det är rimligt att prova alternativ men att välja annan DV går inte, eftersom Kungsbacka inte tillåter vare sig privata DV eller att välja DV i annan kommun.

DV i andra kommuner (Göteborg, Borås) har privata alternativ. Varför det politiska styret i Kungsbacka aktivt förhindrar privata alternativ är svårt att förstå. Är de rädda för att konkurrensutsätta egen verksamhet? Bromsar tjänstemännen?

I en kommun med resursstark och företagsam befolkning finns det många som skulle uppskatta och stödja privata DV med bättre utformning och kvalitet så att anhöriga slipper lida, inte orka leva eller dras in i kriminell verksamhet. Skall dessa familjer rådas lämna kommunen för att få tillgång till fungerande DV och ges en möjlighet till livet?



TV-klipp och nyheter

Han lär ut hur du förstår hästar
SPORT 2024-10-01 KL. 21:00
Premium

Han lär ut hur du förstår hästar

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.