Annons

Debatt: Ska hälften svälta ihjäl?

Debatt | 11 Juli 2020 11:55

Vi måste producera mat. Så är det okunnighet, girighet eller dumhet, som ligger bakom beslut om att förstöra åkerjorden med bebyggelse, undrar debattören.

FOTO: Pixabay

J’ACCUSE! (= Jag anklagar!) (Så inledde Emile Zolà sin artikel i ett stort angrepp på den antisemitiska Dreyfusaffären 1905.)

Mycket har avslöjats i dessa coronatider om hur vårt land misskötts i flera decennier av våra politiker och ämbetsmän, bland annat sjukvårdens och äldrevårdens organisation, den svenska skolan, vår förmåga till självförsörjning med mera. Sist men inte minst lämnar man nu ut bästa odlingsjorden till ny bebyggelse med allt vad det innebär av stenläggning och asfaltering! (Exempelvis Våxlöv).

Förstörd

Efter detta är odlingsjorden förstörd. Vi har fått klart för oss, att ”om krisen kommer” kan vi bara producera mat till oss själva till 50 procent! Ska resten svälta ihjäl? Då har våra politiker kanske redan lämnat sina uppdrag och smitit ifrån ansvaret trots den höga lönen, men det blir våra barn och barnbarn i flera led som kommer att få lida för detta.

Är det okunnighet, girighet eller enbart dumhet, som gör att man fattar beslut om att förstöra åkerjorden? För att citera Greta: how dare you?

Tappat förståndet

Tyvärr tycks även Centern sedan länge totalt tappat bondeförståndet. Ge er ut och titta på vår fina landsbygd och försök begripa varför bondgårdar och annan bebyggelse i de flesta fall ligger i skogskanten och lämnar åkrarna fria! Slutsatser? En centerpartist svarade mig med en motfråga: ”Om ingen vill odla, vad ska vi ha åkrarna till då?”.

Det blir en utmärkt läxa för politiker att ta sitt ansvar och fundera på hur detta ska lösas. Ni har er höga lön för att lösa samhällsproblem åt oss! Gör om och gör rätt!

”Politik är att vilja”. Vad vill ni egentligen? Ett klokt och ärligt svar tack! Smit inte undan igen! Zolà fick fransmännen att göra om och göra rätt. Vad gör ni?

Läs fler debattinlägg här!

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Odlingsglädje när värmen äntligen kom

Kungsbacka Den regniga och kyliga våren har gjort odlingssäsongen trögstartad. Men i lördags tittade äntligen solen fram ...

Så odlar du bäst i växthus

Nyheter Att odla i växthus är hetare än någonsin. Det finns både små och stora växthus och ...

Allt fler halländska bönder lägger ned

Politik Allt fler svenska jordbruk läggs ned och Halland är ett av de tre län där antalet producerande ...
Annons