KULTUR & NÖJE 2021-10-11 KL. 18:00

Skildrar livet som Foodorabud i ny bok

När alla inbokade gig försvann för Kungsbackabon Anders Teglund drog han på sig de rosa kläderna, hoppade upp på cykelsadeln och gav sig in i världen som bud för Foodora. En värld som han nu skildrar i boken Cykelbudet.

Skildrar livet som Foodorabud i ny bokAnders Teglund hade tidigt en tanke om att tiden på Foodora skulle dokumenteras. Inledningsvis var det tänkt att bli en essä och Anders skrev dagboksanteckningar för att underlätta skrivprocessen. Det slutade med att det blev en hel bok.

– Läsaren får följa med genom hela processen och ta del av hur jag känner genom mina ett och ett halvt år på Foodora. Jag behövde jobba för att tjäna pengar och ville skriva om hur det är att göra det, säger Anders Teglund.

Som cykelbud för Foodora har du ingen fast arbetsplats. Byta om till arbetskläder görs i bostaden eller på annan lämplig plats. Därefter kopplar du upp dig mot en app som snabbt sätter dig i arbete.

– Det kommer ett meddelande om vilken restaurang du ska hämta maten på, först när du gjort det får du reda på vart maten ska levereras.

Alltid övervakad


Allt som buden gör klockas, kontrolleras och övervakas. När maten hämtats upp har du ett visst antal minuter på dig att leverera den. Hinner du inte på utsatt tid kommer irriterade pip från appen och en varning av arbetsledningen. Händer det för ofta får du inte förlängt kontrakt. Genomsnittstider mäts på allt. Hur snabbt du hämtar upp maten från restaurangen och hur lång tid det tar att leverera den till kunden. Till och med hur snabbt du reagerar från det att du får en beställning tills dess att du godkänner den. Både arbetsgivaren och kunden har stenkoll på vart du befinner dig och kan i appen se hur långt du har kvar till destinationen.

– Jag blev väldigt stressad av det i början, sedan lär man sig att stänga av. Man blir som en robot.

Kände skam


Anders berättar att han i början kände skam över att arbeta som cykelbud. När han skulle lämna kontorslokalen han byter om i för att ta sig ner på gatan gick han bakvägen för att inga bekanta skulle se honom. Men efter ett tag slog det honom att ingen verkar se honom eller de andra buden som människor. Snarare som en rosa varelse som cyklar runt.

– Man ser inte ansiktet på oss känns det som. Jag mötte en musikerkompis på stan en gång och han reflekterade inte ens över att det var jag.

Det är inte fråga om att kunderna klär upp sig inför matleveransen. Anders berättar om kunder som öppnar dörren utan kläder.

– De tänker bara att nu kommer pizzan, inte på att det är en människa som levererar den. I vanliga fall när man vet att någon ska komma hem till en sätter man ju i alla fall på sig kläder.

Utrustningen för att kunna genomföra arbetet får buden ordna på egen hand. Går cykeln sönder eller blir stulen får budet ta pengar från egen ficka till reparation. Ett cykelbud har en fast lön på 70 kronor i timman på vardagar och 90 kronor i timman på helger. Sedan tillkommer en provision på 20 kronor per levererad beställning.

– För mig blev det 120–140 kronor i timman. Men jag har räknat ut att jag lade ungefär 40 kronor i timman på att serva cykeln.

Fick inte jobba kvar


Under september, när det närmade sig boksläpp, fick Anders Teglund besked av Foodora att hans avtal inte kommer att förlängas.

– Förklaringen var att jag bytt bort många arbetspass och det har jag gjort, men det är alltid någon annan som tagit passen. Känslan att de inte är så nöjda med allt jag skrivit om företaget.

Hade du fortsatt jobba på Foodora om du fick?

– Ja, men jag har varit förberedd på att det skulle bli så här i och med boken. Jag hade velat utforska den världen ännu mer och det har ändå något att cykla runt då jag inte gillar stillasittande.

Anders Teglund jobbade som cykelbud i Göteborg och cyklade en distans motsvarande ett marathon varje arbetsdag. Foodora finns även i Kungsbacka där buden i regel använder bil för att leverera maten.

– Buden i Kungsbacka har det värre än cykelbuden i Göteborg. Kör man bil får man ingen fast timlön utan enbart 40 kronor per levererad beställning. Jag tror att de har någon milersättning också men den är inte hög.

Lyckligtvis för Anders Teglund har restriktionerna släppt och kulturvärlden börjar komma på fötter igen.

– Jag har flera spelningar inbokade framöver och nu är det mycket med boken också. Dessutom har vi precis skaffat hundvalp så jag kommer nog få timmarna att gå även utan jobbet på Foodora.

Långdragen strid på väg mot en lösning
NYHETER 2021-12-01 KL. 06:40

Långdragen strid på väg mot en lösning

Nytt steg mot utbyggnad i Särö klart

SENASTE TV-NYHETERNA

Full fart i backen!
NYHETER 2021-11-30 KL. 16:00

Full fart i backen!

Bajenduon behöver stoppas
HANDBOLL 2021-11-30 KL. 15:00

Bajenduon behöver stoppas

Aranäs möter Hammarby i Stockholm

Vädervarning dämpas - men mycket snö väntas
NYHETER 2021-11-30 KL. 12:56

Vädervarning dämpas - men mycket snö väntas

Rybrink flyttar hem till västkusten
FOTBOLL 2021-11-30 KL. 11:32

Rybrink flyttar hem till västkusten

Klar för BK Häcken

Skolbuss körde i diket
NYHETER 2021-11-30 KL. 10:01

Skolbuss körde i diket

Inget trafikkaos i snöovädret
NYHETER 2021-11-30 KL. 08:03

Inget trafikkaos i snöovädret

Se vacker vattenmiljö i närbild
NYHETER 2021-11-29 KL. 21:00

Se vacker vattenmiljö i närbild

”Kommunen ser inte vår potential”
NYHETER 2021-11-29 KL. 20:00

”Kommunen ser inte vår potential”

Besvikelse när bidrag till projekt för psykisk hälsa dras in

Glasspengar delas ut som stipendier
NYHETER 2021-11-29 KL. 19:00

Glasspengar delas ut som stipendier

Kullavik startar upp herrlag
FOTBOLL 2021-11-29 KL. 13:30

Kullavik startar upp herrlag

22-åring blir huvudtränare

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2021-11-30 KL. 16:02
Två bilar i krock
NYHETER 2021-11-30 KL. 16:00
Full fart i backen!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Har du den bästa Lussekatten?

Har du den bästa Lussekatten?

Kattbilderna strömmar in till redaktionen. Men även du har fortfarande möjlighet att vara med och tävla i Lussekatten.