FOTBOLL 2022-09-17 KL. 16:38

Tre poäng efter fysisk kamp

Av Carl Schöndell

Det blev en chockartad start för Onsala BK som släppte in mål redan efter en minut i hemmamatchen mot Jönköping Södra. Men efter det vände man på steken och Ellinor Jonsson briljerade med tre nya mål.
– Det känns skönt att äntligen få göra ett hattrick igen, säger skyttedrottningen

Tre poäng efter fysisk kamp
Segerglädje. Onsala BK tog sin tredje raka seger. FOTO: Carl Schöndell

FOTBOLL Division 1: Onsala BK 6 – 2 Jönköpings Södra IF
Det small till, stundtals rejält. Men innan matchen ens hunnit börja hade bortalaget gjort 1–0 mot Onsala BK på Rydet.
– De gick in med väldigt högt tempo. Det var nog det högsta tempot hittills i år och vi var inte riktigt förberedda, säger Ellinor Jonsson.

Klockan hade inte ens hunnit ticka upp till två minuter och OBK såg ut att ha en stor uppförsbacke att bestiga. Högt tempo, tuffa tacklingar och jättelägen präglade den första halvleken som Onsala snabbt tog över.
Och man skulle inte behöva jobba länge. Efter en period av flera bra målchanser fick Onsala äntligen chansen att kontra. Alice Lagnedahl serverade en smörpassning till Ellinor Jonsson som hade två försvarare och målvakten mot sig. Anfallaren använde dem som slalompinnar, fintade bort målvakten med en diskret överstegsfint och placerade enkelt bollen längs den högra stolproten.
– Jag brukar vara starkast under höstsäsongen och det känns väldigt bra just nu, säger Jonsson.

Vid kvitteringen hade det blott gått tio minuter och Onsala tog över allt mer. Men bortalaget visade vilja. Inte minst i det fysiska spelet.
– Vi var lite överraskade över att de spelade såpass fysiskt. Det var inte alls lika mycket när vi mötte dem i våras, säger Jonsson.

Linn Eskilsson åkte på en riktig tryckare och den såg länge ut att ha tagit illa. Ida Cederberg fick en väldigt sen tackling mot sig och såg ut att inte kunna spela vidare.
– Det är fysiskt från vår sida också men jag tycker att det är lite väl hårt ibland. Och jag tycker tacklingen på Ida (Cederberg) var riktigt ful. De borde nog fått kort vid båda situationerna, säger Jonsson som samtidigt menar att det fysiska spelat passar dem.
– Vi är väldigt breda i vårt spel, helst vill vi hålla boll och spela runt men om det blir en fysisk match så har vi styrkan och inställningen för det också, säger Jonsson.

Och det skulle till slut visa sig på resultatet också. För precis innan halvlek gjorde Ellinor Jonsson sin andra balja för dagen, de vitblåa hade vänt matchen och mer skulle komma.

För trots att man ändrade om lite på mittfältet då generalen Linn Mörfeldt klivit av planen så fortsatte man dominera just det centrala spelet, Lisa Fureh fick större plats och visade att hon är ettt namn för framtiden
Och man hittade ännu fler ytor på kanterna främst via Bianca Lundén som stod för en imponerande insats. Lundén gjorde sedermera 3–1 via en klackspark i öppet mål och tog också avslutet som letade fram till inhoppande Moa Karlsson för 4–1.

Bianca Lundén visade styrka och flärd längs kanten. FOTO: Carl Schöndell


Resultatet höll på att rinna iväg och det handlade egentligen bara om vilka som skulle hinna göra mål i matchen och om Ellinor Jonsson skulle göra hattrick.
Skyttedrottningen fick sin chans efter att Bianca Lundén utnyttjat ett missförstånd i Jönköpingsförvaret. Samtliga spelare stod och vifta på en offside på en annan Onsalaspelare som inte visade några intentioner på att spela bollen, samtidigt sprang Lundén emellan försvarslinjen och hann före målvakten på djupledsbollen. Domaren pekade på straffpunkten och fram klev en iskall Ellinor Jonsson, som la en nästintill perfekt straff i målvaktens vänstra hörn.
Det var inget snack om att du skulle ta den va?
– Nej vi sa innan matchen att jag är straffläggare och jag tar den gärna, säger Jonsson.

Jönköping Södra reducerade förvisso med ett drömmål från 25-30 meter som var otagbart för för målvakten Emma Collvik, men Julia Lindahl i bortalaget fick ursäkta sig för matchens snyggaste mål stod Moa Karlsson för när hon enkelt rakade in en bredsida från nära håll efter ett mönsteranfall. Elina Lambro hittade ut med en fin slagen djupledsboll till Ida Cederberg som hon utnyttjade på bästa sätt med en snett inåt bakåt-passning tagen ur varje fotbollssupporters härligaste drömmar.

Det blev till sist en ganska komfortabel seger för Onsala BK som i och med det tog sin tredje raka. Man har därmed säkrat den negativa kvalplatsen som i år är en sjätteplats. Och mycket ska till för att man inte ska kunna undvika det också, då man ställs mot Göteborgs DFF och IFK Örby i två av de tre sista matcherna.
– Det känns väldigt bra. Målet inför säsongen var att ta femteplatsen och det kan vi absolut göra nu. Men man får inte bli för avslappnad, säger Jonsson.

Matchfakta division 1:
0–1 (2) 1–1 (9) Ellinor Jonsson 2–1 (41) Ellinor Jonsson, 3–1 (58) Bianca Lundén, 4–1 (64) Moa Karlsson, 5–1 (76) Ellinor Jonsson, 5–2 (80), 6–2 (83) Moa Karlsson


SENASTE TV-NYHETERNA

Personalbrist och hög sjukfrånvaro
NYHETER 2022-09-30 KL. 11:50

Personalbrist och hög sjukfrånvaro

Dyster delårsrapport från omsorgen

Utmaningen: Att klara sig på krislådan
NYHETER 2022-09-30 KL. 08:00

Utmaningen: Att klara sig på krislådan

Aranäs oväntade anfallsvapen
HANDBOLL 2022-09-29 KL. 21:45

Aranäs oväntade anfallsvapen

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira
FAMILJ 2022-09-29 KL. 20:30

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira

”Är man aktiv lär man sig något nytt hela tiden och det tycker jag om”

Lagkaptenen letar efter glädjen igen
SPORT 2022-09-29 KL. 19:00

Lagkaptenen letar efter glädjen igen

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist
DEBATT 2022-09-29 KL. 15:00

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott
NYHETER 2022-09-29 KL. 12:55

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott

Uteblivet förhör får hovrätten att ogilla åtal

Bergand inför VM:
SPORT 2022-09-29 KL. 11:45

Bergand inför VM: "Jag får ta ett större ansvar"

Fler nyheter