Annons

Färre olyckor och bränder i pandemins spår

Pandemin har gjort samhället tryggare. I vart fall i Räddningstjänsten Storgöteborgs område. Här var antalet utryckningar betydligt färre under pandemiåret 2020 än de varit på flera år.

Trafik | 16 Februari 2021 05:58

Antalet brandkårsutryckningar har minskat i pandemins spår.

FOTO:

Fakta bostadsbränder

Det brinner oftare hos ensamstående och i hushåll med barn, än hos sammanboende utan barn.

Ensamstående och hushåll utan barn saknar oftare än andra en fungerande brandvarnare.

Bränder orsakade av att något på spisen börjar brinna samt av rökning är vanligare i ensamhushåll, än hos sammanboende och i hushåll med barn.

Bland sammanboende är fel i teknisk utrustning en återkommande brandorsak.

Källa: Räddningstjänsten Storgöteborg

Att antalet brandkårsutryckningar blivit färre i pandemins spår framgår tydligt av räddningstjänstens statistik för 2020.

Fjolårets 8 099 utryckningar i Kungsbacka, Göteborg, Mölndal, Härryda, Partille och Lerum är innebär en betydande minskning jämfört med såväl fjolåret, som medeltalet för de senaste fem åren.

Pandemin påverkar

I Kungsbacka kommun gjorde Räddningstjänsten Storgöteborg, RSG, totalt 597 utryckningar under 2020. Det innebär en sjuprocentig minskning jämfört med 2019 års 640 utryckningar.

Pandemin tycks inte bara ha bidragit till färre trafikolyckor. Antalet automatiska brandlarm som visat sig vara rena falsklarm har också gått ned. Men det är inte det enda.

Färre utomhusbränder

– Vi ser även färre bränder utomhus, vilket delvis kan bero på en minskad rörelse och aktivitet i samhället i samband med att pandemin bröt ut, säger Tove Nyth – verksamhetsstrateg på Räddningstjänsten Storgöteborgs stab för analys och inriktning.

– Trafikolyckorna har minskat med 30 procent, jämfört med medeltalet för 2016-2020. Det beror framförallt på minskad trafik i samband med pandemin, men vi ser även ett lägre antal trafikolyckor i början av året, då pandemin ännu inte hade brutit ut, fortsätter hon.

Färre bostadsbränder

Bland utomhusbränderna sticker bränder i och omkring skolor, förskolor och fritidsgårdar ut extra i statistiken. Denna typ av bränder har minskat stort under fjolåret – i Kungsbacka från sex stycken under 2018 och 2019, till två 2020.

Antalet bostadsbränder har också minskat lokalt i Kungsbacka med tio procent – från 45 stycken 2019, till 41 i fjol.

RSGs verksamhet är uppdelad i 17 områden. Proportionellt sett är Angered och Östra Göteborg hårdast drabbade av bostadsbränder, med 0,98 respektive 0,83 utryckningar per 1 000 invånare. Hos de boende i Härryda kommun brinner det betydligt mer sällan. Där gjorde RSG endast 0,31 bostadsbrand-utryckningar per 1 000 invånare under 2020.

Tryggt i Kungsbacka

Kungsbacka ligger också lågt. Med 0,48 bostadsbränder per 1 000 invånare placerade vi oss i fjol bland de fem RSG-områden som är tryggast att bo i, ur brandsynpunkt.

Bostadsbränderna har på vissa håll gått emot den minskande utryckningstrenden som följt i coronapandemins spår. I åtta av RSGs 17 utryckningsområden har bostadsbränderna blivit fler under 2020. Alla utom ett – Lerums kommun – återfinns i Göteborgs kommun.

brand, eld, eldsvåda, brandkår, bostad, hus, bostadsbrand,
Bostadsbränder har blivit vanligare på vissa håll. Men i Kungsbacka har de minskat. FOTO: Pixabay

Trafikolyckor vanligast

Av fjolårets totala antal RSG-utryckningar föranleddes 3 517 av olyckor eller tillbud och 3 146 av larm utan tillbud.

Vanligast bland olyckslarmen är trafikolyckor (930 utryckningar 2020), tätt följda av brand i byggnad (735 utryckningar) och brand i skog eller mark (343 utryckningar). RSG ryckte även ut på 855 hjärtstopp under 2020.

Göteborg dominerar

Bland larmen utan tillbud dominerar automatlarm utan brandtillbud (”falsklarm”), med 2 369 utryckningar under fjolåret. 777 utryckningar avsåg andra händelse, utan risk för skada.

Flest utryckningar, drygt 70 procent, gör RSG i Göteborgs kommun. Kungsbacka och Mölndal står för åtta procent vardera, medan Lerum, Partille och Härryda står för fem respektive fyra och tre procent.

 

Läs även vår e-tidning:

Läs e-tidningen här

Är du prenumerant? Kom igång här.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Paret efter olyckan: "Rena mardrömmen"

Nyheter Anette och Kent Karlsson väcktes mitt i natten av kaoset utanför efter olyckan där en person miste ...

Unga fick kasta sig ut när mopedbil började brinna

Blåljus Räddningstjänsten fick rycka ut när en mopedbil plötsligt fattade eld i Lerkil under torsdagskvällen. Ungdomarna ...

Alania överklagar plexiglaskravet

Bostad Fastighetsägaren Alania överklagar nu kravet från kommunen att säkra plexiglaskuporna som brast och där tre personer ...
Annons