FAMILJ 2023-05-08 KL. 21:00

Anna-Karin vill lyfta frågor som berör hembygden

Av Annika Lundby

Anna-Karin Gustafsson har alltid varit en föreningsmänniska. Hon började spela fotboll i tioårsåldern i Frillesås FF, hon har varit fotbollstränare och sektionsansvarig för herrfotbollen och suttit med i Frillesås föreningsråd i över tio år. Nu är hon ny ordförande för föreningsrådet och hoppas kunna hjälpa till att lyfta och driva frågor som är viktiga för bygden.

Anna-Karin vill lyfta frågor som berör hembygden
ORDFÖRANDE. Anna-Karin Gustafsson är ny ordförande i Frillesås föreningsråd. "Det vi kan göra i rådet är att ge vår tid att fokusera och grotta ner oss och visa att vi finns och att Frillesås finns", säger Anna-Karin om föreningsrådets arbete. foto: Annika Lundby

TV-klipp och nyheter

Vårsolen skiner på Kung Frilles torg i Frillesås. Bilar rullar in och parkerar, människor korsar torget på väg till mataffären eller de andra butikerna som ligger i anslutning till torget. Elever som precis slutat skolan promenerar förbi. Platsen för intervjun har Anna-Karin Gustafsson valt.
– Torget är en central plats i Frillesås. Det känns som en bra plats att prata om föreningsrådet.
Frillesås föreningsråd har funnits i 30 år.
– Vi pratade om det på mötet i går och det första protokollet är från 1993.

Anna-Karin berättar att hon har varit med i tio år. Men efter att ha bläddrat i pärmen med protokoll ser hon sitt namn på ett protokoll från 2010.
– 13 år blir det visst.
Om man kan säga att någon är eller inte är en föreningsmänniska så är Anna-Karin den förstnämnda. Föreningsliv har alltid varit en del i hennes liv.
– Jag började spela fotboll i Frillesås FF när jag var tio år. Detta var på 1970-talet så det fanns inte så mycket annat. Jo, scouterna och där var jag också med. Vi tjejer som spelade då, var i samma lag, även syrran som var tre år äldre. En del av oss träffas fortfarande och då kallar vi oss för D50+, ler Anna-Karin.
– På 90-talet var så många gravida samtidigt att laget lades ner.

Även Anna-Karin slutade med fotbollen under några år men sedan lockade fotbollen igen och då blev det spel i Löftadalens IF.
– Då hade man startat upp ett damlag i Frillesås igen men jag stannade i Löftadalen för jag tyckte vi var ett bra lag och hade kul.
Anna-Karin har alltid tyckt fotbollen har varit kul och en bra träningsform.
– Du tränar i stort sett hela kroppen. I början tränade man ju bara för att man tyckte fotboll var kul. Men efter att barnen var födda var jag ju tvungen att få ordning på kroppen och all träning utan boll är tråkig. Att bara springa är ju ingen höjdare. Och så är det ju framförallt roligt att träffas och skratta och att umgås.

När barnen var yngre var Anna-Karin tränare och på den vägen blev hon sektionsansvarig för herrfotbollen i Frillesås FF.
– Men i höstas kände jag att nu är det dags att någon annan får ta över. Det tog för mycket tid och det är svårt att säga nej. Och så är det ibland bra att det kommer in nytt tänk.

Ordförande
Anna-Karin som mestadels suttit som sekreterare i Frillesås föreningsråd fick sedan besked från Anders Andersson som var föreningsrådets ordförande att han hade fått nya uppdrag i dragkampsklubben och därför behövde lämna ordförandeposten.
– Jag var med i valberedningen och letade upp nio jättebra kandidater. Men alla sa nej. Då sa min kompis Lena Börjesson som är med i damlaget i fotbollen att om hon går in som sekreterare så kan jag vara ordförande. Och då blev det så.

Driver frågor
Frillesås föreningsråd består av föreningar verksamma i Frillesås och syftet är att driva frågor som är viktiga för föreningarna och bygden. Just nu är den fråga som rådet framförallt driver frågan kring idrottshallen.
– I Frillesås FF finns det en innebandysektion som är de som använder idrottshallen förutom skolan. Hallen som byggdes 1998 var för liten redan när den byggdes och nu är den även i dåligt skick och golvet är sönder. Innebandyn har fått från sitt förbund att de kanske inte kommer kunna fortsätta spela i idrottshallen. Så vi i föreningsrådet bjöd in fem politiker för att diskutera vad det finns för planer och hur vi ska komma vidare, säger Anna-Karin och fortsätter:
– Frillesås växer och vi är några klasser ifrån att det inte funkar längre. Vi förstår att vi inte kan få en ny hall direkt men vi vill få en tidsplan att till kanske 2032 finns det en ny idrottshall i Frillesås.

Anna-Karin betonar att föreningsrådet inte har någon egen agenda.
– Att vi nu driver hallfrågan är för att innebandyn kom och bad om hjälp. Kommer någon annan förening med något annat tar vi upp det. Det vi kan göra i rådet är att ge vår tid att fokusera och grotta ner oss och visa att vi finns och att Frillesås finns.

Föreningsdag
Förutom att driva frågor och utse årets Frillesäsing, ordnar föreningsrådet en föreningsdag varje år där alla föreningar får möjlighet att visa upp sina verksamheter.
– I år är det är den 26 augusti. Det är ett käckt event. Och perfekt om man är nyinflyttad och vill se vad som finns. Kanske vill man testa på dragkamp, kolla vad scouterna gör, eller fotbollen, eller hembygdsgillet eller prata fiske med fiskeföreningen. Om jag hade varit nyinflyttad här hade jag absolut gått på föreningsdagen. Man får lite, aha finns det så mycket. Jag tror att vi idag är 24 föreningar med i rådet.

Föreningsmänniska
Genom åren i fotbollen har Anna-Karin sett många komma och gå.
– De ställer upp ett år och sedan ser man dem aldrig mer. Sådan vill jag inte bli. Jag kommer alltid vara med i fotbollen, men nu i periferin. Jag tycker det ska bli kul att bara komma och titta på matcherna och inte sitta och tänka att nu måste jag snart stå i kiosken eller tvätta dräkter.
För Anna-Karin är föreningslivet en livsstil som hon har med sig hemifrån.
– Både min mamma och min syster är engagerade i föreningar. Mamma i SPF och Röda Korset och min syster var ordförande i KDFF när de fanns. För oss kommer föreningen först.

Anna-Karin fortsätter att berätta att det förr inte var lätt att ordna kalas i familjen då alla hade olika matcher som kallar.
– Så hör man andra som säger att nej vi kan inte då för vi ska på kalas. Kalas har man väl efter eller före en match, ler Anna-Karin.


Fakta: Anna-Karin Gustafsson
Aktuell: Ny ordförande i Frillesås föreningsråd
Född: Horred
Uppvuxen: Frillesås
Gör: Produktionsledare på Postnord i Kungsbacka
Bor: Frillesås (Sista huset innan Idala)
Familj: Sambo, tre barn, tre barnbarn
Intressen: Föreningsliv, fotboll
Det bästa med att bo i Frillesås: Det är nära till havet. Det är landet men du har nära till allt. Det finns en trygghet där man känner varandra i ett litet samhälle

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I FAMILJ

Premium | FAMILJ 2024-07-18 KL. 20:00
Perry tillbaka i Kungsbacka efter 40 år
Premium | FAMILJ 2024-07-06 KL. 16:30
Julia vill utveckla Äskhults by
Premium | FAMILJ 2024-06-29 KL. 17:30
Naturen är viktig för Marika

Fler nyheter

MEST LÄSTA FAMILJ

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.