Annons

Dömd kvinnomisshandlare häktad för mordbrand

En 35-årig kungsbackabo som nyligen släppts från fängelse, har nu häktats misstänkt för bland annat grov mordbrand. Mannen är sedan tidigare dömd för upprepad brottslighet mot kvinnor han haft en relation med – och för att hota med eld.

Blåljus | 17 September 2020 16:33

En man och en kvinna misstänks för att ha tänt på ett hus i Älvsered i slutet av augusti i år.

FOTO: Pixabay

I augusti 2019 dömdes mannen till åtta månaders fängelse för bland annat olaga hot, stöld, häleri och upprepade överträdelser av kontaktförbud. Däremot friades han från flera åtalspunkter som bland annat gäller sexuellt ofredande.

Åtalspunkterna om sexuellt ofredande handlade bland annat om att han spridit sexfilmer på sin exflickvän till hennes familj och nya pojkvän.

Spred privata filmer

Men brottsbalkens bestämmelser är vaga kring om det finns generella förbud  att visa film av en enskild utan samtycke. Det är inte är straffbart som ofredande, även om det är djupt integritetskränkande. I vissa fall hade det vid tiden för domen dock kunna bestraffas enligt reglerna om ärekränkning.

Domen överklagades till hovrätten som skärpte hans straff till tio månader och även dömde honom för olovlig identitetsanvändning, då han loggat in på exflickvännens facebook och skrivit kränkande meddelande där han utgett sig för att vara henne.

Permissionsansökan avslogs

Han förekommer under 22 avsnitt i belastningsregistret och har dömts för grov kvinnofridskränkning och skadegörelse. Det handlar om upprepad brottslighet mot kvinnor han haft en relation med.

Hösten 2019 ansökte han om permission från fängelset för att kunna närvara vid ett ultraljud med sin nya flickvän. Men hans ansökan avslogs av kriminalvården, bland annat med motiveringen att ansågs ha hög risk (skalan är låg, medel, hög) för återfall i brott, samt hög risk för återfall i partnervåld. Han har inte heller genomfört några behandlingsprogram gällande relationsvåld.

Häktad misstänkt för grov mordbrand

Nu är han åter frihetsberövad. Han häktades i veckan på sannolika skäl misstänkt för olaga hot och skadegörelse, samt misshandel i Mölnlycke i början av september i år. Men han misstänks också för grov mordbrand och grov skadegörelse.

I slutet av augusti totalförstördes en villa i Älvsered i en anlagd brand. De boende i villan kunde ta sig ut och klarade sig utan skador.

Den grova skadegörelsen gäller en bilbrand i Skällinge. Tre parkerade bilar som stod parkerade nära en villa, sattes i brand tidigt en morgon.

Har tidigare eldat upp bilar

Om mannen döms för de brott han nu misstänks för, är hot och skadegörelse genom bränder inget nytt för honom.

Hösten 2016 dömdes han för att bland annat eldat upp sin exflickväns bil och för att upprepade gånger hotat med att ”bränna ner allt som finns”. Tingsrätten dömde honom då till 1 års fängelse för grov kvinnofridskränkning och grov skadegörelse. Hovrätten ändrade dock påföljden till fängelse i 10 månader.

Mannen nekar till de brotten han nu häktats för.

Fler blåljusnyheter här

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Villkorligt för vild vansinnesfärd

Kungsbacka Villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Det blir straffet för den 23-årige man som i början ...

Nobben för Långabron

Bostad Det blir inget ekonomiskt bidrag till en nybyggnad av Långabron i Särö. Det är kommunledningens ståndpunkt. – Vi ...

Åtalas för otillåten pepparspray

Blåljus En man i 50-årsåldern åtalas för innehav av flera patroner OC-spray, som är pepparspray som till exempel ...
Annons