DEBATT 2022-09-21 KL. 11:00

Debatt: Lögn att elpriset beror på nedlagda kärnkraftverk

Debattören menar att högerpartierna har fel när de hävdar att regeringens energipolitik och att de två avvecklade kärnkraftreaktorerna på Ringhals ligger bakom det höga elpriset.

Debatt: Lögn att elpriset beror på nedlagda kärnkraftverk

Vi har nu väldigt höga elpriser i Sverige. Högerpartierna hävdar att det beror på regeringens energipolitik och att Vattenfall lagt ner två kärnkraftsaggregat i Ringhals. Detta är helt felaktigt och faktiskt en ren lögn.
De höga elpriserna i Sverige beror enbart på att vi har en fri gemensam elmarknad inom EU där prissättningen är rent marknadsekonomisk och där priserna nu som en följd av kriget i Ukraina helt styrs av brist på naturgas, högt pris på naturgas och en för närvarande dåligt fungerande kärnkraft i Frankrike beroende på kylproblem.

Sverige har under många år haft och har ett stort elöverskott, vilket gjort att vi kunnat exportera cirka 20 procent av vår produktion och tjänat stora pengar på detta. För närvarande är Sverige Europas största exportör av el! Så Sverige har verkligen inte någon brist på el!
I Norge har man inte lagt ner några kärnkraftverk och där har man tillräcklig elproduktion och tillräcklig transportkapacitet och där är elpriserna lika höga eller högre än i Sverige. Även där är prissättningen rent marknadsekonomisk.

Om de två kärnkraftsaggregaten i Ringhals hade varit i drift idag hade deras produktion påverkat priset i Sverige mycket marginellt. Produktionen hade sålts till Europa till dagens priser.
Vinnarna i det här prisracet är givetvis elproducenterna, i Sverige främst Vattenfall, vilka alla tjänar stora pengar för närvarande. Det gör även Svenska Kraftnät som tar betalt för transporten av elen. Och givetvis staten som tar ut moms på alla höga elräkningar.
Förlorarna är elkonsumenterna, både privat- och företagskunder. Finns någon lösning i sikte? Så länge Putin djävlas med Europa finns egentligen inget hopp om lägre elpriser. När fransk kärnkraft fungerar fullt ut igen kan det sänka elpriserna en del, men inte till tidigare så kallade normala elpriser.

På längre sikt, 5 till 15 år, handlar det självklart om att bygga ny konkurrenskraftig elproduktion i Europa som då bör bestå av vind- och solkraft, men också kärnkraft om den kan konkurrera prismässigt. Marknaden är fri så det är upp till marknadens aktörer att agera. Det bör vara lättare att investera nu då priserna är höga.
För oss elkunder återstår egentligen inget annat än att så långt som möjligt hushålla med elen och hålla nere vår förbrukning till ett minimum och sedan hoppas att vi får den utlovade kompensationen för höga elräkningar.

Bertil Wiktorén, civilingenjörSENASTE TV-NYHETERNA

”Konst hör hemma i det öppna rummet”
FAMILJ 2022-09-28 KL. 11:00

”Konst hör hemma i det öppna rummet”

Föreningen som vill nå ut med konst och stötta konstnärer

Kungsbacka tappar i ny företagsranking
NYHETER 2022-09-28 KL. 09:17

Kungsbacka tappar i ny företagsranking

Släng-Inge och Inga Svinn på besök
NYHETER 2022-09-28 KL. 08:00

Släng-Inge och Inga Svinn på besök

Detta ska du tänka på med eldstäder
NYHETER 2022-09-28 KL. 07:00

Detta ska du tänka på med eldstäder

Räddningstjänsten utökar satsning på kontroller

Talangens lugnande besked efter den otäcka smällen
HANDBOLL 2022-09-27 KL. 21:57

Talangens lugnande besked efter den otäcka smällen

Minnen väcks till liv inför gymnasiets jubileum
NYHETER 2022-09-27 KL. 20:30

Minnen väcks till liv inför gymnasiets jubileum

Klart med fyra nya år för Alliansen
POLITIK 2022-09-27 KL. 15:49

Klart med fyra nya år för Alliansen

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Fler nyheter