BLÅLJUS 2020-03-03 KL. 07:00

Polisen hittade heroin hos familjefar

En helt vanlig nykterhetskontroll i trafiken ledde polisen i Kungsbacka till ett ”sällsynt stort” beslag av narkotika. Knappt ett kilo heroin är anmärkningsvärt var som helst i landet. Misstänkt är en medelålders familjefar, tidigare helt ostraffad. Han ska ha tvingats till narkotikahandel av kriminella.

Polisen hittade heroin hos familjefar
En trafikkontroll blev starten på en utredning om grovt narkotikabrott.Polisen i Kungsbacka är mycket förtegna om det remarkabla drogärendet. Offentliga handlingar som till exempel häktningspromemorian är belagd med sekretess. Men en hel del är ändå känt.

I december var det nationell trafiksäkerhetsvecka med fokus på nykterhet. Polisen lägger då fokus på att göra fler kontroller i trafiken än vanligt, och det var början på hur den misstänkte familjefaderns dubbelliv avslöjades.

Enligt källor till Norra Halland visade han tydliga tecken på narkotikapåverkan när han stoppades i trafikkontrollen. Det ledde till en husrannsakan i hans hem, vilket är en relativt vanligt åtgärd. Men vad man hittade i anslutning till hans villa, var allt annat än vanligt.

”Det är enormt” – ”man är fucked for life om man blir av med ett sånt här parti” säger källor till NH.

Det ska handla om nästan ett kilo heroin. Utöver narkotikan hittade polisen även två skjutvapen. Mannen anhölls och häktades kort senare, på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.


Gått helt under radarn


Den misstänkte är en man i 40-årsåldern som till ytan ser ut att leva ett helt vanligt och gott liv. Han är inte tidigare straffad eller misstänkt för något brott, har inga skulder hos Kronofogden och har haft ett bra arbete som chef. Det har aldrig funnits något som föranlett att han skulle hamna på polisens radar.

Ett yttrande enligt lagen om särskild personutredning begärdes av rätten och har genomförts av Kriminalvården. Yttrandet bygger till stor del på mannens egna uppgifter, men referenser från myndigheter har tagits.

I yttrandet framgår att han under några år levt ett parallellt kriminellt liv som varken hans hustru eller andra i hans närhet känt till.

 

Tvingades göra tjänster


I personutredningen framkommer det att han sedan några år tillbaka har ett kokain- och spelberoende. I samband med ett besök på en nattklubb i Göteborg köpte han narkotika av en langare som han sedan fortsatte att handla av. Langaren ska ha fått reda på att familjefadern var i behov av pengar på grund av spelskulder, och erbjöd sig att låna ut.

Snabbt blev han skuldsatt och tvingades att börja göra tjänster åt nätverket som langaren tillhörde. Ofta ska det handlat om att hämta upp ett paket – förvara det hemma och sedan lämna det vidare till andra okända personer.

Utsatt för hot


Han uppger att han i dagsläget ska vara skyldig nätverket cirka en miljon kronor. En del är påhittade böter, andra skulder för kokain och spel. Han uppger också att han inte tjänat pengar på de kriminella handlingar han begått under flera år, utan gjort det på grund av hot och skuld.
Även källor till Norra Halland uppger att det föreligger en kraftig hotbild mot mannen.

Erkänner


Mannen erkänner att han haft narkotika och vapen i hemmet. Men menar att han inte kände till vad det var i paketen, även om han misstänkte att något av dem innehöll narkotika.

Kriminalvården skriver att han inte uppvisar några kriminella attityder eller värderingar, men att risken för framtida kriminalitet är hög, och att det vore lämpligt att han får behandling mot såväl spelberoende som narkotikamissbruk.

Han har i dagsläget suttit häktad med restriktioner i cirka tre månader.

 

 

Läs vad polis och åklagare, samt forensiker från NFC säger i dagens papperstidning, eller i e-tidningen.

 

 

SENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter