SPORT 2022-07-12 KL. 20:00

Träningsduo kvalificerade till VM

Av Carl Schöndell

Oskar Kindblom och Helena Sund från Kungsbacka BMX-klubb kvalificerade sig båda till VM i pumptrack som går av stapeln i Santiago, Chile i slutet av november.
– Jag hade mitt livs lopp, säger Oskar Kindblom.

Träningsduo kvalificerade till VM
Oskar Kindblom och Helena Sund med sin biljett till Santiago, Chile. FOTO: Emrik Jansson

CYKEL. I den något okända sporten pumptrack som bara har existerat i några år men som växer så det knakar, kördes under helgen en VM-kval tävling i Åre. Från Kungsbacka ställde både Oskar Kindblom och Helena Sund upp och det blev jackpot för vännerna som båda knep en flygbiljett till Chile senare i år.

Pumptrack liknar BMX-racing men skiljer sig på så sätt att det är tajtare svängar, mindre gupp och man tävlar en mot en. Och istället för att man åker jämte varandra mot sex andra tävlande så åker man it motsatt riktning på banan.

– I pump track vill man hålla sig på marken. Du använder hela kroppen och det handlar om att bygga upp farten genom att pressa cykeln i alla svängar och kanter du kan hitta. Det är en väldigt skön känsla att bygga upp farten, säger Oskar Kindblom.

Och för Kungsbackatävlarna gjorde de det på bästa sätt. Kindblom berättar att han hade sitt livs bästa lopp i semifinalen men att det gick ännu bättre i finalen mot tidigare världsmästaren Tommy Zula. Men i finalen var han två hundradelar ifrån Zula, men det räckte ändå för att ta honom till VM, eftersom Zula var kvalificerad sedan tidigare.

– Det var ett oerhört jämt lopp. För mig var det viktigaste att få upp självförtroendet och vara såpass nära en tidigare världsmästare, säger Kindblom.

Men om det gick bra för Oskar Kindblom så gick det ännu bättre, iallafall rent resultatmässigt, för Helena Sund som säkrade sin biljett genom att vinna turneringen i Åre.

– Det är lite svårt att beskriva känslan den var väldigt specifikt. Men det kändes bra inför och jag är sjukt glad att jag och Oskar kan åka på VM igen, säger Sund.

Det är nämligen inte den första gången de åker på VM tillsammans, redan förra året efter att bara tävlat i pumptrack i ett år, så var de nere i Lisabon och tävlade.

– Den gången hade vi bara en månad på oss inför VM så det ska bli kul att veta vad det är för bana man kommer till och kunna träna utifrån den informationen och ha tid att träna, säger Sund.

Oskar och Helena känner varandra sen barnsben och har länge tränat tillsammans och varit en del av Kungsbacka BMX-klubb. Men det är först på senare år de har börjat träna intensivt med varandra.

– Vi cyklar och åker på roadtrips tillsammans. Sen hjälper vi varandra med att filma varandra när vi åker, det är skönt att ha någon att cykla med, säger Sund.
– När vi var i fem och sjuårsåldern träffades vi för första gången och vi har cyklat för samma klubb i massa år, säger Kindblom.


Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Fängelse för stöld hos äldre par
NYHETER 2022-08-11 KL. 19:00

Fängelse för stöld hos äldre par

Utsedd till Årets inspiratör
NYHETER 2022-08-11 KL. 16:00

Utsedd till Årets inspiratör

Åtalas för hot under vansinnesfärd
NYHETER 2022-08-11 KL. 11:49

Åtalas för hot under vansinnesfärd

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal
NYHETER 2022-08-11 KL. 09:30

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.