SPORT 2022-07-18 KL. 17:00

Gothia Cup sätter färg på Kungsbacka

Av John Skoglund

Sommar är lika med Gothia Cup på Inlag. Staden vimlar av ungdomar från hela världen. Från krigsdrabbade Lutsk i Ukraina har ett lag med 16-åriga killar lyckats ta sig. Det är inte bara en höjdpunkt för spelarna i Gothia Cup, utan även för alla domare.

Gothia Cup sätter färg på Kungsbacka
Olle Broström firar att Särö IK har tagit ledningen. Foto: John Skoglund

Efter ålderskontroll är det dags för lagen att hitta lediga ytor för att värma upp. Man tar den plats som erbjuds, mellan tio planer och en hel del publik trots regnskurar. Att finna laget från Ukraina för den nyfikna publiken var lätt. Klargula dresser precis som det Ukrainska landslaget har FC Pidschynyk.
– Gothia Cup är väldigt häftigt och vi är jättetacksamma för att få vara här och medverka, säger lagledare Lyudmila.
Under uppvärmningen är det ingen skillnad att se laget om man jämför att se ett allsvenskt lag värma upp. Stenhårt koncentrerat på vad tränare Mykhailo förmedlar ut. Det är säkerligen välkommet för killarna att kunna koppla bort vad som händer i hemlandet för en stund.
– Jag kan beskriva situationen med ett ord - dåligt. Det är psykologiskt väldigt svårt för killarna, med en konstant rädsla för flyganfall, säger Lyudmilla och berättar vidare att vissa perioder är det helt omöjligt att träna fotboll. För närvarande bombas inte hemstaden Lutsk i västra Ukraina men det har förekommit mycket explosioner tidigare.

FC Pidschynyk startar med ett furiöst aggressiv press över hela planen och malmölaget Hyllies spelare och tränare blir klart överraskade när det smäller i varje duell. Till slut får Mykhailos killar betalt för sin press och både ett och två mål trillar in bakom Hyllies duktiga målvakt. Laget som istället för att träna fått sätta sig i skyddsrum när bomberna faller vann sin första match i Gothia Cup - mäktigt.


Solklart gult kort. Foto: John Skoglund


På tisdag spelar FC Pidschynyk på Inlag kl 14.50 mot Lilleström från Norge samt på onsdag på inlag klockan 12.00 mot Hovås-Billdal IF.
IFK Borgholm tjejer 15 år är normalt fall ett starkt lag, men idag gick det rejält på pumpen. Kullavik IF hade ätit ståltråd till frukost och gav inte ölänningarna skuggan av en chans och vid halvlek stod det 4–0 till de gulblå, men de slutade inte där och resultatet kunde skrivas till 8–0 och sex olika målskyttar. Imorgon tisdag kl 12:00 ställs Kullavik mot Fortuna FF från Helsingborg. På onsdag är det dags för att försöka sig på KFV Segeberg kl 14:40.

Det ukrainska laget och tjejerna från Kullavik är två av väldigt många intressanta lag som spelar i Kungsbacka fram till och med torsdag. De lokala klubbarna men även från många delar från jordklotet.

En boll, en plan och ett gäng spelare, fotboll är ett språk som spelas och förstås oavsett var man kommer. Men ska det tävlas då måste det finnas domare på plan.
– Utan domare, ingen fotboll, säger domare Zvezdan Costici när han får frågan varför fler ungdomar eller äldre ska börja döma fotboll. Även att du är kvar i fotbollsfamiljen och träffar mycket människor är ett bra argument att börja.
Zvezdan Costici har blåst i pipan 19 år och i normala fall är det uppe i Marks kommun. I dag är det fem matcher han ska skipa rättvisa i.
– Det är kul med Gothia cup, rolig fotboll och lag från olika länder. Jag vill inte avgöra matcherna med domslut, utan det är bättre att spelarna får avgöra matcherna, säger Zvezdan och berättar att oftast är det trevligt men ibland kan det bli mer aggressivt och det kan bero på kulturkrockar när folk inte förstår varandra.
– Du ska vara som en gås, allt ska bara rinna av dig, avslutar Zvezdan Costici.


Domartrio i Gothia Cup, Tejmija Beharic från Örebro, huvuddomare Zvezdan Costici från Kinna och Jake Appelgren från Trelleborg. Foto: John SkoglundSENASTE TV-NYHETERNA

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor
POLITIK 2022-08-19 KL. 09:00

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Medmänsklig jubilar firar 30 år
NYHETER 2022-08-18 KL. 20:00

Medmänsklig jubilar firar 30 år

MP vill ha kommunalt artansvar
POLITIK 2022-08-18 KL. 18:00

MP vill ha kommunalt artansvar

Snart dags att rösta - så gick det 2018
NYHETER 2022-08-18 KL. 12:20

Snart dags att rösta - så gick det 2018

Bergands EM är över för denna gången
SPORT 2022-08-18 KL. 11:00

Bergands EM är över för denna gången

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.