NYHETER 2021-11-17 KL. 19:00

Ovanlig fågelgäst på Smarholmen

Av Henrik Laurén

Den senaste veckan har det varit ovanligt mycket besökare på Smarholmen i Vallda. Den populära stranden har en tid gästats av en bevingad besökare, en härfågel som under sin sena färd stannat upp för att äta och vila. Och lockat ut många med kikare och kamera.

Ovanlig fågelgäst på Smarholmen
Vacker, unik fågel. I motljus syns härfågelns uppresta kam extra bra. FOTO: LISBETH OTTOSSON.

– Härfågeln är ovanlig, smått unik och absolut en rolig observation. Förra hösten sågs en i Varberg men inte så sent som i november. Härfågeln på Smarholmen är så sen att den troligen kommit österifrån och flugit fel, säger fågelskådare Mikael Nord vid Naturum Getterön i Varberg.

Ryktet om den ovanliga fågeln har spridit sig och det har varit gott om fågelskådare och naturintresserade på Smarholmen. Det har lagts ut fotografier av härfågeln i fågelsajter på nätet, till exempel ”Fåglar i Halland” på Facebook. Sidan startades i oktober 2014 och härfågel har noterats ett fåtal gånger under åren.
– Det har varit noteringar och bilder på härfågeln bland annat i Varberg och Falkenberg förra hösten. Roligt att den nu setts i Kungsbacka också, säger Christina Lundblad, grundare och administratör för Fåglar i Halland.
Också Norra Hallands reporter åkte ut till Smarholmen för att "kryssa" (göra första observationen av en art) den rara fågeln men det försöket kammade noll. En av dem som lyckades är Lisbeth Ottosson i Varla, Kungsbacka.

Fantastisk upplevelse

– Vilken känsla att få se och fotografera härfågeln! säger Lisbeth som har foto, natur och fåglar som sitt stora intresse. Hon har ett 60-tal fågelobservationer noterade och de flesta även fotograferade.
– Det är en trevlig pensionärssyssla, det blir ett driv att komma ut helt enkelt. Det var första gången jag såg en härfågel, hade en del tur också. Den flög iväg men kom tillbaka och landade bara några meter från mig, verkade orädd. Upplevelsen var fantastisk, litet rörande, säger Lisbeth Ottosson.

Vissa fågelarter har någonting extra som väcker intresse och nyfikenhet och härfågeln hör absolut till den kategorin. Tofsen på huvudet ger härfågeln ett speciellt utseende, inte minst då den reser tofsen till en ståtlig kam. Härfågeln gör inte detta för att tjusa oss utan det sker då den är upprörd. Härfågeln har också gett upphov till både sägner och skrönor. Namnet härfågel kommer av att den i medeltida folktro ansågs förebåda krig och hungersnöd – ”här” i betydelsen militärtrupp.
Det karaktäristiska lätet, ett trestavigt opp-opp-opp, tolkades som att fågeln kallade man ur huse: ”upp-upp-upp” eller ”ut-ut-ut”. En del fågelkännare tycker att härfågelns läte mera påminner om po-po-po men om också detta har någon gammal tolkning är okänt.

Häckar sporadiskt

Härfågeln har ett speciellt utseende. Med en längd om cirka 28 centimeter är den en medelstor fågel. Som jämförelse kan nämnas större hackspett, 23 centimeter och ringduvan, 43 centimeter lång. Härfågeln har lång nedåtböjd näbb, ljus brungul kropp och huvud samt vingar och stjärt med band i svart och vitt. Och den kännspaka tofsen på huvudet. Härfågeln häckade under 1800-talet i Sverige men under 1900-talet gick det bakåt för arten. I dag häckar härfågeln sporadiskt, ornitologer känner till häckningsplatser i landets södra delar.

– Den har inte häckat i Halland i modern tid men kan häcka i Skåne och på Gotland och Öland. Detaljer om häckningsplatserna håller man tyst om för att inte riskera störa fågeln. Fåglar som häckar i Sverige flyttar under augusti-september och därför kan man anta att de som observeras under senhöst och vinter kommit österifrån, säger Mikael Nord.

Manegen kan öppna igen
SPORT 2021-12-06 KL. 19:00

Manegen kan öppna igen

Ridhusets tak har klarat sig

SENASTE TV-NYHETERNA

Premiär för covidbevis
NYHETER 2021-12-06 KL. 11:50

Premiär för covidbevis

De flesta Gardellbesökarna var väl förberedda

Här drillas framtidens elitspelare
FOTBOLL 2021-12-06 KL. 10:00

Här drillas framtidens elitspelare

Tiovåningshus på gång i norr
NYHETER 2021-12-06 KL. 08:04

Tiovåningshus på gång i norr

Nästa år börjar nya Björkris ta form

Coop satsar på framtiden
NYHETER 2021-12-06 KL. 06:40

Coop satsar på framtiden

Hoppas äntligen komma igång med sin utbyggnad

Pampigt centrumhus på Klicktoppen
KULTUR & NÖJE 2021-12-05 KL. 20:00

Pampigt centrumhus på Klicktoppen

Violinist och musikpedagog från Kungsbacka premierade
NYHETER 2021-12-05 KL. 18:00

Violinist och musikpedagog från Kungsbacka premierade

Debatt: Oansvarigt och osolidariskt vägra covidvaccinering
DEBATT 2021-12-05 KL. 15:00

Debatt: Oansvarigt och osolidariskt vägra covidvaccinering

Olycka med lastbil
BLÅLJUS 2021-12-05 KL. 10:26

Olycka med lastbil

Garaget i Särö får stå kvar
NYHETER 2021-12-05 KL. 09:30

Garaget i Särö får stå kvar

Nu JO-anmäls byggnadsnämden på nytt

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-12-06 KL. 19:00
Manegen kan öppna igen
NYHETER 2021-12-06 KL. 11:50
Premiär för covidbevis

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Läsarbilder på snöigt Kungsbacka

Läsarbilder på snöigt Kungsbacka

Norra Halland bad läsarna om bilder från snövädret och fick en hel drös med fina bilder. Bläddra i bildspelet för att se några av dem.