NYHETER 2017-08-24 KL. 07:24

100 bostadsinbrott i år

100 bostadsinbrott i år

TV-klipp och nyheter

I söndags blev antalet bostadsinbrott i år tresiffrigt. Förra året anmäldes 95 bostadsinbrott under hela året, men i år ser det mörkare ut. I sommar är det Onsalahalvön som varit särskilt utsatt.

– Jag är glad att jag slipper bo hemma i natt, det här känns väldigt otrevligt, säger Lisbeth Johnson, som drabbades i helgen.

 

Fyra stycken bostadsinbrott anmäldes i söndags. Siffran var den samma som helgen där innan. Söndagen den 13 augusti, drabbades boende på Enbärsstigen i Oskarberg. Den här söndagen var det ytterligare ett hus på samma gata som hade inbrott.

– Vi åkte hemifrån vid lunchtid i fredags och när vi kom hem vid lunchtid idag (läs söndag), upptäckte vi det här, säger Lennart Johnson.

– Det första jag tänkte på var att dörrarna i hallen inte var fördragna som de brukar och tänkte skylla det på Lennart, men sedan såg vi att någon varit inne i huset, säger Lisbeth Johnson.

 

Huset ligger vackert med utsikt över Kungsbackafjorden. Men på baksidan har tjuvarna kunnat jobba ostört trots lampor med rörelsesensorer. Ett fönster till sovrummet har brutits upp.

– De har varit överallt och dragit ur lådor och skåp. De har till och med letat i ett gammalt kylskåp i källaren, säger Lennart.

Tre poliser är på plats för att ta upp en anmälan och göra en brottsplatsundersökning. Inga grannar har sett någonting. Fem hus bort, var det inbrott helgen innan.

– Innan dess har de bott här i 45 år utan ett inbrott, säger polis Per Matsson.

Paret Johnson har bott i sitt hus i 48 år, utan att tidigare ha drabbats.

 

De får lämna sina skor i hallen. Polisen förhör sig noga över vilka rum de varit inne i. Man fattar beslut om att spärra av fastigheten och lämna över brottsplatsundersökningen till en lokal tekniker.

– Vi har också utbildning i att genomföra en brottsplatsundersökning, men en lokal tekniker, eller så kallad Lokus, är specialist. Det känns som att det är gärningsmän som vet vad de håller på med och de har rört sig över hela huset. Eftersom familjen också har möjlighet att sova någon annanstans i natt, gör vi så här, säger polis Elin.

Bytet har blivit bland annat en guldklocka, men innan de gått igenom bankfacket vet de inte riktigt vad som stulits.

 

I Forsbäck har det under sommaren varit två bostadsinbrott på Walls väg. Kent och Karin drabbades när de var bortresta till sommarstugan.

– Det var vår kära granne som upptäckte det. Hon kollar vårt hus och tar in vår post när vi är borta, och upptäckte att ett fönster stod öppet. Vi kastade oss i bilen och körde hem, och direkt när vi gick in i sovrummet förstod vi vad som hänt, säger Karin.

Kent och Karin är med i grannsamverkan. De har en robot som sköter gräsklippningen, grannar som tömmer brevlådan och parkerar på deras uppfart, skyltar om larm, och lampor med timer. Men det hjälpte inte.

 

Två fönster var uppbrutna. Ett på husets gavel, med full sikt från gatan. Det andra husets baksida.

– De har sökt igenom sovrummet, tv-rummet och gästrummet, men verkar inte brytt sig om resten av huset. Alla lådor var utdragna. Det känns obehagligt, som att de haft koll på husets planlösning. Jag hittade en prydnadskudde utan fodral. Jag antar att de använt det för att bära sakerna i, säger Karin.

De flesta värdesakerna förvarade de i bankfack. När de gått med i Grannsamverkan fick de instruktioner om att fotografera och göra en lista över alla värdesaker. Det har varit av nytta nu.

– Det jag hade i smyckeskrinet var det jag använde dagligen, vilket inte är så mycket. Men min guldklocka som de stal är mig kär. Och tre fickur i guld som är från Kents pappa, samt en förtjänstmedalj i guld, säger Karin.

 

Inbrottet hos Kent och Karin upptäcktes den 30 juni. Sedan dess har ytterligare ett inbrott ägt rum på Walls väg.

– Tidigare har vi inte varit oroliga. Men det är klart att min sömn försämrats nu. När vi sover hemma vaknar jag många gånger per natt och tycker mig alltid höra någonting, säger Karin.

 

Familjen Johnsson på Enbärsstigen får svara på en rad frågor. Har de sett okända bilar, har de haft hantverkare i huset närmaste tiden, har de skrivit på Facebook att de ska resa bort?

– Nej. Men vi har haft flera samtal där någon bara lagt på. Någon har ringt till huset från okänt nummer när vi varit borta, säger Lennart.

Hittills i år har det anmälts 100 bostadsinbrott i kommunen. Förra året var siffran 95 på hela året och det är regel årets sista månader som flest inbrott äger rum.

– Brotten är högprioriterade men uppklaringsprocenten är tyvärr låg. Hittar vi DNA är det guld, men det är ofta proffs som jobbar. De har i princip alltid handskar. Då ska vi hitta blod, eller kanske en cigarettfimp eller snus. De handlar mycket om att försöka säkra spår från brottsverktyg, till exempel en kofot. Eller skoavtryck, säger Per Matsson, polis.

 I region väst har bostadsinbrotten minskat med 15 procent under årets första halva. Men i Kungsbacka ser alltså trenden annorlunda ut.

– Det man kan göra för att skydda sig är ett bra skalskydd. Bra fönster, bra lås, larm som låter, lampor med rörelsesensorer och så behöver man ha uppmärksamma grannar. Man ska ha koll på vem eller vilka som rör sig i sitt bostadsområde, säger Per Mattsson.

 

 

Bostadsinbrott            2014    2015    2016    2017

januari                                   11        21        3          13

februari                                  6          16        10        24

mars                                      9          21        7          18

April                                      8          2          11        6

Maj                                        6          14        6          11

juni                                        4          15        1          4

juli                                        9          5          8          12

augusti                                  5          12        4          12*

September                            12        3          5

oktober                                 12        10        7

November                            30        12        16

December                             21        21        17

 

Totalt:             133      152      95        100

 

* till och med 21 augusti 2017

Källa: PolisenKarl Hedin drog stor publik
NYHETER 2024-06-14 KL. 15:00
Premium

Karl Hedin drog stor publik

Jägaren berättade om sin upplevelse av myndighetsutövning

TV-klipp och nyheter

Är Kungsbacka en Ferrari eller en Volvo?
POLITIK 2024-06-14 KL. 09:00
Premium

Är Kungsbacka en Ferrari eller en Volvo?

Fullmäktige fick rejäl fart med bildebatt

Försök till stöld
BLÅLJUS 2024-06-14 KL. 07:43

Försök till stöld

Så får du råd med semestern
NYHETER 2024-06-14 KL. 07:00
Premium

Så får du råd med semestern

Rusning när balplasten samlades in
NYHETER 2024-06-13 KL. 21:15
Premium

Rusning när balplasten samlades in

Kvinna åtalas för tre brott
NYHETER 2024-06-13 KL. 15:00
Premium

Kvinna åtalas för tre brott

L starkt kritiska över kommunförslag
POLITIK 2024-06-13 KL. 07:00
Premium

L starkt kritiska över kommunförslag

"Är inte en fördjupad översiktsplan"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-06-14 KL. 15:00
Karl Hedin drog stor publik
Premium | KRÖNIKOR 2024-06-14 KL. 14:00
Krönika: Möte vid charkdisken
BLÅLJUS 2024-06-14 KL. 07:43
Försök till stöld
Premium | NYHETER 2024-06-14 KL. 07:00
Så får du råd med semestern
Premium | NYHETER 2024-06-13 KL. 21:15
Rusning när balplasten samlades in

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Jessica Zandén har fångat familjerna på Särö

Jessica Zandén har fångat familjerna på Särö

Jessica Zandén är känd från en mängd tv-serier, filmer och föreställningar. Sedan några år tillbaka har hon gått in i ett författarskap om sitt älskade Särö och familjerna hon växte upp med. Hon har tagit reda på historiska fakta för att binda samman platsen och människorna över generationer.