Annons

Nya restriktioner på söndag: max 8 får samlas privat

Med anledning av att den nya pandemilagen idag röstades igenom i riksdagen, presenterar regeringen nu nya restriktioner som börjar gälla på söndag. Max åtta får samlas även i privata sammanhang. Butiker och idrottsanläggningar måste begränsa antalet besökare.

Vård | 08 Januari 2021 15:15

Lena Hallengren, S

FOTO: SVT, skärmdump

Nya restriktioner

Den nya pandemilagen träder i kraft söndag 10 januari.

Med start från söndag:
Inomhuslokaler för gym- och idrottsanläggningar och badhus samt handelsplatser måste beräkna maxantal personer som får vistas i lokalen samtidigt.

Maxantalet får inte överskridas.

Besökarna ska kunna disponera 10 kvm var av den tillgängliga ytan.

Verksamheterna måste tydligt ange vid entrén hur många som får vistas i lokalen samtidigt.

In- och utpassering måste ske smittsäkert.

Det måste finnas möjlighet för handtvätt och handsprit.

Länsstyrelsen blir ansvarig för att se till att rekommendationerna efterlevs och kan annars besluta om vite eller nedstängning.

Max 8:
Ordningslagens begränsning om att max 8 personer får samlas, gäller även privata tillställningar.
Den som hyr ut lokal till privatpersoner är skyldig att se till att antalet inte överskrids.

Den nya pandemilagen träder i kraft på söndag, 10 januari. Sedan tidigare gäller det att offentliga tillställningar inte får överstiga mer än 8 personer. Men från och med söndag så gäller det även privata tillställningar, meddelar statsminister Stefan Löfven under en presskonferens med socialminister Lena Hallengren.

– Det här är inget som görs lättvindigt men människors liv och hälsa står på spel, säger Stefan Löfven.

– Med den här lagstiftningen har vi tagit ett helhetsgrepp, säger Lena Hallengren.

Regeringen är beredd att fatta beslut om nedstängningar, men inledningsvis är det framförallt begränsande regler man tagit fram för att minska trängsel.

– Smittläget är som sagt allvarligt. Vår sjukvård prövas hårt och vårdens personal uträttar underverk varje dag, säger Lena Hallengren.

Begränsar besöksantalet

Inledningsvis är det verksamheter som badhus, gym, skidanläggningar, idrottsanläggningar, köpcentrum och handelsplatser som blir skyldiga att räkna antalet besökare och ange hur många som får vistas i lokalerna. Regler för den typen av verksamheter tas fram av Folkhälsomyndigheten i detalj. Det gäller även tillhörande byggnader som till exempel omklädningsrum och kaféer.

Verksamheterna ska kunna hållas öppna så länge rekommendationerna följs.

– Varje besökare ska kunna disponera 10 kvadratmeter av den tillgängliga ytan. De som är ansvariga för verksamheten är skyldig att se till att det följs, säger Lena Hallengren.

Maxantalet och hur man följer det ska dokumenteras för att kunna visas upp vid en inspektion.

Med start från söndag får länsstyrelsen rätt att ingripa vid överträdelser av reglerna. De kan då besluta om stängning eller viten.

– Nu blir det skarpa regler. Verksamheter som bryter mot dessa regler kan drabbas av sanktioner, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Smittas i familjen

Det personliga ansvaret kvarstår, menar Johan Carlson. Men ju längre tid pandemin pågår desto mer minskar följsamheten för rekommendationerna. Den nya pandemilagen kan dock hjälpa till med det, enligt Carlson.
– Jag tror det kommer att öka acceptansen hos medborgarna för att följa reglerna.

Det är i familjen och på arbetsplatsen som flest blir smittade av covid-19. Därför tillämpar man ordningslagens reglering om max 8, nu även i privata sammanhang som till exempel fester i festlokal eller andra lokaler som hyrs ut.

Tillsynen ska skötas av länsstyrelsen som också får ingripa.
– I ens egna hem kommer det inte vara tillsyner utan där gäller ju det egna ansvaret, säger Lena Hallengren.

– Innan pandemilagen har det funnits möjlighet att hyra lokaler och den som hyr ut lokalen har inte haft ansvar om flera hundra har vistats där. Nu får man ett ansvar, säger Lena Hallengren.

Mer stöd kommer

Restriktionerna kommer att påverka jobb och företag, därför kommer fler stöd att presenteras inom kort, enligt regeringen.

– Vi har redan förlängt flera viktiga stöd så att ju hårdare man drabbas desto starkare stöd får man, säger Stefan Löfven.

– Vid ren nedstängning eller kraftiga restriktioner räcker de befintliga stöden inte till, säger Lena Hallengren.

Läs mer:

Coronaläget i Halland 

Muterat coronavirus konstaterat i Halland

På tisdag ges första sprutan

Sju nya dödsfall och över 50 på sjukhus

Smittläget försämrat – distansundervisning för årskurs 7-9

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Sjuksköterskor sökes för covid-vaccination

Vård Kungsbacka kommun söker personer med sjuksköterskeutbildning för att förstärka det team som jobbar med vaccination ...

Motorsågsmannen anhållen

Blåljus Den man som igår kväll gick in på en krog med en motorsåg, hittades av polisen i ...

Stjernbergs automation i konkurs

Jobb & Pengar För två år sedan firade företaget tioårsjubileum. Nu läggs Stjernbergs automation ner och 14 personer förlorar ...
Annons