Annons

Muterat coronavirus konstaterat i Halland

En person har under fredagen testat positivt för den muterade versionen av coronaviruset som ska vara mer smittsamt. Det uppger SVT Halland.
Uppdaterad.

Vård | 08 Januari 2021 13:47

Ett fall av den brittiska virusvarianten har konstaterats i Halland.

FOTO: Pixabay

Till SVT Halland säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo att det handlar om ett fall med en resenär. Och man är inte förvånad över upptäckten av virusmutationen VUI 202012/01, som uppges vara en brittisk virusvariant

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska även hushållskontakter till den smittade personen testas. Därmed får de en förlängt hemkarantän.

Det var vid lunchtid idag som smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo fick besked om provsvaret. Några detaljer om den smittades kommer inte ges, med hänvisning till patientsekretess.

– Personen har varit i Storbritannien. Då positivt provsvar konstaterades skickades provet enligt rutin vidare till Folkhälsomyndigheten för vidare analys, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör, Region Halland.

Flera fall i Sverige

Den andra januari 2021 hade Folkhälsomyndigheten kännedom om 11 fall av den brittiska virusvarianten.

– De sex nya fallen av den brittiska virusvarianten är liksom de tidigare kopplade till resande från Storbritannien. Det här visar att de utökade rekommendationerna om testning och provanalyser får genomslag, och att den särskilda hanteringen av resenärer som besökt dessa länder behöver fortsätta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Vad det gäller den virusvariant som rapporterats från Sydafrika, har ett fall upptäckts i Sverige (enligt information från FHM 2 januari).

Testning och karantän

Alla som vistats i Storbritannien eller Sydafrika och reser in till Sverige, ska stanna hemma i minst sju dagar och undvika kontakt med andra så långt det går, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Man ska också testa sig snarast efter ankomst till Sverige, och sedan testa sig igen efter fem dagar. Övriga i samma hushåll ska stanna hemma i väntan på provsvar.

Halland smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo, säger att det är svårt att veta om det finns fler som smittats av den brittiska varianten i Halland.

– Jag är oroad över det höga smittläget i Halland. Just det här fallet ändrar inte orosnivån men det är bekymmersamt om det blir fler fall, säger Maria Ryberg Mo, till SVT.

Tidigare i NH:

Coronaläget i Halland 

På tisdag ges första sprutan

Smittläget försämrat – distansundervisning för årskurs 7-9

Personal vägrade smittspårning

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Sjuksköterskor sökes för covid-vaccination

Vård Kungsbacka kommun söker personer med sjuksköterskeutbildning för att förstärka det team som jobbar med vaccination ...

Motorsågsmannen anhållen

Blåljus Den man som igår kväll gick in på en krog med en motorsåg, hittades av polisen i ...

Stjernbergs automation i konkurs

Jobb & Pengar För två år sedan firade företaget tioårsjubileum. Nu läggs Stjernbergs automation ner och 14 personer förlorar ...
Annons