Annons

Smittläget försämrat – distansundervisning för årskurs 7-9

Alla elever i kommunala skolor ska få sin undervisning på distans, med start idag. Beslutet är fattat med anledning av det försämrade smittoläget i Halland.

Uppdaterad.

Vård | 07 Januari 2021 07:36

Vårterminens start sker alltså genom distansundervisning för alla högstadieelever.

– Med anledning av det försämrade smittoläget och situationen i Halland rekommenderar smittskyddsläkaren i Halland samtliga huvudmän för regionens grundskolor att inleda vårterminen med 2 veckors distansundervisning för högstadieelever, skriver kommunen på kungsbacka.se

– Vi vet av erfarenhet att man efter terminsstart brukar se en hastigt ökande spridning av luftvägsvirus efterföljande veckor, och i dagsläget är ett sådant scenario allt annat än önskvärt. Genom att förlägga distansundervisning i direkt anslutning till lovet får man också en gynnsam effekt av att det blir en längre sammanhängande tid än om motsvarande rekommendation skulle ges en bit in i terminen, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör, Region Halland.

Man vill av samma anledning sedan att skolorna startar gradvis när undervisningen igen ska ske på plats.

– Det bedöms också vara en fördel smittskyddsmässigt. Målsättning med rekommendationen är att den ska bidra till att minska smittspridning, säger Johanna Wiechel-Steier.

Meddelades igår

För elever från förskoleklass till årskurs 6, gäller undervisning på plats som vanlig, precis som för grundsärskolan.

Informationen skickades ut till vårdnadshavare och elever under onsdagsskvällen via Vklass.

– Vi fick informationen från smittskyddsläkaren under onsdagen och såg det som angeläget  att omgående följa rekommendationen även om det blev med kort varsel för såväl personal som elever, säger Maria Andersson, skolchef Förskola & Grundskola.

Studiedag för många

Fler grundskolor i Kungsbacka har idag en studiedag. För dem gäller distansundervisning med start från i morgon, fredag 8 januari 2021. På de skolor som startar idag finns personal på plats som möter de elever som missat beslutet om distansundervisning.

Region Hallands smittskyddsläkare menar att rekommendationen om distansundervisning för åk 7-9, i första hand inte betyder att elever skulle vara en betydande smittkälla. Målet med att starta terminen på distans, är att bidra till att hålla samhällssmittan på en nivå som är hanterbar för vård och omsorg.

– Det är viktigt att ha en skola att komma till och inriktningen nu är att den här åtgärden ska vara en punktinsats och inte förlängas, säger Maria Andersson.

Mer läsning:

Coronaläget i Halland 

Inga munskydd hos Hallandstrafiken

Pfizers vazzin ställer till problem för hemtjänsten

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Sjuksköterskor sökes för covid-vaccination

Vård Kungsbacka kommun söker personer med sjuksköterskeutbildning för att förstärka det team som jobbar med vaccination ...

Motorsågsmannen anhållen

Blåljus Den man som igår kväll gick in på en krog med en motorsåg, hittades av polisen i ...

Stjernbergs automation i konkurs

Jobb & Pengar För två år sedan firade företaget tioårsjubileum. Nu läggs Stjernbergs automation ner och 14 personer förlorar ...
Annons