Annons

Kommunen granskad: sjuksköterska smittad

En sjuksköterska som arbetade med coronasmittade som bor på Signeshus blev själv sjuk i covid-19.
– Men det går inte att säga om hon blev smittad på jobbet eller på annat håll, säger Lillemor Berglund Andreasson, förvaltningschef Vård och omsorg.

Vård | 02 Juli 2020 09:00

Arbetsmiljöverket har utrett kommunen, efter att en sköterska som jobbade med boenden sjuka i covid-19 på Signeshus själv blivit smittad.

FOTO: Ann Kristin Ekman

De basala hygienkraven

• Arbetskläder får enbart användas i arbetet. Om arbetet bedrivs på flera platser, får de bäras under färd mellan platserna.
• Arbetsklädernas ärmar ska vara så korta att de slutar ovanför armbågarna.
• Arbetskläderna ska bytas dagligen. Om de blir förorenade eller det finns annat behov, ska de bytas oftare.
• Om kläderna riskerar att komma i kontakt med kroppsvätskor eller annat biologiskt material under ett vård- eller omsorgsmoment, ska plastförkläde, skyddsrock eller motsvarande skyddskläder användas utanpå arbetskläderna.
• Om skyddskläder används vid vård eller omsorg om flera personer efter varandra, ska de bytas mellan varje person.
• Underarmar och händer ska hållas fria från armbandsur, klockor, smycken, bandage, förband, stödskenor eller liknande. Naglarna ska vara korta och fria från konstgjorda material.
• Händerna ska desinfekteras med alkoholbaserat handdesinfektionsmedel, eller något annat medel med motsvarande effekt, omedelbart före och efter ett vård- eller omsorgsmoment. Händerna ska vara torra innan de desinfekteras.
• Händerna ska tvättas med vatten och flytande tvål före desinfektion, om de är eller kan antas vara smutsiga.
• Efter vård eller omsorg om en person som kräkts eller har diarré ska händerna alltid tvättas med vatten och flytande tvål, före desinfektion.
• Skyddshandskar ska användas, om händerna riskerar att komma i kontakt med kroppsvätskor under ett vård- eller omsorgsmoment. Händerna ska vara torra när handskarna sätts på.
• Skyddshandskar som används i vård och omsorg ska vara av engångsbruk och avsedda för ändamålet. de ska bytas mellan varje vård- och omsorgsmoment.
Källa: Socialstyrelsen

Norra Halland har flera gånger nåtts av uppgifter om att det skulle ha funnits covid-19 smitta på en avdelning på Signeshus. Enligt uppgift ska åtta av 13 boende på en avdelning ha varit smittade. Uppgifterna har inte gått att vare sig bekräfta eller belägga. Efter att kommunen tidigare talat om att det funnits smitta i verksamheter, fattade man i april beslut om att framöver över huvud taget inte kommentera var man har smitta och hur många fall det rör sig om.

 

En anmälan till Arbetsmiljöverket från den 18 maj bekräftar i alla fall att Signeshus är ett av de drabbade boendena. Då hade en sjuksköterska som arbetat med smittade eller misstänkt smittade själv testas positivt för sjukdomen.

Hon hade bland annat tagit prover på patienter med misstänkt smitta och vårdat sjuka.

Har följt rutiner och riktlinjer

Enligt den utredning som kommunen gjort, har sjuksköterskan god kunskap om de rutiner som finns för skyddsutrustning, hur den ska användas och rengöras. Hon säger i utredningen själv att hon har god kunskap om covid-19 och hur den smittar, samt att hon alltid har använt rekommenderad skyddsutrustning och har följt de basala hygienreglerna.

Medarbetaren själv blev lindrigt sjuk. Hon kan själv inte förklara varför hon blev smittad eller säkert veta att det var under arbetstid, eftersom hon följt rutiner och riktlinjer.

 

Efter att sjuksköterskan blev sjuk har kommunen genomfört vissa förändringar av rutiner. Bland annat har Vårdhygien i Halland infört tillfälliga rekommendationer som säger att man som komplement till andra förebyggande åtgärder kan använda visir vid ansiktsnära vård och insatser som görs inom en meters avstånd.

– Arbetsmiljöverket har meddelat att det inte krävs ytterligare insatser efter vår utredning, säger Lillemor Berglund Andreasson.

Kan byta avdelning

Medan den särskilda covid-avdelningen på Smedjan som är ett korttidsboende tar emot smittade patienter som fortfarande  bor hemma, stannar smittade på vård – och omsorgsboenden som inte behöver sjukhusvård kvar på boendet.

– Där försöker vi isolera dem så gott det går. Jag säger så gott det går eftersom en del är dementa och vi inte får låsa in dem i sina lägenheter, säger Helene Ljungqvist, verksamhetschef Kvarboende.

 

Även om avdelningar där det förekommer smitta isolerats så gott det går, har personal kunnat arbeta både där och på såväl andra avdelningar som boenden.

– Personalen byter aldrig plats under ett och samma arbetspass, men dagen efter skulle man kunna arbeta någon annanstans. Om det finns överkapacitet på avdelningar där det funnits konstaterad smitta, samtidigt som det saknas personal på en annan enhet,  finns möjligheten att låna ut personal dit, säger Helene Ljungqvist.

 

Kommunen har än så länge provtagit 441 medarbetare inom vård- och omsorg med mildare symptom, som sagt sig vara arbetsföra. 18 personer har varit positiva, sex av dem har träffat vårdtagare som varit misstänkt eller konstaterat sjuka i covid-19.

Siffran innefattar inte medarbetare som känt sig så sjuka att de inte varit arbetsföra.

I juni har frånvaron bland medarbetarna totalt legat på fem procent.

Enligt den senaste lägesrapporten inom kommunen blev ingen boende på vård- eller omsorgsboende sjuk i covid-19 under förra veckan. Sammantaget har hittills 15 brukare varit smittade.

Läs mer:

Uppgifter: etablerad smitta på boende

Inga coronavakter på Kungsbackas stränder

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Att ta en tur i naturen är poppis i pandemin

Miljö och natur Att gå på tur i naturen har blivit poppis under pandemin. Besöksrekorden har haglat tätt i Kungsbackas naturreservat. ...

Badvattnet mäts automatiskt

Nyheter I sommar kommer badvattentemperaturen på kommunens populäraste badplatser att mätas med hjälp av sensorer som är placerade ...

Vård- och omsorgschef lämnar sin tjänst

Vård Det blir chefsbyte på förvaltningen för Vård och omsorg. Förvaltningschef Lillemor Berglund har sagt upp sig. ...
Annons