Annons

Uppgifter: Etablerad smitta på boende

Sju personer har nu avlidit på särskilda boenden i Kungsbacka. Inom hemtjänsten finns också dödsfall, om än några färre. Vid ett av kommunens boenden förekommer smitta både bland personal och vårdtagare, enligt uppgifter till Norra Halland.

Nyheter | 29 Maj 2020 08:23

Smitta är bekräftad på flera boenden i Kungsbacka.

FOTO: Pixabay

Siffror från Socialstyrelsen den 25 maj, visar att det finns tolv personer med bekräftad smitta inom särskilt boende i Kungsbacka, och totalt har sju personer nu avlidit på särskilda boenden. Inom hemtjänsten fanns den 25 maj tio stycken bekräftade med covid-19. Inom hemtjänsten finns också avlidna, men där är det exakta talet inte angivet.

– Det är färre än fyra, men fler än noll. Vi skriver inte ut den exakta siffran när det är så få på grund av sekretess, det ska inte gå att identifiera enskilda, säger Henrik Lysell på Socialstyrelsen.

Etablerad smitta på största boendet

Norra Halland har under senaste tiden fått uppgifter från flera källor om att det ska finnas etablerad och utbredd smitta på Signeshus, som är kommunens största vård- och omsorgsboende. Enligt dessa källor ska det ha bekräftats minst fem fall av smitta bland kunder på boendet. Två personer ska ha avlidit till följd av covid-19. Dessutom ska smitta finnas bland personalen, och tester pågår för fullt för att kunna reda ut detta.

Norra Halland har intervjuat biträdande förvaltningschef Eva Apelvi och ställt frågan om det finns omfattande spridning på boendet.
– Nej då har ni andra uppgifter än vad jag har. Jag känner inte till att det skulle finnas någon omfattande smittspridning på Signeshus.

Hon vill dock varken bekräfta eller förneka att det finns smitta på boendet. Detta då kommunens linje fortsatt är att inte kommentera vare sig var smittan finns, eller hur omfattande den är.

– Socialstyrelsen har ju gått ut med siffror, och det är dem vi kan hänvisa till. I övrigt går vi inte ut med den typen av information. Detta är med hänsyn tagen till de som bor på våra boenden, det är ju ändå adresser till människors hem det handlar om, säger Eva Apelvi.

Tidigare i NH:

Coronaläget i Halland

FHM ger grönt ljus till fotbollen 

Åldersgräns på 70 för hemisolering ligger fast

“Finns möjlighet att utöka testningen” 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lång kö till operation

Vård Även om den akuta coronasituationen har lugnat ner sig går sjukvården en tuff höst till mötes. 300 ...

Fler minuter till hemtjänst

Vård Nu gör hemtjänsten ytterligare försök att rätta till problemen med stress på grund av planeringsverktyget ...

Tidsbokning och max två besökare på äldreboenden

Vård Klockan tio idag bjöd kommunen in till pressträff för senaste informationen om hur covid-19 påverkar verksamheten. ...
Annons