ISHOCKEY 2021-12-21 KL. 09:00

Talangen siktar mot dubbla guld

Av Eric Andersson

Den 18-åriga backbjässen Simon Edvinsson från Kungsbacka har slagit igenom med dunder och brak i SHL där han tillsammans med Christian Folin bildar Frölundas första backpar. I somras blev han dessutom draftad av Detroit och nu laddar han för att försöka leda Sverige till guld i JVM.

Talangen siktar mot dubbla guld
Kungsbackakillen Simon Edvinsson har slagit igenom i SHL. Arkivfoto: Christian Johansson

Redan förra säsongen fick Kungsbackasonen Simon Edvinsson känna på SHL-spel. Men det är först den här säsongen som han fått sitt stora genombrott. Backen har fått stort förtroende från Frölundas tränare Roger Rönnberg och är den spelare i laget som har näst mest istid per match.

Simon Edvinsson berättar att han inför säsongen hoppades på mycket speltid, men att det skulle bli på den här nivån trodde han inte.

– Att jag skulle få spela så mycket som jag gjort hittills vågade jag aldrig hoppas på. Det har varit otroligt roligt samtidigt som det varit tufft och gått lite upp och ner.

Viktigt fjolår

Bortsett från ett tiotal matcher i Frölundatröjan fick Edvinsson förra säsongen testa på seniorhockey genom en utlåning till Västerås i hockeyallsvenskan. Nivåskillnaden mellan junior- och seniorhockey är slående.

– Framförallt är det ett helt annat kravställande. Sedan höjs allting några snäpp och det går mycket fortare. Det har varit otroligt nyttigt för mig, säger Simon Edvinsson.

Vilken är den största skillnaden på dig som spelare i år jämfört med förra säsongen?
– Mognaden i spelet, att vara en pålitlig back som både kan vara offensiv men även stark i försvarszon. När man är ung blir det lätt att man bara vill göra poäng och glömmer bort försvarsspelet. Det gäller att hitta en balans, förklarar Simon Edvinsson.

Draftad i somras

Under sommarens draft blev han som sjätte spelare draftad av Detroit Red Wings.
– Det är extremt roligt att det är just Detroit som är ett av ordinary six och det är många svenskar som varit i klubben genom åren.

Men talangen känner ingen stress över att åka till Nordamerika så snabbt som möjligt.
– Nej, jag tar det som det kommer. Just nu är jag med Frölunda och allt mitt fokus ligger på att vinna varje match där. Vi ska ta SM-guld i år och sedan får vi se vad som händer efter det, säger Edvinsson.

I Frölunda bildar han allt som oftast backpar med en annan Kungsbackakille i form av Christian Folin. Ett sammarbete som Edvinsson är väldigt nöjd med.

– Jag tycker det fungerar väldigt bra och vi har hittat varandra både på och utanför isen. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt och han erbjuder saker som inte jag kan.

Roger Rönnberg har vid flera tillfällen sagt att Christian Folin ska vara en mentor för Simon Edvinsson. Och det har han verkligen blivit.

– Han har nästan blivit som en storebror för mig. Jag är otroligt tacksam över att han värvades av Frölunda inför den här säsongen, säger Edvinsson.

JVM stundar

Under jul- och nyårshelgerna väntar ett stort äventyr för Simon Edvinsson som är med i Sveriges trupp till JVM. Förra året var Edvinsson uttagen i bruttotruppen men gallrades bort inför turneringen.

– Det ska bli extremt roligt. Jag har suttit uppe på nätterna många år och tittat på JVM och att nu få chansen att spela själv ser jag verkligen fram emot.

Och Simon Edvinsson har målsättningen klar för sig – Sverige åker till Kanada för att slåss om guldet.

– Vi ska åka dit och tävla om guldet. Om vi inte siktar på guld kan vi lika gärna stanna hemma.

Vilken roll Simon Edvinsson får i Juniorkronorna spelar inte så stor roll. Men att han är en viktig spelare om Sverige ska kunna gå långt råder det inga tvivel om.

– Det är mycket snack om att jag ska ta en stor roll men jag är beredd att ta vilken roll som helst och göra mitt yttersta för att bidra till laget. Det är en grupp spelare som ska göra det och om vi som lag spelar bra har vi goda möjligheter att gå långt.

Är det realistiskt att hoppas på guld?
– Det tycker jag. Vi kanske inte har den mest upphypade truppen i år men vi har absolut möjligheten att gå hela vägen.SENASTE TV-NYHETERNA

Säröfamilj förlorade tomtstrid
NYHETER 2022-01-27 KL. 07:36

Säröfamilj förlorade tomtstrid

Tvingas betala 270 000 kronor

Doris älskar sina dockor och nallar
FAMILJ 2022-01-26 KL. 20:00

Doris älskar sina dockor och nallar

Skapandet viktigt för Onsalaprofilen

Delar av Göteborg Horse Show flyttar till Kungsbacka
SPORT 2022-01-26 KL. 15:47

Delar av Göteborg Horse Show flyttar till Kungsbacka

Patient fick vänta sex timmar
VÅRD 2022-01-26 KL. 15:29

Patient fick vänta sex timmar

"Orsaken är brist på ambulanser i Kungsbacka"

Asperot stannar i elitettan
FOTBOLL 2022-01-26 KL. 09:00

Asperot stannar i elitettan

Reningsverket försenas - krav på ny utredning
NYHETER 2022-01-26 KL. 06:40

Reningsverket försenas - krav på ny utredning

Hanhals föll efter galen andra period
ISHOCKEY 2022-01-25 KL. 22:10

Hanhals föll efter galen andra period

Facklig oro för sommarsemestrar
NYHETER 2022-01-25 KL. 20:00

Facklig oro för sommarsemestrar

Men kampanj i december gav resultat

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-