EXPERTEN FÖRKLARAR 2024-07-19 KL. 09:00

Svenskarna ”dåliga” på att ta hjälp med barnpassning – kan kopplas till hög stress

I USA tar man hjälp med barnpassning 22 gånger mer per capita än i Sverige. En nyligen publicerad undersökning visar också att svenskarna är mer stressade än i andra länder, och kombinationen arbetsliv och privatliv är en av de vanligaste orsakerna.

Svenskarna ”dåliga” på att ta hjälp med barnpassning – kan kopplas till hög stress

TV-klipp och nyheter

Svenskarna är dåliga på att ta hjälp i hemmet, i alla fall om man jämför med många andra länder. I länder som USA, Italien, Spanien och Frankrike är det betydligt vanligare att ta hjälp med exempelvis barnpassning.

I just USA är skillnaden mycket stor. Faktum är att man i USA tar hjälp med barnpassning 22 gånger mer per capita än i Sverige, detta enligt Yepstr.com, Sveriges största barnvaktskoncern.

Kulturella skillnader en av orsakerna

Pär-Jörgen Pärson, en av Sveriges mest framstående investerare, talade om denna skillnad på ett uppmärksammat event anordnat av Breakit och pekade då ut kulturella skillnader som en huvudsaklig anledning. Enligt Pärson är hjälp med barnpassning inte lika accepterat i Sverige och Norden som i övriga världen.

Bland de hushåll som faktiskt tar hjälp med barnpassning på regelbunden basis är anledningen ofta att man vill få vardagspusslet att enklare gå ihop. Att vi i Sverige inte använder oss av barnpassning lika ofta som i andra länder kan därmed vara en av orsakerna bakom att en stor andel av svenskarna upplever negativ stress.

Hög stressnivå i Norden

Enligt en undersökning genomförd på uppdrag av försäkringsbolaget If, där över 4 000 svenskar, norrmän, danskar och finländare deltagit, framkommer att 88 procent av de tillfrågade upplever negativ stress i någon utsträckning, oavsett om det är regelbundet, då och då eller sällan. Enbart i Sverige är siffran hela 92 procent. 52 procent av personerna i Norden har upplevt negativ stress i mer än ett halvår, vilket är en ökning med 30 procent från 2023.

En av de vanligaste anledningarna till att man upplever negativ stress är kombinationen arbetsliv och privatliv. Dålig sömn, irritation, ångest, minnesförlust och koncentrationsproblem är några av de vanligaste symtomen som stressen orsakar. Fler än hälften av de nordiska personerna som deltog i undersökningen, 51 procent, menar att stressen påverkar deras arbetsförmåga negativt.

Norge är det land där det är minst vanligt att man upplever negativ stress. Bland norrmän är det 53 procent som upplever negativ stress regelbundet eller då och då. I Sverige, däremot, uppgår siffran till 61 procent. Sverige är därmed det land, tillsammans med Finland, där flest upplever någon form av negativ stress, visar undersökningen.

Kvinnor drabbas i större utsträckning

I undersökningen framkommer att kvinnor är mer utsatta för negativ stress än män. Sett över samtliga nordiska länder menar 93 procent av kvinnorna att de upplever negativ stress. Detta jämfört med 85 procent av männen.

Att kvinnor är de som är mest utsatta för stress kan upplevas som något förvånande, menar Kristina Ström Olsson, nordisk hälsostrateg på If. Enligt Ström Olsson hade man kunnat tro att ett mer och mer jämställt samhälle leder till minskad stress och press.

Just det jämställda samhället kan dock vara det som triggar stressen, enligt If:s hälsostrateg som menar att dagens kvinnor är mer ”på alla bollar” och att ett jämställt samhälle också kan handla om att välja bort.



Grannar sa sitt på samrådsmöte
NYHETER 2024-09-05 KL. 21:30
Premium

Grannar sa sitt på samrådsmöte

TV-klipp och nyheter

NYHETER 2024-09-05 KL. 21:00

Två bilar i krock

Två bilar i krock
Avslöjar: Tränarprofilen lämnar
FOTBOLL 2024-09-05 KL. 09:30
Premium

Avslöjar: Tränarprofilen lämnar

BILDEXTRA: Aranäs kastade bort rond ett
HANDBOLL 2024-09-04 KL. 21:21
Premium

BILDEXTRA: Aranäs kastade bort rond ett

Nyckelspelaren om slutminuten: "Det var inte där vi förlorade matchen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-09-05 KL. 21:30
Grannar sa sitt på samrådsmöte
Premium | NYHETER 2024-09-05 KL. 21:00
Två bilar i krock
Premium | NYHETER 2024-09-05 KL. 18:00
Barns porrtittande på boende anmäls

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.