TV-klipp och nyheter

EXPERTEN FÖRKLARAR 2025-01-17 KL. 10:18

Fler än någonsin säljer sitt guld – vad händer på marknaden?

Visste du att allt fler svenskar väljer att sälja sina gamla guldsmycken? Höga guldpriser och en osäker ekonomi har bidragit till en växande trend, som erbjuder fördelar för både plånboken och miljön. Vi har pratat med experter som ger en inblick i varför guld blivit hetare än någonsin.

Fler än någonsin säljer sitt guld – vad händer på marknaden?

Ekonomisk osäkerhet har blivit vardag för många. Ökade priser på allt från el till mat gör att fler ser över sin budget. Gamla guldsmycken som ligger oanvända hemma har blivit en oväntad tillgång. Genom att sälja dem kan man få ett extra tillskott när kostnaderna ökar.

Priset på guld har varit högt de senaste åren. När andra marknader vacklar brukar guldpriset stiga. Guld är en trygg tillgång som behåller sitt värde även under osäkra tider. För privatpersoner innebär det att guldet hemma är värt mer än vad man kanske tror. Gamla guldföremål som armband, kedjor och örhängen kan bli pengar att använda till exempel om bilen ger upp eller barnen blir uttagna till hockeyläger.

Företaget Guldbrev har specialiserat sig på guldhandel via nätet sedan 2009. De ser att många vill sälja sitt guld i tider med ökad ekonomisk oro. Kombinationen av högre guldpris och ekonomiska utmaningar har gjort att fler upptäcker att det kan finnas en guldgruva i lådorna hemma.

– Intresset för att sälja guld ökar när hushållens ekonomi pressas, berättar Robert Nyberg, VD på Guldbrev. Han menar också att fler människor idag är medvetna om guldets värde och att det är en enkel tillgång att omvandla till kontanter.

- Idag är det så enkelt att följa prisutvecklingen på råvaror, exempelvis guld, och många inser att de där gamla örhängena som legat och samlat damm i byrån faktiskt kan vara värda en hel del idag, säger Nyberg.

Så gör du för att sälja ditt guld

Att sälja guld har blivit enklare än det var tidigare. För bara några årtionden sedan gick man till en pantbank eller guldsmed för att sälja sina gamla smycken. I dag har digitaliseringen förändrat branschen. En del företag erbjuder till och med en möjlighet att skicka in sina guldföremål för värdering och försäljning.

Det hela är enkelt. Först beställer kunden ett försäkrat kuvert som guldet sedan skickas till företaget i. Baserat på guldets vikt och karathalt får säljaren sedan en värdering. Om man accepterar erbjudandet och säger ja till att sälja går utbetalningen snabbt, ofta inom några dagar. Om det inte känns rätt kan kunden få tillbaka sina föremål utan kostnad.

Företagen använder aktuella marknadspriser och tydliga prislistor, vilket gör det lätt att förstå vad man får betalt för sitt guld. Enkelheten har gjort guldhandel tillgänglig för fler.

Miljövänliga fördelar med att återvinna guld

Även miljön spelar en viktig roll i varför fler väljer att sälja guld. När guldföremål återvinns minskar behovet av att bryta ny guldmalm. Brytning av guld är resurskrävande och påverkar både miljö och människor. Genom att återanvända det guld som redan finns i omlopp kan vi minska den negativa påverkan.

Guldbrevs representant förklarar att allt guld som tas emot hos dem bearbetas och säljs vidare som återvunnet material. Det används sedan i allt från nya smycken till elektronik. På så sätt bidrar den som säljer sitt guld inte bara till sin egen ekonomi. Säljaren bidrar också till att minska den globala efterfrågan på nybrutet guld.

Hållbarhet är en viktig anledning för många att sälja sitt guld idag. Särskilt yngre generationer är medvetna om hur miljön påverkas av deras konsumtion, och de vill göra medvetna val.

Vad väntar för guldmarknaden framöver?

Guldmarknaden förändras hela tiden men trenden med att sälja guld väntas fortsätta stiga. En anledning är digitaliseringen som har gjort det möjligt att nå fler människor än någonsin. De företag som köper guld ser en ökning av antalet kunder som upptäckt hur enkelt och smidigt det är att sälja guld till ett onlineföretag.

Så länge det finns en osäkerhet i världsekonomin är det troligt att guldpriserna förblir höga. Det gör att fler och fler ser sitt byråguld som en tillgång. Men även om priserna skulle sjunka finns det andra faktorer som kan driva på försäljningen. Miljömedvetenheten ökar, och fler vill vara en del av en cirkulär ekonomi där guld återanvänds istället för att gå förlorat.

- Det är kanske inte någon man går och tänker på dagligen, men den guldbrytning som sker idag är inte direkt miljövänlig. Så när man säljer sitt guld via ett sånt bolag som oss, eller andra ansvarsfulla aktörer, gör man inte bara sig själv, utan även miljön, en tjänst, säger Nyberg.



TV-klipp och nyheter