Annons

Erbjöd spel på match med tonårstjejer

Tölö IF:s träningsmatch mot IFK Göteborg gick att spela på hos tolv olika spelbolag. Ett brott mot spellagen då flera av spelarna var under 18 år.

– Det är oacceptabelt, säger Tölös tränare Matilda Bergstrand.

Fotboll | 01 April 2020 12:45

Matilda Bergstrand, tränare Tölö IF. Arkivbild.

FOTO: Jasmin Frljevic

FOTBOLL. Flera av världens bettingbolag har riktat sina blickar mot träningsmatcher i Sverige när coronavirusets spridning har fått flera professionella ligor att stänga igen.

I tisdags spelades en träningsmatch i Borås mellan två klubbar som tillhör division 4 och 5. Enligt uppgifter till GP kan 93 spelbolag, som erbjöd spel på matchen, ha omsatt mer än 37 miljoner kronor.

Tölö IF drabbat

Även en klubb från Norra Halland spelade en träningsmatch samma kväll. Tölö IF gästade IFK Göteborg i en match som gick att betta på hos 12 olika spelbolag.

– Jag fick veta om det en halvtimma innan matchen. Först trodde jag att det var ett skämt men sedan såg en i min familj att man kunde spela på den. Det skapades först en klump i magen och var rädd att mycket folk skulle komma på matchen som inte hade något där att göra.

Märkte du av några obehöriga i samband med matchen?

– Nej, vi spelade utan publik. Men vi spelade i Prioritet Serneke Arena och det stod utanför vid glasrutorna. Någon av dem måste ha rapporterat till spelbolagen men jag märkte inte av vem det var.

Den första januari 2019 trädde spellagen i kraft. Där står det bland annat att vadhållning på evenemang där den övervägande delen av deltagarna är under 18 år inte får hållas.

Under tisdagens möte mellan Tölö och IFK Göteborg var fler än hälften av spelarna minderåriga. Och fyra spelare i Göteborg var bara 14 år gamla.

– Jag tycker att det är helt oacceptabelt. Och detta börjar gå över styr, säger Matilda Bergstrand.

Ingen rutin på plats

Ännu har ingen hört av sig till spelarna meddelar Tölötränaren. De har heller ingen rutin på plats för hur de ska utbilda spelarna att hantera problemet med matchfixning som kan uppstå i samband med att deras matcher figurerar på spelmarknaden.

– Vi kommer att prata med spelarna hur de ska agera om någon hör av sig till dem. Och jag hoppas definitivt inte att det händer för att halva vår trupp är minderåriga, säger hon.

Kan ni som förening göra något för att stoppa eventuell matchfixning?

– Detta är en förbundsfråga. Det vi kan göra är att inte marknadsföra matchen men samtidigt kan man se den i olika system. Vi kan inte mörka att det är match, men det kan man önska att förbundet gjorde, säger Bergstrand.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Så många vill ta del av stödpaketet

Sport Över 4 000 föreningar och närmare 50 specialidrottsförbund har ansökts om regeringens stödmiljoner. – Nu väntar ett gediget ...

Edit och Lars får äntligen ses igen

Vård Det gick från en dag till en annan. Efter att ha varit gifta i nästan 50 år fick Edit ...

Bränn mysbyxorna på bål

Krönikor Får vi någon värme i år, tror ni? Det är den typen av samtalsämnen vi frusna ...
Annons