DEBATT 2023-03-21 KL. 14:00

Debatt: Dags att sluta röka

Debatt: Dags att sluta röka

TV-klipp och nyheter

Det är dags att ta ansvar och sluta röka för vår egen hälsa och samhället. Visste du att man förlorar minst 20 år av sitt liv jämfört med en icke rökare?! Rökning har varit ett stort problem sedan 50-talet och antalet rökare har ökat till 1,3 miljarder idag. Det är viktigt att uppmärksamma farorna med rökning och uppmuntra andra att sluta röka för att det är väldigt skadligt mot ens hälsa. Alla vet att det är en svår utmaning att sluta röka, men är medvetna om att det är ett bra beslut att försöka utföra.

Det finns många anledningar till varför man ska sluta röka där ekonomin är en av dem. Redan efter ett år har man spenderat 20 000 kronor på cigaretter. Både samhället och sjukvårdskostnaderna skulle kunna spara över 18 miljarder dollar om antalet rökare i Sverige minskade med bara 5 procent av befolkningen!

Åtta miljoner människor dör årligen på grund av rökning för att det är mycket farliga ämnen i cigaretterna. Enligt forskning har rökning en massiv negativ påverkan på ens hälsa och ökar risken för sjukdomar som lungcancer, cancer, kardiovaskulär sjukdom, andningsproblem, diabetes och försämrar munhygienen.

Rökning påverkar också miljön negativt därför att det slösas mycket vatten, mark och kemikalier men också att generera avfall och föroreningar vid tillverkning och transportering av cigaretter. Cigaretter är det mest kastade föremålet globalt.

Trots att rökning kan verka som ett trevligt sätt att slappna av eller lindra ångest är det viktigt att vara medveten om dess faror. 3 av 4 personer vill sluta röka men allt för få lyckas med att sluta. Däremot finns det många alternativ man kan vända sig till om man vill sluta röka, som till exempel nikotin, ersättningsterapi, stödgrupper, söka stöd från sin familj eller rökavvänjningsprogram.

Fionna Ly

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00
Premium

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.